Gastronomie in Scheldeland? Krijg dát maar eens op je bord!

Goed, onze job is niet altijd kommer en kwel. Zoals nu, bijvoorbeeld. We hebben de eer om je de lekkerste adresjes uit Scheldeland te presenteren – op een bedje van sappige beschrijvingen, natuurlijk. 
 
De onderstaande lijst bestaat dan ook uit restaurateurs voor wie gastvrijheid, authenticiteit en verfijning samen het ultieme bindmiddel vormen voor een moment van culinair genot.
 
 

Gastronomisch restaurant Scheldeland

 
Wil je gastronomisch tafelen bij lokale talenten die met hart en ziel hun passie uitoefenen? Lees dan zeker verder. Maar let op: we gaan wél even offroad. En dus niet naar de 5 sterrenrestaurants die onze regio rijk is. 
 
Nee, dit keer spitten we enkele voor het grote publiek minder bekende smaakmeesters naar boven. Die gieten we in een overzichtelijk lijstje, zodat je ze makkelijk kunt onthouden en ze één voor één kan afvinken wanneer je ze bezoekt. Lekker handig – en gewoon ook lekker.
 
Bel dus snel je partner of al je vrienden op en boek een tafel bij:

1. The Bayou in Wichelen

The Bayou presenteert zichzelf als een biodynamisch restaurant aan de oevers van de Schelde. En daar is natuurlijk geen woord van gelogen. Hier roert een getalenteerde jonge chef in de potten, die z’n strepen verdiende aan Ter Groene Poorte in Brugge en ervaring opdeed in onder meer De Lijsterbes en ’t Laurierblad – bij Guy Van Cauteren. Na een omzwerving in luxueuze keukens in Australië, belandde Nick van Rysselberghe samen met z’n partner in crime Charlotte Rasschaert in Wichelen.
 
Ach, je wilt natuurlijk even in de potten kijken. Hier worden enkel seizoensmenu’s geserveerd, met kraakverse ingrediënten. Dat wil zeggen dat het aanbod dagelijks kan variëren – maar gelukkig blijft de kwaliteit altijd torenhoog. Hoe klinkt Schorseneer met een korst van Mimolette of een Tartaar van ananas met Basilicum je in de oren? Inderdaad, ja. Reserveren is een must!
 
 

2. Fleur de Lin in Zele

Wat als je kon gaan eten bij één van de acht beste koks ter wereld? Welkom in Fleur de Lin, het restaurant waar Lode De Roover de service leidt en zijn creaties op de wereld loslaat. Als deelnemer aan de Bocuse d’Or, het wereldvermaarde culinaire concours, stootte hij door tot in de wereldfinale, waar hij met z’n elegante talent een prachtige achtste plek opeiste.
 
Genieten, ontdekken of proeven? Ja, we vrezen dat je moét kiezen. Dat zijn namelijk de thema’s van de 3 menu’s op de kaart. Genieten doe je voluit, met toeters en bellen. Ontdekken gebeurt voorzichtiger, met wat minder gerechtjes – maar toch aangepaste wijnen. Proeven is een initiatie in de delicate keuken van dit pure keukentalent. Een must do voor culinaire genieters en ontdekkers.
 
 

4. Café d’O in Puurs-Sint-Amands

Aan de Scheldeboorden in Puurs-Sint-Amands groeit iets moois. Hier stroomt het water de naam van je volgende culinaire belevenis binnen – de “O” in de naam verwijst immers naar de Schelde, de natuur en het wassende water. 
 
Café d’O wordt gerund door een team van jonge wolven, die honger hebben naar kwaliteit en voortdurend zoeken naar de puurste vorm van koken. De keuken? Die is klassiek, maar toch creatief. Vol gerechten uit de streek, bereid met seizoensgebonden ingrediënten. Met symfonieën op het bord die elke fijnproever in het juiste ritme brengen. Gepresenteerd met het oog van ware designers.
 
 

5. ’t Witte Goud in Leest (Mechelen)

’t Witte Goud verwijst – uiteraard! – naar de overheerlijke asperges die in deze regio worden geteeld. Geen wonder dat ze, nadat de chef zijn magie over dit royale product liet stromen, kakelvers op je bord belanden in het seizoen (van midden april tot 24 juni). 
Maar ook buiten het aspergeseizoen is ’t Witte Goud een absolute aanrader. Het seizoensmenu is werkelijk onovertroffen, samengesteld uit evenwichtige gerechten die elkaar perfect in balans houden. En natuurlijk: afgesloten met een zoete zonde waar je nog maandenlang aan terug denkt. Eet je liever à la carte? Geen probleem, ook dat kan hier. Je reserveert wel best vooraf!
 
 

 

5. ’t Vertier in Meldert (Aalst)

’t Vertier kan doorgaan voor brastronomie, als we het beestje een naam moeten geven. Een brasserie die nét een tikje meer magie op je bord tovert dan doorgaans de gewoonte is. Op het eerste gezicht is de menukaart behoorlijk eenvoudig. Maar de kok geeft er zijn eigenzinnige twist aan en presenteert dagverse heerlijkheden op een unieke manier. Zeker proberen.
 
Het kan zijn dat je op tocht bent doorheen Scheldeland en plots op ’t Vertier botst. Dat kan zomaar, want deze brasserie ligt vlakbij de Kravaalbos wandelroute . Kom je dit adresje tegen, spring dan zeker eens binnen om je honger te stillen – maar even goed om je dorst te lessen.
 

Gastronomisch genieten in Scheldeland

Toerisme Scheldeland
Toerisme Scheldeland

Toerisme Scheldeland loodst je langs het water, de beste fietsroutes en leukste wandelroutes van de regio!