Noordelijk Eiland

Natuur en water
Noordelijk Eiland

Wie hier uitblaast wordt verbaasd

Wintam
Straat + huisnummer
Groenendijk
2880 Wintam
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 899 28 68
Link

Een natuurgebied verzorgt zichzelf niet. Je zou denken van wél, maar er kruipt heel wat werk in het beheer van de bodem. Door daar doortastend op in te zetten, krijgen de juiste gewassen alle kansen. Zo wordt er gebouwd aan biodiversiteit en een natuurlijke rijkdom waar jij met plezier een wandeltochtje in onderneemt.

preview_Het+noordelijk+eiland+002.jpg

Vier of twee poten?

Op het Noordelijk Eiland in Bornem hebben ze daar iets op gevonden. Vierpotige helpers assisteren in het open houden van het gebied – maar ook tweepoters doen hun deel van het werk. Schrik dus niet als je die daar tegen het lijf loopt. 

Geen nood: ze zijn niét ontsnapt, maar voeren hun job met de nodige passie en energie uit. Laat je verbazen door de grazers van het Noordelijk Eiland, een natuurgebied op een eilandje omringd door de Rupel en het Zeekanaal Brussel-Schelde.

Veer Wintam-Schelle.jpg

Noordelijk Eiland: geprangd tussen waterlopen

Toen de Nieuwe Zeesluis werd aangelegd, toverde men een nieuw eiland tevoorschijn dat vandaag een gevarieerde mix van natuurschoon herbergt. Het Noordelijk  Eiland is te vinden tussen de oude en de nieuwe loop van het Zeekanaal en de Rupel. 

Het is een paradijs voor water- en andere vogels – vol slikken, zoetwaterpoelen, zandduinen en grasland. Je spot hier ongetwijfeld reigers, kluten, krakeenden, bergeenden, pijlstaarten en visdiefjes. Breng je verrekijker dus maar mee! De vogelkijkhut die op het eiland werd geïnstalleerd, is de gedroomde uitvalsbasis voor vogelliefhebbers en natuurfans. Van hieruit heb je een magnifiek zicht op broedende, pleisterende en doortrekkende watervogels.

Noordelijk Eiland Wintam Schelle
Noordelijk Eiland

Gegraas, weg van het geraas

Maar dat zijn dus niet de enige dieren die hier helemaal in hun sas zijn. Hier heersen ook grote grazers zoals de Blonde Aquitaine runderen. De imposante runderen sjokken hier op hun duizendste gemakje, terwijl ze vier magen vol eten met wat er op de bodem groeit. Een win-winsituatie, want in ruil voor een volle maag (of 4, dus) wordt het natuurgebied perfect onderhouden en krijgen verstorende gewassen geen kans.

Lepelaars op het Noordelijk Eiland in Bornem
Noordelijk Eiland

Met gekwaak naar de dagtaak

In die taak worden de Blonde Aquitaine runderen overigens bijgestaan door andere natuurbeheerders-uit-het-dierenrijk. Zo waggelen ganzen en eenden in hun zog mee. Ook zij worden ingeschakeld voor het bodembeheer. En de wilde konijnen die hier hun plekje hebben veroverd, zetten hun kleine schouders ook mee onder dat werk.

Als je denkt dat deze graaskampioenen het hele eiland kaal vreten met hun ontembare honger, dan heb je ’t mis. Sommige delen worden intensief begraasd, terwijl andere plekken dan weer dienen als rustplaats of drinkgelegenheid. Dat resulteert in een afwisselend en gevarieerd landschap.

preview_Het+noordelijk+eiland+009.jpg

Wat ruist daar door het struikgewas?

Wel, kom het zelf gerust ontdekken. De kans bestaat dat je hier huppelende konijnen, magische vogels én sluwe vossen spot. Je kan  via het verharde wandelpad rond het eiland wandelen. Jawel: verhard. Dat betekent dat je hier met rolwagens en buggy’s perfect uit de voeten kan. Let wel: het eiland zelf is niet vrij toegankelijk om de natuur niet te storen. Vanop de dijken heb je echter een prachtig zicht over het hele gebied.

veer schelle wintam.jpg

Noordelijk Eiland met de fiets

Hoe je er geraakt? Via het water, natuurlijk! Je kan het overzetveer tussen Wintam en Schelle gebruiken om even aan land te gaan op het eiland. Via Toerisme Klein-Brabant kan je ook een bezoek aanvragen onder leiding van een gids nabij de Zeesluis van Wintam en leer je het fijne van dit wondere natuurgebied.  

Wandelen of fietsen? Dat mag je zelf bepalen. Het Noordelijk Eiland ligt op verschillende wandel- en fietsroutes langs de jaagpaden. En ook een tochtje over de dijk op rond het eiland zelf kan je op twee wielen doen.

preview_RU3+039.jpg

Kom het Noordelijk Eiland bezoeken

Klaar om op een onbewoond eiland te belanden? Vaar dan de Rupel over met het veerpont, van Wintam naar het Tolhuis. En waai even uit tijdens een wandeling rond dit mooie natuurgebied, omringd door twee prachtige waterlopen.