Denk jij bij ’bevrijding’ spontaan aan D-day en de helse strijd op de Normandische stranden?
Weet dan dat je ook dichter bij huis boeiende bevrijdingssites uit WOII vindt.
 
In mei 1940 viel Duitsland België binnen. Met een aanval door de Belgische Ardennen versloeg het Duitse leger de geallieerden in de lente van 1940. Vier bezettingsjaren volgden, tot België op 2 september 1944 bevrijd werd. De Slag om de Schelde en de gevechten aan de Kempense kanalen speelden een sleutelrol bij de bevrijding van West-Europa. 
 
De Europese bevrijdingsroute Liberation Route Europe volgt het spoor van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944-1945 en herdenkt zo de turbulente bevrijdingsperiode.
 
Er zijn in de regio tal van initiatieven om de Bevrijding van België, nu 75 jaar geleden te herdenken: van optochten en tentoonstellingen tot bals en concerten en de uitgave van de gratis brochure 'Ze zijn daar! De provincie Antwerpen bevrijd in 1944'.

STRAFFE VERHALEN VAN WOII IN SCHELDELAND

Fort van Breendonk - Willebroek

Het Fort van Breendonk, oorspronkelijk gebouwd ter verdediging van de stad Antwerpen, wordt van september 1940 tot september 1944 door de Duitse bezetter gebruikt als doorgangskamp. Die sluit er politieke gevangenen en verzetslui op in afwachting van hun deportatie naar kampen en andere strafinrichtingen in het Duitse rijk. In totaal passeren er zo’n 3600 gevangenen in het fort. 
De Dossinkazerne in Mechelen gebruiken de nazi’s als verzamelkamp voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Treintransporten brengen hen naar Auschwitz-Birkenau, een vernietigingskamp in Polen. Maar 5 procent
overleeft het kamp. Op 31 juli 1944 vertrekt het laatste transport.
Fort van Breendonk

Een verrassende bevrijding - Willebroek 

De bevrijders komen eraan. Op 4 september 1944 snellen Britse tanks richting Boom. Hun missie: Antwerpen en de haven zo snel mogelijk bevrijden. Net voor Boom zullen ze echter stuiten op twee bewaakte bruggen, over het kanaal Brussel-Rupel en over de Rupel zelf, waar de Duitsers klaar staan om ze te doen springen. De Antwerpse legerofficier Robert Vekemans staat de geallieerden op te wachten aan het Fort van Breendonk en laat hen een manoeuvre uitvoeren om de Duitse verdediging rond de bruggen te verschalken en stelt een alternatief voor via een onbewaakte pontonbrug en de Rupelbrug in Klein-Willebroek. Beide bruggen zijn ondertussen verdwenen, maar spelen een belangrijke rol tijdens de bevrijding.

Bommen onder de Boomse bruggen - Boom

Nadat de geallieerden de brug over de Rupel in Klein-Willebroek zijn overgestoken, trekken ze naar Boom en vallen de Duitsers in de rug aan. Die zijn compleet verrast en geven zich over. De belangrijkste brug over de Rupel is veroverd en de weg naar Antwerpen ligt open. Op de Rupeldijk in Boom staat nu een standbeeld ter ere van legerofficier Vekemans.

Terreur en onzekerheid

De aanvankelijke euforie moet echter snel wijken. Kort na de bevrijding herinneren de Duitsers de provincie Antwerpen eraan dat de oorlog nog niet voorbij is. Op vrijdag 13 oktober valt de eerste V-bom op Antwerpen.
De stad zal een half jaar de schietschijf van de Duitse V-bommen blijven. De Rupelstreek en de Zuidrand krijgen eveneens hun deel van de weinig accurate V-bommen. Ze dompelen de streek in een diepe angst. Hoe dichter een gemeente bij Antwerpen ligt, hoe meer ze te lijden heeft onder de V-bommen.
 
 

Herbeleef de Bevrijding in Scheldeland

Er zijn in de regio tal van initiatieven om de Bevrijding van België, nu 75 jaar geleden te herdenken: van optochten en tentoonstellingen tot bals en concerten.

In de kijker

Kolonne 75 jaar Bevrijding trekt door Mechelen, Breendonk, Willebroek en Boom

Op 5, 6 en 7 september mogen Mechelen, Fort Breendonk, Willebroek en Boom de doortocht van een historische geallieerde voertuigenkolonne verwachten. De kolonne bestaat uit 50 voertuigen van de Tweede Wereldoorlog en 20 moderne voertuigen van de Landcomponent van Defensie.
 
Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.
 
Benieuwd welke verhalen zich nog meer afspeelden? Lees hier meer.

VOLG HET SPOOR VAN DE BEVRIJDERS TIJDENS WOII

Ga je mee terug in de tijd?

BESTEL DE gratis brochure 'ZE ZIJN DAAR! DE PROVINCIE ANTWERPEN BEVRIJD IN 1944'

  • Verhalen van 48 steden en gemeenten
  • Unieke en ontroerende beelden
  • Fiets- en wandelroutes langs historische locaties

Bestel de gratis digitale brochure

In het spoor van de bevrijders tijdens WOII

Toerisme Scheldeland
Toerisme Scheldeland

Toerisme Scheldeland loodst je langs het water, de beste fietsroutes en leukste wandelroutes van de regio!