Beneden-Dender

Natuur en water
Beneden-Dender

Beneden boven!

Lebbeke
Straat + huisnummer
Kerk Wieze, Wiezeplein 7
9280 Lebbeke
Link

Het natuurgebied Beneden-Dender heeft alles in huis om je te betoveren. Dit overstromingsgebied van maar liefst 850 hectare ligt tussen Aalst en Dendermonde geprangd. Het reservaat krioelt van de kleine en iets grotere dieren, die zich te goed doen aan de rijkelijke hoeveelheid aan bloemen en planten. 

Wanneer het waterpeil te hoog rijst, treedt de Dender hier buiten zijn oevers. Dat resulteert is een vochtig landschap, dat dankzij het steeds zuiverder wordende Denderwater alsmaar vruchtbaarder wordt. Natuurpunt beheert de natuur hier. En waakt erover dat de oude Dendermeanders, bossen, meersen en knotwilgen alle ruimte krijgen om te floreren.

Natuurgebied Beneden-Dender in Lebbeke
Schapen in natuurgebied Beneden-Dender te Lebbeke

Eeuwenoud landschap vol groene natuur

Dit prachtige gebied is een grensoverschrijdend natuurproject, dat zich uitstrekt van Gijzegem tot Denderbelle. Verschillende gemeentebesturen zetten hun schouders onder dit project, terwijl de mensen van Natuurpunt aan de kar trokken. Het resultaat mag gezien worden.

De open ruimte en het landschap worden met grote zorg hersteld – stap voor stap. Het graasbeheer wordt toevertrouwd aan kuddes schapen. Duizenden insecten zoemen hier boven en in de velden. Talloze vogels vinden hier hun thuis. En stilaan worden de productiebossen vol populieren die hier vroeger de dienst uitmaakten, omgevormd tot streekeigen bossen. In de poeltjes die over het gebied versplinterd liggen, barst het van het leven. Kikkers planten er zich voort, terwijl ook de fuut, de ooievaar én de bever opnieuw hun intrede maken. En de reigers het domein weer probleemloos veroveren.

preview_LR_Lebbeke_074.jpg

Zelf de Beneden-Dendervallei ontdekken

Wil je met je eigen ogen zien wat dit noeste werk allemaal heeft bereikt? Dat kan! Je kan elk seizoen, het hele jaar door het gebied verkennen via het wandelnetwerk Scheldevallei Oost of volg onze wandelroute van Wieze naar Denderbelle van 16,5 kilometer. Het wandelnetwerk biedt 200 km aan knooppunten tussen Schelde en Dender. Hier wandel je over verkeersluwe wegen tot in het hart van de vallei. De oude Dendermeanders, de hooilanden en polen, de rijke bossen en de levendige fauna: je wordt ondergedompeld in een groene oase waarin het fijn dwalen is. Wiestermeersch bezoeken? Opgelet: trek best wel enkele laarzen of stevige wandelschoenen aan.

Beneden-Dender Wieze

Trek eropuit met de kids!

Als je denkt dat de Beneden-Dendervallei enkel interessant is voor natuurliefhebbers en vogelaars, dan heb je het mis. Ook de allerkleinsten onder ons komen hier niets te kort. Tal van scholen brengen jaarlijks een bezoek aan het gebied. Ze planten mee bossen aan, richten takkenmuren in of maken bijenhotels. 

Kom dus gerust langs met de kleine stuiterballetjes en maak een fikse boswandeling. Spot futen en ooievaars, bevers en reigers. Ook de hond mag mee, zolang je hem aan de leiband houdt.

preview_85512cec378f423f80fdf4262f38cd82b8b0243d6347453fb54a495d6e70993fde72321b856249b69498e38c65288895.jpg

Kom het natuurgebied Beneden-Dender ontdekken

Bezoek dit prachtige natuurgebied en laat je fascineren door de zeldzame bewoners. Kies jouw wandelroute of bestel de wandelnetwerkkaart Scheldevallei Oost en zet het natuurgebied Beneden-Dender met stip op je to do-lijst!