Fietsen in het spoor van schiptrekkers

Fietsen in het spoor van schiptrekkers

Een tocht door Denderleeuw en de Dendervallei

Denderleeuwenaren hebben als bijnaam schiptrekkers. Waar dat vandaan komt? Van de activiteit waar vroeger veel Denderleeuwenaren de kost mee verdienden: schepen trekken. 

Ja, dat lees je goed! Schepen werden hier eeuwenlang met mankracht voortgetrokken. In tijden waar alles gemotoriseerd is (zélfs sommige fietsen), is het bijna onmogelijk om je voor te stellen dat schepen vroeger gewoon vanop de oever werden voortgetrokken.

Dendervallei Denderleeuw.jpg
Reiger Dender Denderleeuw.jpg

30 kilometer rond Denderleeuw

Wel, zo gewoon is dat eigenlijk niet, want er kwam best wat bij kijken. Maar voor veel inwoners van Denderleeuw was het toen dagelijkse kost. Vandaag is het de inspiratiebron voor een knappe fietsroute van 30 kilometer in Denderleeuw en omstreken. 

Duik zelf in de wereld van dit fascinerende beroep, de mensen die het uitoefenden én de streek waarin dat gebeurde. Ontdek dorpjes, prachtige vergezichten en een stroom vol verhalen. Klaar om de omgeving rond Denderleeuw eens duchtig te verkennen? Wel dan: de fiets op!

Kasteeltje Denderleeuw.jpg

Een prachtige groene fietsroute

Je vertrekt aan het ‘Kasteeltje’ in Denderleeuw, een gemeente die vooral gekend is als pendelgemeente dankzij haar ligging. De Schiptrekkers Fietsroute laat de andere kant van Denderleeuw zien en dompelt je onder in een oase van groen. 

Je ontspant compleet tijdens een rit die zich voor de helft langs het water afspeelt. Zo waai je heerlijk uit met de rivierwind op je gezicht. Kom je met het openbaar vervoer naar Denderleeuw? Dat treft, want ’t Kasteeltje ligt vlakbij het station. Je kan dus zonder een grammetje stress aan je tocht beginnen – géén files, géén parkeerzorgen! 

Brug Wellemeersen Denderleeuw.jpg
Wellemeersen Denderleeuw.jpg
De Wellemeersen in Denderleeuw

De Wellemeersen, een uniek natuurgebied

De Wellemeersen is als één van de laatste overstromingsgebieden in de Dendervallei ook een waardevol ecologisch natuurgebied. Deze plek staat geboekstaafd als ‘de mooiste natuurplek van Denderleeuw’. Zet je tweewieler aan de kant, trek je wandelschoenen aan en wandel het gebied even in. Je zal het je niet beklagen, want de oeverloze kalmte die je ervaart tussen de weelderige natuur is simpelweg zalig.

Oh ja, je vindt er ook een vogelkijkhut en een vleermuizenkelder naast een quasi eindeloze verscheidenheid aan fauna en flora. Je kijkt je dus de ogen uit. Tip: een verrekijker meenemen is altijd leuk. Zo kan je vogels spotten – toch een nieuwe trend tegenwoordig, niet?

Brug Dender Okegem Ninove.jpg
Brug over de Dender in Okegem

Landbouwkouters en pittoreske dorpskernen

Langs de route is het ook volop genieten van de landbouwkouters van Welle en Iddergem, waar je de Eenemolen kan bewonderen. Deze watermolen uit de eerste helft van de 19e eeuw ligt aan de Kipsteekbeek en is prima bewaard, inclusief het houten rad.

Ook aan authentieke dorpskernen geen gebrek langs de Schiptrekkers fietsroute! Je passeert in Okegem, Iddergem, Welle en Erembodegem voordat je weer in Denderleeuw aankomt, waar je tocht begon. Je rijdt afwisselend langs imposante kerken, intieme kappelletjes, hoeves en vooral veel groen en water.

café 't Sas in Denderleeuw
Fiestcafé 't Sas in Denderleeuw

De fanfare van honger en dorst

En omdat je van al dat fietsen wel eens honger of dorst durft te krijgen, heb je ook talloze mogelijkheden om een korte – of langere – pauze in te lassen en te ontspannen bij een lekker glas of hapje. Wat denk je van Bierhuis Den Tovenaar in Iddergem? Of  – voor de ijsliefhebbers – Potje Kaat in Welle? Bij die laatste hoort overigens nog een ‘wistjedatje’. Want Kaat is niet de naam van de uitbaatster, neen, Potje Kaat staat in het lokale dialect voor ‘potje koud’. In dit geval huisgemaakt roomijs op Italiaanse wijze.

Fiets je de Schiptrekkers Fietsroute met kinderen? Dan is een stop bij Hof ter Leeuwe een must. Als ze nog wat puf over hebben, werkt de speeltuin hier als een magneet. Ook in Denderleeuw en zeker aan te raden: café De Vrede, Fietscafé ’t Sas en bierrestaurant De Heeren van Liedekercke

TOV_Beleefbare_Dendervallei_Aug_2020-64.jpg
Reiger aan de Dender

Kom Scheldeland en Denderleeuw ontdekken

De Schiptrekkers Fietsroute in Denderleeuw bewijst dat de Dendervallei een pak verborgen parels heeft die je langs deze vlakke fietsroute moeiteloos ontdekt. Het gevoel om voor even in de sporen van de schiptrekkers te fietsen, krijg je er gratis bij. Deze route is een verborgen pareltje aan de kroon van Scheldeland. Laat ‘m niet links liggen, maar duik ‘m snel op! Je zal niet teleurgesteld zijn. Na afloop blijf je natuurlijk nog wat hangen in deze fijne gemeente. Geniet van de gezelligheid, de mooie gebouwen en de bruisende horeca. En reserveer gerust een nachtje in een logies in de buurt. Zo spreid je jouw ontdekkingstocht uit over meerdere, uiterst comfortabele dagen.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Schiptrekkers fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Schiptrekkersbrug_Dorp16_MieDeBAcker2.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Schiptrekkers fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Dorp
9470 Denderleeuw
Length
44,4 km
Time
1u 40m
Terrain
86% Verhard
Actions
Bekijk deze route