Fietsen in het spoor van de hoveniers

Fietsen in het spoor van de hoveniers

Hoffelijk de hort op langs boomgaarden en bloemen

Zin in een fleurige trip door Scheldeland? Dat kan perfect, want de regio staat al eeuwenlang bekend om z’n rijkelijke sierteelt. 

Het zal je dan ook niet verbazen dat er hier velden vol met schitterende bloemen en planten te vinden zijn. De 'In het spoor van de hoveniers' Fietsroute toont je de mooiste plekjes van deze bloeiende regio, vol kleurrijke vergezichten.
 

Den Blakken Wetteren.jpg

Bakermat van de boomkwekerijen

Deze fietsroute leidt je 32 kilometer lang van molens naar velden vol prille boompjes en bloemen. De streek rond Wetteren is dan ook een sterke speler in de wereld van de hoveniers. Hier groeit schoonheid met de duizenden uit de vruchtbare grond. Terwijl kwekerijen hun gewassen met zorg omringen en in de beste omstandigheden laten bloeien.

De Boskant is de bakermat van de boomkwekerij. Al 170 jaar lang staat dit gebied bekend om z’n uitstekende bomen en vakkundige aanpak. De concentratie van boomkwekerijen is hier de hoogste van België. Het resultaat is er naar: je fietst doorheen velden vol jonge bomen die – eens ze volwassen zijn – verdeeld worden over het hele land.

rozenkwekerij Van Sante Wetteren
Rozenkwekerij Van Sante in Wetteren
Boomkwekerij Wetteren
Boomkwekerij in Wetteren

Bomen, molens en prachtige tuinen

Op je tocht tref je tal van bezienswaardigheden aan. Zet je fiets gerust even aan de kant, vlei je in het gras en geniet. De uitgestrekte velden en de zoete geur van net ontluikende bomen en planten: een mens wordt er heerlijk rustig van. Hou halt bij de eeuwenoude lindeboom van Massemen. Bezoek de promotuin in provinciaal domein Den Blakken in Wetteren.  Als je even de fietsknooppunten verlaat, kan je bij rozenkwekerij Van Sante genieten van de kleuren en geuren van rozen.

En spring op zaterdag zeker eens binnen in de Wetterse Watertuin. Die tuin is een aangename mengeling van mooie waterpartijen. Die liggen bezaaid met sierlijke waterlelies, terwijl de perkjes gevuld zijn met kleurige hortensia’s en kleinfruit. De Wetterse Watertuin is een hemelse plek, waar bloem- en tuinliefhebbers helemaal thuis komen.

Wetterse Watertuin.jpg

Geworteld in bloemen en groen

Scheldeland – en bij uitbreiding de hele provincie Oost-Vlaanderen – wordt gekenmerkt door een rijke geschiedenis in de sierteelt. Het was al in de 17de en 18de eeuw dat fleurige soorten uit het verre Oosten naar onze contreien kwamen. Waar ze werden gekruist met andere soorten en tentoon werden gesteld op beurzen en expo’s. Die groeiden en groeiden, tot ze uitgroeiden tot de beroemde Floraliën die tot op vandaag duizenden bezoekers trekken.

Wist je trouwens dat wel 80% van alle Europese azalea’s in Vlaanderen worden geteeld? Je vindt tal  van kwekerijen in Oost-Vlaanderen, maar het zwaartepunt ligt in de streek rond Beervelde en Lochristi.

Begoniaveld Wetteren.jpg
Begoniaveld in Wetteren

Een landschap vol kleur

De succesvolle bloementeelt beïnvloedde de regio niet enkel met z’n uitgestrekte bloementapijten en rijkelijk groeiende bomenranken. De talloze greppels en grachten die voor de teelt in de heide werden gegraven, zijn nog altijd een kenmerkend onderdeel van het landschap – net zoals de serres en bakstenen watertorens.

Nog iets wat weelderig aanwezig is in de buurt: fantastische kastelen. En ook die kennen hun oorsprong in de sierteelt. De rijke burgerij bouwde immers geweldige optrekjes in de voorspoedige periode van de sierteelt. En flankeerde ze uiteraard met elegante oranjerieën en sierlijke tuinen. 

waasland_park van beervelde_Lochristi.jpg

Tuindagen van Beervelde

Mooie voorbeelden hiervan zijn kastelen Crabbenburg, Te Lande of Walbos. Het bekendste kasteel is echter dat van Beervelde. 

Dat was ooit eigendom van de legendarische Gentse burgemeester Charles de Kerckhove, die de tuinen aanlegde als uitstalraam voor de waren van de lokale siertelers. Vandaag is het in handen van zijn kleinzoon, die er sinds jaar en dag de Tuindagen van Beervelde organiseert. Een trekpleister voor iedereen met een passie voor bloemen, sierteelt en tuinarchitectuur.

Bistro Gustaaf in Wetteren
Bistro Gustaaf in Wetteren

Smakelijk genieten

Dus: je hebt voluit gesmuld met je ogen van deze tocht. Tijd om ook écht te smullen. De horecazaken langs je traject zijn al te vaak een schot in de roos. De lijst van gezellige cafeetjes en voortreffelijke restaurants is eigenlijk te lang om op te noemen. Zo vind je in Schellebelle uitstekende zaakjes zoals De Stenen Linde en Chef! Terwijl Wichelen dan weer het speelterrein is van steakhouse Boondocks.

Rij je door Serskamp? Zet dan zeker café Eendracht en brasserie Den Eirekluts op je to do-lijstje. En wanneer je in Wetteren belandt, zijn Passerelle, Bistro Gustaaf én de Noteloze Notelaar een slimme keuze.

Stuifduinen Wetteren.jpg

Maak er een bloeiend weekendje weg van

Uiteraard staat deze bloemenstreek ook bekend om z’n gastvrijheid. Die mag je zelf gerust uitproberen. Want waarom zou jij je beperken tot een fietstochtje wanneer je er ook een weekendje weg van kan maken?

Boek bijvoorbeeld een kamer bij B&B De Stuifduinen – in de geweldige groene omgeving tussen Wetteren en Schellebelle. Zin in een uitstapje na je heerlijke ontbijt? Geen probleem: De Warandeduinen en provinciaal domein Den Blakken zijn vlakbij.

Probeer het zelf!

Ontdek zelf deze bloeiende, boeiende fietstocht. Rij zachtjes tussen velden vol kleurrijke pracht, bewonder de kasteeltjes in de buurt en bezoek den Blakken en de Wetterse Watertuin.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Hoveniers fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Download de fietsroute op Routen.be

Deze route gratis downloaden?

Den Blakken 1 David Samyn.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Hoveniers fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Download de fietsroute op Routen.be

Straat + huisnummer
Rode Heuvel
9230 Wetteren
Length
32,1 km
Time
1u 45m
Terrain
90% Verhard
Actions
Bekijk deze route