STROOM – Festival in de Scheldevallei

STROOM – Festival in de Scheldevallei

Een zomer lang genieten

Deze zomer komt een gloednieuw festival naar meer dan 20 Scheldegemeenten tussen Antwerpen en Gent. STROOM neemt je een hele zomer mee op een ontdekkingstocht vol muziek en kunst langs de mooiste natuur van de Scheldevallei.

Het festival STROOM is de nieuwste telg van het Gent Festival van Vlaanderen, dat dit jaar 65 lentes telt. Ter gelegenheid van die verjaardag breekt de organisatie uit zijn stedelijke context met van 23 juni tot 3 juli grote outdoor concerten, intieme muzikale belevenissen en duurzame discours. Tot eind augustus kun je ook een kunstroute volgen langs de mooiste plekjes van Scheldeland, met onder meer ook gegidste wandelingen, fietstochten, animatie en tal van andere activiteiten.

Jef Neve
Mooiste Scheldebocht

Concert aan de mooiste Scheldebocht

Het openingsconcert van het festival vindt op 23 en 24 juni plaats aan de Kaai in Puurs-Sint-Amands. Op een podium boven het water, met uitzicht op mooiste Scheldebocht, brengt jazzpianist Jef Neve samen met het Mechelse kamerorkest Casco Phil, koor en solisten het Rain Requiem, opgedragen aan de slachtoffers van overstromingen. Neve heeft het requiem speciaal voor deze gelegenheid geschreven samen met schrijver David Van Reybrouck. 
 

Kasteel van Laarne interieur.jpg
Scheldeland_Dendermonde-5.jpg

Van tango tot picknick

Andere hoogtepunten in het programma: op 26 juni strijkt STROOM een hele dag neer in Dendermonde met vier programma’s op bijzondere locaties in de stad. Van traditionele orgelkunst die experimentele jazz ontmoet tot Argentijnse tango of middeleeuwse muziek. En op 1 en 2 juli vormt de tuin van het prachtige Kasteel D’Ursel in Bornem het romantische decor voor unieke uitvoeringen van onder meer Vivaldi en Beethoven. ’s Morgens te combineren met een royaal ontbijt, ’s avonds te savoureren met bubbels. Op 3 juli vindt aan het Kasteel van Laarne een familiedag plaats met een muzikale vertoning voor gezinnen en een grote korteketenpicknick. Voorts zijn er nog heel wat interessante gespreksavonden over onder andere het Sigmaplan, poëzie en nog veel meer.

STROOM - Festival in de Scheldevallei
STROOM - Festival in de Scheldevallei

Wandelen en fietsen langs de Kunstenroute

Kunstliefhebbers kunnen genieten van #herecomestheflood, het fotoproject van de Nederlandse kunstenaar Rem van den Bosch. Figuren in een signaalrode kleur tonen langs de oevers van de Schelde, de Durme en de Rupel aan tot waar het water zou komen bij extreme waterstanden of een storm. Zo onderlijnen ze het belang van de beschermende maatregelen van het Sigmaplan. De beelden van #herecomestheflood zullen de hele zomer te zien zijn op een wandel- en fietsroute langs 23 gemeenten van de Scheldevallei. Ze vormen ook de uitvalsbasis van gegidste wandelingen, fietstochten, animatie en tal van activiteiten in juli en augustus. Trek eropuit, te voet of met de fiets, ga op stap met een gids door een overstromingsgebied, vaar mee tijdens een van de ochtend- en avondboottochten op de Schelde en Durme, neem deel aan een wedstrijd of zoek verborgen schatkistjes rond de fotokubussen van #herecomestheflood. Voor elk wat wils!

Kasteel van Laarne.jpg

Prachtregio 

De organisatie wil ook aandacht creëren voor de natuur rond de Scheldevallei. We gaan soms heel ver om overweldigd te worden door de natuur in het buitenland, maar in Scheldeland ligt de indrukwekkende natuur, uniek in Europa, op wandelafstand. Met het festival kun je dagenlang rustig genieten op verschillende locaties. Enkele kunstenaars hebben soundscapes gemaakt die je kunt beluisteren op uitgelezen plekjes. Ontdek de prachtige ketting van blauwe en groene parels tussen Gent en Antwerpen, die voor velen nog onbekend en onbemind is. Geloof ons, het duurt niet lang voor de topnatuur, lieflijke dorpjes en statige kastelen je hart hebben veroverd!

Gentbrugse Meersen - David Samyn.jpg
Fietsers de Bunt.jpg

Fietsparadijs

Overtuigd van de troeven die de Scheldevallei je ook na het festival kan bieden? Probeer dan een van deze zeven fietsroutes. Of koop meteen (voor een zacht prijsje) de volledige fietsgids Scheldevallei

Tickets & info

STROOM in de Scheldevallei, met concerten en evenementen van 23 juni tot 3 juli, en een Kunstenroute tot eind augustus. Meer info en tickets op www.festivalstroom.be