Wandelen door Wiestermeersch in de Beneden-Dendervallei

Wandelen door Wiestermeersch in de Beneden-Dendervallei

Een wandeltocht door natuurparels van 'Vliegeneters'

'Salvatorkerk' klinkt een beetje exotisch, maar deze kerk staat gewoon in Wieze in Scheldeland. Ze is het startpunt van de Vliegeneters Wandelroute, een tocht van 11 km die je door natuurparels Wiestermeersch en de Bleekte leidt.

Vliegeneters?

Vliegeneters… Waar hebben ze dat in godsnaam vandaan gehaald? We reizen even terug in de tijd. ‘Vliegeneters’ is een oude bijnaam van de Wiezenaars. En zoals bij elke spotnaam hoort daar een goed verhaal bij.

In de jaren stillekes hadden de Wiezenaars de traditie om krentenbrood te eten tijdens de jaarlijkse kermis. In plaats van krenten vingen ze vliegen om in het krentenbrood te steken: ze worden dus gierig genoemd! De naam kreeg van de inwoners veel verzet. Maar het mocht niet baten. Wieze heeft hun lot omarmt en Vliegeneters is nu toch tot erenaam gedoopt. 

Dorp Wieze1.jpg
Dorpsplein van Wieze

In de schaduw van de kerk

De hele dorpskern van Wieze is sinds 1981 beschermd als ‘waardevol dorpsgezicht’. En terecht! Op het pittoreske dorpsplein domineert de gotische Sint-Salvatorkerk, waar ook de wandelroute start. Naast de kerk huizen café Den Dikken Eik, ’t Oud Gemeentehuis, het Brouwershuis en Goeste in Wies waar je na de wandeling je dorst kan lessen.

Ook op het plein: een merkwaardige oude zomereik. Hij staat er al zolang als Wieze het zich kan herinneren. Hij kreeg de bijnaam ‘den dikken eik’. Ga zeker eens piepen!

Sint-Salvatorkerk Wieze.jpg
Sint-Salvatorkerk in Wieze

Groen dankzij de Dender

De wandelroute loopt door de Beneden-Dendervallei, die zich uitstrekt van Aalst tot Dendermonde. Het is een gigantisch open natuurlandschap met als kloppend hart de Dender. De Vliegeneters Wandelroute laat je vooral Wiestermeersch zien, een deel van dit grote gebied. Hier splitste honderden jaren geleden de Dender. Het resultaat is een netwerk van beken en kanaaltjes. Dat zorgt voor een grote variatie aan planten en struiken.

Reiger Dender Denderleeuw.jpg

In mei leggen vogels (en sprinkhanen) een ei

Heel wat dieren zijn thuis in Wiestermeersch. De greppelsprinkhaan bijvoorbeeld heeft het moeilijk in België, maar doet het hier nog steeds super! Dat komt omdat deze sprinkhaan zijn eitjes liefst in hoge vegetaties legt, en dat kan hier! Het duurt wel twee of drie winters voor de sprinkhanen uitkomen. Wow!

In de vallei leggen ook verschillende vogels hun ei. Dat doen vooral blauwborstjes, roodborstjes en karekieten hier. Een grote groep reigers vergezelt hen. Een toffe – maar luidruchtige – attractie. Heel uniek in het gebied is de schedeldrager, een bijzondere nachtvlinder. Af en toe trekt ook een buizerd of torenvalk naar hier om te broeden. Wie geluk heeft spot een vos of de bevers langs de Dender! Wat een variatie!

Dorpsplein Wieze Lebbeke
Dorpsplein van Wieze
Wandelroute Wieze Lebbeke
Wandelen in Wieze

Minder groen, ook de moeite

Naast al die planten en dieren kom je op je route ook een aantal cafés, restaurantjes en bezienswaardigheden tegen. Je zou wel eens plots chocolade kunnen ruiken, want je passeert de chocoladefabriek van Callebaut.

In dit natuurgebied is het ook toegelaten om je eigen picknick mee te brengen. Natuurpunt heeft daarvoor in Wiestermeersch een gezellige picknickplek aangelegd.

Hou je ogen open voor het Neerhof. Deze historische site staat gekend als brandewijnstokerij met boerderij. Ze staat er al sinds de 17e eeuw. Mooi om te zien!

Kom dat zien

Zo zie je maar dat de Vliegeneters heel wat in petto hebben. Ze zijn zo vriendelijk om dat allemaal voor jou in een fantastische wandelroute te verzamelen. Trek de stapschoenen aan, smeer de benen in en wandelen maar!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Vliegeneters wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Dorp Wieze Lebbeke1.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Vliegeneters wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Wiezeplein
9280 Lebbeke
Length
11,0 km
Time
2u 15m
Actions
Bekijk deze route