Wandelen door Buggenhoutbos

Wandelen door Buggenhoutbos

Stappen tussen de wintereiken

Hou je van indrukwekkende natuur, oorverdovende rust en eiken die wel kathedralen lijken? Ga dan zeker eens op ontdekking in het Buggenhoutbos. Een oase van gigantische bomen, uitgepuurde kalmte en zalige stilte.

Hier vind je zo’n 190 hectare aan bomen, struiken, kruiden, planten. Maar vooral: nergens in Vlaanderen vind je zoveel eiken als hier. In een vlakke wandelroute van net iets meer dan 8 kilometer, uitgestippeld op het wandelnetwerk Brabantse Kouters, ontdek je al dat moois én meer dan dat. Na afloop ontspan je natuurlijk in een horecazaakje in de buurt, terwijl de kindjes zich amuseren op ’n speeltuin of in de speelzone van het bos zelf.

Boskapel Buggenhout.jpg
De Boskapel in Buggenhout

Ga naar start

Het avontuur begint al aan start: het beginpunt van de wandelroute is de meer dan 500 jaar oude Boskapel. Volgens de legende gaf Jacoba van Heffene de opdracht om deze publiekstrekker te bouwen. De kapel eert haar man Jan de Rijcke, die stierf tijdens een jachtongeval.

De kapel staat aan de rand van het bos. Honderden jaren geleden was het vooral met beuken omringd, vandaar kreeg het domein ook zijn naam. In de Eerste Wereldoorlog verdween het grootste deel ervan en vandaag staat het bos vooral bekend om de imposante wintereiken.

Wintereiken Buggenhoutbos.jpg
Wintereiken in Buggenhoutbos

Zeg niet eik maar wel Quercus

Nieuwsgierig en natuurliefhebber? Breng dan snel een bezoekje aan het arboretum. Want daar staan meer dan 50 verschillende aangeplante boom- en struiksoorten. Ze zijn voorzien van een naamplaatje, extra info en een QR-code die je kan scannen voor nóg meer info. Zo wordt je trip doorheen het Buggenhoutbos niet alleen een beleving vol natuur en herbronning, maar ook een boost voor je kennis!

Je krijgt het allemaal gratis bovenop de grote wintereiken die hier de toon zetten. Het zijn exemplaren waar heel Europa belangstelling voor toont. De bomen van superieure kwaliteit worden geoogst, afgetakt en reizen ons continent rond zodat er nieuwe bossen kunnen worden aangeplant. Da’s pas recycleren! Ga en vermenigvuldig u – dat nemen onze eiken wel héél erg letterlijk.

Buggenhoutbos.jpg
Buggenhoutbos

Veel bomen = veel dieren

Ben je vies van beestjes? Dan is een bezoekje misschien toch niet zo’n goed idee. Niet dat het hier krioelt van de insecten, maar de fauna tiert hier wél welig. In het Buggenhoutbos hebben heel wat dieren hun schuilplaats. Met een beetje geluk spot je een bosuil, buizerd, sperwer, wielewaal, boomklever of zwarte specht. In het voorjaar krioelt het van de padden en kikkers die zich voorplanten en in de beekjes wonen zelfs vuursalamanders! 

De hazelworm – in de volksmond: de bospaling - zoekt zonnige plekjes op. Met een goede speurneus kom je hem zeker tegen. Ook leuk voor speurneuzen: in de herfst kan je op paddenstoelenjacht!

Picknick Buggenhoutbos.jpg
Konijnenberg in Buggenhoutbos

Batterijen opladen

Van al dat stappen en ontdekken krijg je dorst (en honger). Aan de rand van het bos staan er niet alleen bomen maar ook twee brasserietjes: brasserie Het Middelpunt en brasserie De Groene Wandeling.

Last but not least: in het Buggenhoutbos is het ook toegelaten om je eigen picknick mee te nemen. In het oude deel staat onder de wintereiken een 6 meter lange picknicktafel en een schuilhut aan de 10 hectare grote speelzone!

Terras Buggenhoutbos.jpg
Brasserie Foreest in Buggenhout

Kom eens kijken

Met zowat 200 hectare is een wandeling van 8,1 kilometer bijna te kort om het Buggenhoutbos te ontdekken. Maar het is wel een mooi begin. Het bos heeft ongelooflijk veel te bieden. De wintereiken waar de hele wereld naar kijkt staan gewoon in onze achtertuin. Waar wacht je nog op?

Kom snel naar Scheldeland gefietst, gewandeld of gereden. Kies een van de uitgestippelde wandelroutes en begin eraan. Achteraf schuif je aan voor een lekkere snack, een zalig drankje en een fikse ravotsessie met de kids. Héérlijk!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Buggenhoutbos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Buggenhoutbos_DavidSamyn.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Buggenhoutbos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Kasteelstraat 189
9255 Buggenhout
Length
7,9 km
Time
1u 40m
Terrain
16% Verhard
Actions
Bekijk deze route