Parels aan de waterkant

De Schelde heeft een rijke geschiedenis. Dat weerspiegelt zich in haar erfgoed: denk maar aan de vele typische Scheldedorpen en pittoreske haventjes, die het verleden van de Schelde levendig houden. Van de menselijke nijverheid op de stroom getuigt het maritieme erfgoed van de scheepsbouw.

Scheepvaartmuseum Baasrode

Scheepswerven Baasrode

Dendermonde

Veel steden en dorpen langs de Schelde dragen sporen van de maritieme geschiedenis. Een sprekend voorbeeld daarvan is Baasrode. De voormalige scheepswerven groeien uit tot een bijzondere site van het varend erfgoed. Op de site vind je het Scheepvaartmuseum, gevestigd in de authentieke meesterwoning van de vroegere werfeigenaar. Het geeft een globaal beeld van de scheepsbouw in Vlaanderen tijdens de laatste twee eeuwen.

> Bezoek de Scheepswerven Baasrode

Nautisch Bezoekerscentrum Boom Rupelstreek

Nautisch Bezoekerscentrum Rupelstreek

Boom

In het bezoekerscentrum maak je kennis met de geschiedenis van de scheepsbouw in de Rupelstreek. Het centrum is opgebouwd in en rond de steenschuit ‘Clotilde’, de laatste zeilende klipperaak. In de aula in de vorm van een grote silo - silo’s waren vroeger een meebepalend beeld langs de rechter Rupeloever - krijg je een audiovisuele voorstelling van de betekenis van rivieren voor waterrecreatie, riviertoerisme en -transport.

> Bezoek het Nautisch Bezoekerscentrum Rupelstreek

Scheepvaartmuseum Mariekerke Bornem

Scheepvaart- en Visserijmuseum

MARIEKERKE (BORNEM)

Aan de oevers van de Schelde vind je het Scheepvaart- en Visserijmuseum dat handelt over de binnenscheepvaart en -visserij. Al in de 13de eeuw bezat Mariekerke twee aanlegplaatsen voor vissersboten en tot de Eerste Wereldoorlog was de Scheldevisserij vrij belangrijk. Met hun typische kleine jollen gingen de Mariekerkse vissers op vangst, vooral stroomafwaarts richting Antwerpen. 

> Bezoek het Scheepvaart en-Visserijmuseum

Rupelmonde

Scheepswerf Chantier Naval Rupelmonde (CNR)

RUPELMONDE (KRUIBEKE)

Op de vroegere scheepswerf CNR wordt gewerkt aan het behoud en de restauratie van ons varend erfgoed. In het Centrum Nautisch Rupelmonde kom je meer te weten over het verleden van de Schelde en de natuur op en langs de rivier. Tussen de loods en de Schelde bevindt zich een scheepshelling, een laatste overblijfsel van de eind vorige eeuw afgebroken scheepswerf, die opnieuw uitgerust werd voor het onderhouden van traditionele vaartuigen.

> Bezoek de CNR werf