Ros Beiaard fietsroute of Ommegang? 

Ros Beiaard fietsroute of Ommegang? 

Het Ros Beiaard doet zijn ronde

Het Ros Beiaard is dé trots van Dendermonde. Uiteraard is er een verrassende fietsroute aan gewijd die de mooiste plekjes van de omgeving verkent. Het Ros trekt slechts om de tien jaar door de straten, maar van de Ros Beiaard fietsroute kun je het hele jaar proeven.

Fietsen tussen Schelde en Dender

Zin in een ontspannende fietstocht door Dendermonde en lieflijke dorpjes als Schoonaarde en Berlare? Kruip dan op je stalen ros voor de Ros Beiaard fietsroute. De route, genoemd naar de bekende sage, is ongeveer 50 kilometer lang. Ze vertrekt vanuit het historische centrum van Dendermonde en brengt je langs Schelde en Dender, twee rivieren die een cruciale rol spelen in het Ros Beiaardverhaal.

 

Dendervallei Dendermonde.jpg
preview_tijsluis12.jpg

Van Sint Onolf naar Appels

De Ros Beiaard fietsroute begint op de Grote Markt van Dendermonde, waar je het trotse Belfort kunt beklimmen. Daarna gaat het via de Sint-Onolfsdijk naar een prachtige brok natuur langs sluizen en bruggen, natte weilanden en stemmige dorpjes. Aan het Donkmeer (maar onder meer ook aan 't oud Brughuys aan de brug in Schoonaarde) kun je de innerlijke mens versterken. Kers op de taart: de overtocht met het veer bij Appels – het oudste veer van de regio!

Uitzicht Grote Markt Dendermonde  vanuit Belfort
Veerboot Appels - Berlare

De Ros Beiaardommegang

Tijdens de fietsroute kun je nog een beetje van de folklore rond het Ros Beiaard nagenieten. Op 29 mei 2022 ging de Ros Beiaardommegang eindelijk weer door. Normaal gaat het Ros om de tien jaar uit, maar in 2020 strooide corona roet in het eten. Na twee jaar wachten konden zo'n honderdduizend bezoekers genieten van het grootse evenement met bijna 2000 gekostumeerde figuranten en acteurs. Nu moeten de Dendermondenaars weer wachten tot het laatste weekend van mei 2030 vooraleer het Ros terug uitrijdt, met vier nieuwe broers op zijn rug.

Ros Beiaardommegan.jpg

De legende

De sage van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen gaat terug tot Karel de Grote (748-814). De kern van de zaak: Reynout, zoon van Aymon, heer van Dendermonde, is de enige die het wilde paard Beiaard kan temmen. Lodewijk, zoon van Karel de Grote, daagt Reynout uit tot een duel om het paard, maar wordt door hem onthoofd. Samen met zijn broers Ritsaert, Writsaert en Adelaert moet Reynout op de vlucht voor Karel de Grote. Dankzij het machtige Ros Beiaard kunnen de Vier Heemskinderen (of Aymonskinderen) telkens weer aan de wraak van Karel ontsnappen. Maar Karel gijzelt Aymon en doet de heemskinderen een voorstel: vrede in ruil voor het Ros Beiaard.

Bekommerd om het lot van zijn familie en na smeekbeden van zijn moeder willigt Reynout de eis van Karel de Grote in. Het Ros wordt naar de monding van de Dender gebracht. Zware molenstenen worden om de nek van het paard gehangen en het Ros Beiaard stort in het water. Tot tweemaal toe verbrijzelt het Ros de stenen en zwemt het naar de oever, waar zijn meester staat. De derde keer wendt Reynout zich met gebroken hart af en zinkt het Ros naar de diepte. Maar het Ros Beiaard blijft verder leven: om de tien jaar maakt het met de Vier Heemskinderen op zijn rug een triomftocht door de stad.

browse (2).jpg
browse (3).jpg

Eeuwenoude traditie

Dendermonde is de enige stad ter wereld waar het Ros Beiaard centraal staat in een ommegang. De geschiedenis ervan gaat terug tot de 15de eeuw. Doorheen de eeuwen is het Ros Beiaard zijn ‘reis’ gaan delen met andere traditionele elementen. Behalve het Ros krijg je dus folkloristische figuren te zien als de knaptanden (als wolven verklede mannen), het Rad van Avontuur, de Walvis, ’t Schipke, de vendeliers en de gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath.

Hoogtepunt van de ommegang is uiteraard het steigerende en dansende Ros Beiaard, een kolos van 4,5 meter hoog en 800 kilogram zwaar. Het wordt voorafgegaan door een erewacht van hellebaardiers en buskruitschutters en de opzwepende muziek van de Ros Beiaardharmonie. De nar Kalleke Step en de vedelaar wijken geen seconde van de zijde van het Ros, dat gedragen wordt door de pijnders en bereden door de Vier Heemskinderen. Dat zijn vier broers die aan strenge criteria moeten voldoen. Ze moeten onder meer elkaar opvolgen in leeftijd, minimum 7 en maximum 21 jaar oud zijn en geboren zijn in Dendermonde.

Unesco Werelderfgoed 

De Ros Beiaardommegang is sinds 2005 door Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een twintigtal praalwagens, getrokken door de prachtigste paarden, zorgen voor een indrukwekkend decor. Acrobaten, steltlopers en speciale effecten verhogen de spektakelwaarde. Een unieke ervaring die je maar eens om de tien jaar kunt meemaken!

Meer info

www.routen.be/rosbeiaardfietsroute

https://www.rosbeiaard.be

‘t Ros Beyaerts oogen vonckelen
Syne breede maenen kronckelen,
En het wendt hem fraey en vlug
met vier broers op synen rug.

(Uit het Ros Beiaardlied)