Buggenhoutbos... Wát. Een. Bos.

Natuur en water
Buggenhoutbos... Wát. Een. Bos.

Wandelroute in het Buggenhoutbos, het walhalla voor natuurliefhebbers

Buggenhout
Straat + huisnummer
Kasteelstraat 189/193
9255 Buggenhout

Het Buggenhoutbos, met zijn indrukwekkende wintereiken en statige beuken, heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Hier wandelen, dat is wandelen in een bos dat teruggaat tot de 12de eeuw. Toen was het mooie bos maar een deel van een gigantisch woud: het Beuckenhoudt. 

In de Eerste Wereldoorlog kreeg deze streek het helaas zwaar te verduren. Ook het bos raakte ernstig beschadigd. Maar liefst 240 hectare verdween. Een oorlogslitteken dat nooit zou herstellen. Gelukkig kwam 190 hectare in handen van het Agentschap Natuur en Bos, dat voluit inzet op herstel én uitbreiding van deze rijke natuurlijke oase.

Buggenhoutbos_Schuilhut.jpg

Wandeling in het Buggenhoutbos? Dit mag je verwachten

Maar: genoeg geschiedenis geleerd. Tijd om simpelweg overdonderd te worden door de groene pracht van dit imposante paradijs. Tijdens je wandeling door het Buggenhoutbos ontdek je maar liefst 190 hectare aan natuurschoon. De beuken en wintereiken zijn alom gekend. Maar er is ook een extra arboretum met 50 aangeplante boom- en struiksoorten.

Natuurliefhebbers kunnen urenlang verdwalen in het bos. In elk seizoen toont het woud zich van zijn beste kant. Van het overvloedige bladerdek in de zomer, het schouwspel van kleuren in de herfst, de ontluikende geuren in de lente tot het verfijnde lijnenspel van de grote takken in de winter: het Buggenhoutbos is altijd op z’n best.

Buggenhoutbos_ParkingKasteelstraat.jpg

Iedereen fan van het bos

Geen wonder dat de bevolking uit de omgeving zo graag gebruik maakt van dit unieke bos. Joggers, kinderen (aan de Konijnenberg is een speciale speelzone voorzien!), wandelende families of slenterende koppeltjes: hier voelt iedereen zich thuis. Zelfs de mooie Hereford runderen, die in de vlaktes grazen en zo mee aan natuurbehoud doen.

Klaar om zelf op pad te gaan? De Buggenhoutbos wandelroute is zo’n 8 kilometer lang en loopt over een vrij vlak traject. Je gaat van start op de parking van het Agentschap Natuur en Bos in de Kasteelstraat in Buggenhout en doorkruist een groot deel van dit mooie domein.

Buggenhoutbos_Boskapel.jpg

Een kapel van een half millennium oud! 

Onderweg kom je ook de 500-jaar oude Boskapel tegen. Die werd volgens de legende gebouwd om Jan De Rijcke te herdenken. Die schoot tijdens een jachtpartij naast een everzwijn, waarna het dier zich tegen hem keerde. Dat werd hem fataal. In haar verdriet liet zijn vrouw Jacoba van Heffene een kapel optrekken in zijn eer. 

Als je doorwandelt, merk je meteen de rijke aanwezigheid van eeuwenoude eiken en beuken op. Zie je hier en daar een bordje met een QR-code staan? Scan ze dan met je smartphone en ontdek meer informatie over de boomsoort die naast je staat. 

Buggenhoutbos_Hollebeek.jpg

Vuursalamander in de Hollebeek

Verderop in het oostelijke deel van het bos, stroomt de Hollebeek. Die slingert zich doorheen het woud en herbergt tal van vuursalamanders. Een prachtig reptieltje dat je met een beetje geluk kan spotten aan of in het water.

Heb je weinig zin om een afgelijnd traject te volgen in het Buggenhoutbos? Dan zijn er nog andere manieren om het woud te ontdekken. Neem de fiets en volg de toegelaten wegen. Rep je met de kinderen naar de Konijnenberg, waar je de paden mag verlaten en voluit mag ravotten in een zone van wel 10 hectare. Gebruik een van de talloze picknickplekjes voor een lekkere maaltijd met het hele gezin – of gewoon, om tot rust te komen onder het goedkeurend oog van eeuwenoude natuur.

Buggenhoutbos_Foreest.jpg

Of ontspan en geniet van Buggenhout

Is picknicken niet echt je ding? Geen nood, in Buggenhout hebben ze een fijne selectie aan horecazaken aan de rand van het bos voor je klaargestoomd. Wat dacht je van Brasserie Het Middelpunt? Of je nu wilt opwarmen bij een dampend kopje koffie of zin hebt in een lekkere maaltijd: hier ben je aan het juiste adres.

Eveneens in de Kasteelstraat ligt Brasserie De Groene Wandeling. Proef van huisgemaakte producten, overheerlijke pasta’s, verrukkelijke vlees- en visgerechten, terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin. En natuurlijk: een lekker nagerechtje met een warme kop koffie erachteraan. 

Trek het bos in!

Ook zin gekregen om het Buggenhoutbos te ontdekken? Download hier de Buggenhoutbos Wandelroute  en wandel via de wandelknooppunten tussen de prachtige wintereiken.