Scheepswerven in Scheldeland

Scheepswerven in Scheldeland

Verken de parels aan de waterkant in Scheldeland

Wie Scheldeland zegt, zegt water. De kracht van de stroom, die gemeenschappen liet bloeien en groeien. Eerst door de bevolking te voorzien van voedsel. Later door de bron te zijn van bloeiende industrieën. Hier, in Baasrode, was dat niet anders. Eeuwenlang was dit de plek waar oerdegelijke schepen werden vervaardigd, met weinig meer dan ijzer, hout, ingenieuze technieken en bakken vakmanschap. 

Veer Baasrode.jpg
Kerk van Baasrode aan de Schelde

Herinnering aan verloren vakmanschap

Vandaag is deze industrie weggedeemsterd. De ooit zo drukke scheepswerven bliezen jaren geleden hun laatste adem uit, geveld door een cocktail van immer toenemende schaalvergroting, stijgende productieprijzen en een Europees economisch plan dat stelde dat er in Vlaanderen geen plaats meer was voor scheepsbouw.

Maar: industrieën verdwijnen, schepen vergaan, maar de onweerstaanbare verhalen uit de geschiedenis blijven gelukkig voor altijd bestaan. In Baasrode worden die gebundeld op de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. Een trip doorheen een fascinerende geschiedenis doorspekt met werklieden, zeemansbenen en hard labeur.

Trotse verrijzenis van boeiende verhalen

Het verhaal van Baasrode is dat van de Schelde. Deze provinciale erfgoedsite herbergt een scheepvaartmuseum dat ondergebracht is in de meesterwoning van de vroegere werfeigenaar. Hier smelt de historie van de arbeiders samen met die van de werf. Je ontdekt er een prachtig beeld van de Vlaamse scheepsbouw door de eeuwen heen – van opkomst tot ondergang.

Startpunt: de 17de eeuw. Toen werden statige schepen vervaardigd met ambachtelijke technieken. Hout, hamer, mankracht – meer niet. Het ambacht werd een industrie. En de methodes om schepen te bouwen, werden steeds vernuftiger. 

Scheepswerven Baasrode9.jpg
Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode

Zoveel te beleven!

Bezoek de permanente tentoonstelling over de eeuwenoude scheepsbouw langs de Scheldeboorden, in het prachtige decor van de houten loods en ontdek de twee historische schepen die opnieuw in de droogdokken liggen waar ze gebouwd werden: de sleepspits Lauranda en de opvolger mèt motor, ALYV. Verder vind je op de erfgoedsite ook de internationaal gerenommeerde School voor Scheepsmodelbouw. Hier leren de studenten accurate schaalmodellen bouwen van de schepen die hier ooit 'van stapel liepen', zoals men dat zo mooi zegt.

Op de Scheepswerven van Baasrode wandel je door de verhalen uit de scheepsbouw, de binnenvaart en het varend erfgoed in het algemeen. Bewonder unieke erfgoedobjecten, het authentieke werfarchief en originele scheepsplannen. Onmisbaar voor mensen met een hart voor geschiedenis – of voor zeelieden in de dop.

Nautisch Bezoekerscentrum Rupelstreek.jpg
Steenschuit De Clotilde in Boom

Nóg meer te bezoeken in de buurt

Krijg je maar niet genoeg van die fascinerende geschiedenis van de scheepvaart én de Schelde? Dan zal je graag horen dat er in de buurt nog veel meer te beleven valt. Zo kan je naar Steenschuit de Clotilde aan de oever van de Rupel, een must voor iedereen die houdt van weetjes over over riviertransport en waterrecreatie.

In Rupelmonde tref je dan weer het Centrum Nautisch Rupelmonde, kortweg CNR, waar Tolerant vzw aan de authentieke schepen van de Schelde timmert. Je kan er ook een tochtje met een schip op de Schelde gaan maken.

Even verderop, in Bornem, ligt het Scheepvaart- en Visserijmuseum dat je het verhaal van de Scheldevissers brengt. 

Veer Baasrode-Moerzeke
Het veer Baasrode-Moerzeke over de Schelde
Sint Gertrudiskerk Vlassenbroek
Kunstenaarsdorpje Vlassenbroek aan de Schelde

Genoeg van het water?

Is je drang naar nautische avonturen getemd? Dan is het tijd voor iets anders. Wat dacht je ervan om de waterrand te verkennen via de Paling Fietsroute? Die brengt je langs de mooiste uithoeken van de Schelde, die je vergezelt op deze prachtige tocht. 

Je kan ook het schilderachtige dorpje Vlassenbroek bezoeken, een juweeltje in de polders dat schittert door zijn pittoreske uitstraling. En ook door z’n kunstzinnige bewoners. Dit kunstenaarsdorpje lijkt wel buiten de tijd te staan. De perfecte ontsnappingsroute voor meerwaardezoekers – en liefhebbers van magnifieke dorpjes.