TIPS OM VEILIG EN HOFFELIJK TE WANDELEN EN FIETSEN

Toegegeven, na weken in en rond ons kot gaat het steeds vaker kriebelen om met z’n allen naar buiten te trekken. Zeker met dat lange weekend in zicht. Een frisse neus halen op de fiets of te voet mag, zolang je je maar aan een paar coronaspelregels houdt. Wij zetten de 3 belangrijkste nog even voor je op een rijtje!
Met twee is oké

CORONAMAATREGELEN

 

ALLEEN MET JE GEZINSLEDEN OF MET TWEE VASTE FIETS- OF WANDELMAATJES

De benen strekken moét je doen, ook in coronatijden. Dook je vroeger wel vaker de natuur in met een vriendengroep of je famile, dan kan dat tijdelijk alleen maar met gezinsleden die samen met jou onder hetzelfde dak wonen, of met twee vaste fiets- of wandelmaatjes. Fysieke activiteit buiten hoeft zich ook niet meer te beperken tot fietsen en wandelen. Ook andere contactloze sporten zijn toegestaan, zoals kajakken, kanoën, vissen en atletiek. De regel blijft: minstens 1,5 meter afstand bewaren.
 

BEPERK JE VERPLAATSING MET JE AUTO NAAR EEN BOS OF NATUURDOMEIN

Je mag je samen met de mensen die onder jouw dak wonen, verplaatsen met een vervoersmiddel naar een bos of natuurgebied. Maar gebruik je gezond verstand en doe dit enkel voor beperkte afstanden. Het is dus niet de bedoeling dat je je fietsrek op je autodak zet en pas vele kilometers verderop op de trappers springt. Blijf daarenboven op de paden in de bos- en natuurgebieden. Het broedseizoen is in volle gang en en de dieren hebben hun rust nodig.
 

VERMIJD DRUKTE

Als iedereen op zonnige dagen tegelijk uit z’n kot komt kan het wel eens té druk worden. Dat merkten we tijdens het Paasweekend. Vooral op populaire jaagpaden langs het water en in natuurgebieden vlakbij de stad leek het op sommige momenten ei zo na Gentse Feesten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Merk je dat het lastig wordt om op jouw favoriete wandel- of fietsplek afstand te houden, dan moet je ergens anders naartoe.
 
Let ook op bij smalle straatjes en steegjes. Sommige steden en gemeenten voeren er eenrichtingsverkeer in. Hou dus steeds je fiets- of wandelnetwerkkaart bij de hand om je route aan te passen bij routewijzigingen.
 

VEERDIENSTEN

Enkele veerdiensten op het netwerk van De Vlaamse Waterweg zijn stilgelegd omdat ze uitsluitend recreatieve doeleinden hebben, of zijn op politiebevel stilgelegd. Deze zullen ten vroegste terug opstarten op 11 mei, tenzij anders vermeld. De andere veren zijn nog operationeel voor uitsluitend woon-werkverkeer. Omwille van de beschikbare ruimte aan boord van de veren, kan het aantal passagiers per oversteek beperkt worden. Ook hier bewaar je bij het aanschuiven voldoende sociale afstand.
 
Raapleeg hier de tabel met info over de veerdiensten, op het netwerk van De Vlaamse Waterweg nv, die wel en niet varen. 
 
Voor alle actuele info over het coronavirus in België, surf naar de overheidssite 
Voor alle maatregelen in Oost-Vlaanderen, surf naar de website van het provinciebestuur
Voor alle maatregelen in Antwerpen, surf naar de website van het provinciebestuur

 

Hou honden aan de leiband

ZO BLIJFT WANDELEN EN FIETSEN VOOR IEDEREEN PLEZANT

 
Nu iedereen in eigen buurt de benen strekt, wordt het ook langs Scheldelandse wegen al eens druk. Zeker in zonnige weekends. Met deze gedragsregels hou je het aangenaam, veilig én hoffelijk.
 

FIETS OF WANDEL ACHTER ELKAAR

Natuurlijk kun je hand in hand wandelen of gezellig naast elkaar fietsen als er niemand in de buurt is. Anders wordt het wanneer tegenliggers je pad kruisen, of wanneer je andere wandelaars of fietsers wilt inhalen. Wees dan hoffelijk – én verstandig – en maak even een rijtje. Alleen zo blijft het voor iedereen veilig. Extra tip: de term ‘jaagpaden’ hoef je niet letterlijk te nemen. Trapt je voorligger naar jouw zin te traag, ga dan niet meteen aan je bel trekken maar minder vaart en laat vriendelijk weten dat je eraan komt.

STAP TEGEN HET VERKEER IN

Ga je stappen op een weg zonder voetpad? Wandel dan op de begaanbare berm, als die er wél is. Is er een fietspad, dan kun je daarop wandelen. Maar vergeet niet dat fietsers hier voorrang hebben! Is er wandel- noch fietspad, dan kun je verder wandelen op de openbare weg. Weliswaar zo dicht mogelijk tegen de kant én links, tegen het verkeer in. Kies sowieso altijd voor dat laatste, ook op voetpaden. Zo zie je tegenliggers beter aankomen.
 

HOU JE HOND AAN DE LIJN

Ook honden moeten tijdens deze crisis natuurlijk geregeld eens uit hun kot. Ga je met je trouwe viervoeter stappen, hou hem of haar dan altijd aan de leiband. Zeker in bossen en natuurgebieden, waar vooral in de lente de natuur erg kwetsbaar is en veel dieren jongen krijgen. Ook honden zelf zijn aangelijnd beter af: niét lustig de natuur intrekken betekent minder gevaar voor bijvoorbeeld tekenbeten, én minder risico op een ongeval op de autowegen langs de rand van het bos.
Wil je je hond tòch vrij uitlaten? Op de website van ANB staat een lijstje met alle hondenlosloopzones in Vlaanderen. Hier kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig vrij rondlopen en ravotten.
 
 

BLIJF NETJES

Proviand meenemen is altijd een goed idee, zeker voor onervaren fietsers of wandelaars. Maar deponeer je lege doosjes, wikkels en blikjes altijd keurig in de dichtstbijzijnde vuilnisbak, of neem ze terug mee naar huis. Kies sowieso bij voorkeur voor een herbruikbare waterfles, daar doe je het milieu extra plezier mee. En blijf ten allen tijde proper op jezelf én voor anderen. Lees: niet spugen op de openbare weg en netjes in je papieren zakdoek snotteren!
 

Veilig wandelen en fietsen in tijden van Corona

Toerisme Scheldeland
Toerisme Scheldeland

Toerisme Scheldeland loodst je langs het water, de beste fietsroutes en leukste wandelroutes van de regio!