Wandelen door de ruïnes van Dendermonde stad

Wandelen door de ruïnes van Dendermonde stad

Over de totale verwoesting van een eeuwenoude stad in WOI

Een dikke eeuw geleden werd heel Europa hertekend. De Eerste Wereldoorlog trok toen sporen van vernieling over het hele continent. Ook in Scheldeland werd hard gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na het verzet tegen de oprukkende bezetter, bleef er van Dendermonde niets dan puin over. 

Nu, meer dan 100 jaar later, zijn daar nog littekens van te zien in de hele stad. Maak kennis met wat die periode voor Dendermonde en haar geschiedenis betekende. Ontdek deze wandelroute over de totale verwoesting van een eeuwenoude stad en doorheen de fascinerende geschiedenis van de Groote Oorlog.

Stadhuis Dender Dendermonde.jpg
Justitiepaleis aan de oude Dender

Om nooit te vergeten

Van de puinhopen van de Groote Oorlog blijft niets meer over, gelukkig maar. De verhalen staan wel in talloze boeken geschreven. En de sporen zijn nog overal in Dendermonde zichtbaar. Kom vooral zelf kijken. We mogen deze gruwel nooit vergeten. Maar anderzijds kunnen we ook trots zijn op de veerkracht van onze voorouders, de moed die nodig was om weerstand te bieden én de kracht die werd gevonden om alles weer herop te bouwen. 

Kom zelf deze fascinerende geschiedenis beleven in Scheldeland. Wandel samen met familie en vrienden de Stadswandeling Dendermonde.

WO I in Scheldeland

Wie WO I zegt, denkt meteen aan de IJzer. Maar zonder het verzet in Scheldeland was die strijd er zelfs mogelijk nooit gekomen. 

De gevechten in deze regio vertraagden de Duitsers aanzienlijk, waardoor de Belgische troepen van Antwerpen naar de Westhoek konden vluchten. Kortom, hier werd strijd geleverd die misschien wel een aanzienlijk voordeel opleverde – maar ook een immense tol eiste. 

Een grote ravage

De Duitsers lieten tijdens hun doortocht hier grote ravage achter. Door haar strategische ligging vochten ze vooral hard om Dendermonde. Begin september 1914 brandden de Duitsers het hele centrum plat.

In de gevechten zijn vooral burgers hard getroffen. Duitse soldaten gebruikten hen als levend schild, martelden hen en plunderden hun huizen. De steden waar vooral burgers slachtoffer zijn kregen de naam Martelaarsteden. Dendermonde is er één van, samen met onder andere Leuven en Aarschot.

Lakenhalle Dendermonde
Bezoekerscentrum in de Lakenhalle van het Stadhuis
Grote Markt Dendermonde
Grote Markt van Dendermonde

De route door Dendermonde

Dendermonde leeft weer helemaal op, maar het is logisch dat je tot op vandaag nog sporen van die gruwelijke doortochten kan zien. 

De wandeling start op de Grote Markt aan het Stadhuis, met de belforttoren die erkend werd als Unesco-werelderfgoed. Leuk om mee te nemen: in het Stadhuis ontdek je schilderijen van de Dendermondse schilderschool en het bezoekerscentrum neemt je mee op reis door het verleden van de stad. Kaarten, touchscreens, films en maquettes vertellen het verhaal van ‘bloeiend handelscentrum’ in de middeleeuwen tot ‘martelaarstad’ in de Groote Oorlog en de moeizame heropbouw nadien.

Brusselse Poort Dendermonde
Brusselse Poort aan het stadspark
Oorlogsmonument Heldenplein Dendermonde
Oorlogsmonument aan het Heldenplein

Verhalen vol geschiedenis, een geschiedenis vol verhalen

Als je op de Vlasmarkt aankomt, zie je de Sint-Pieters- en Paulusabdij. De kerk van de abdij, die verheven is tot basiliek, kan je het hele jaar door bezoeken. Het is hier dat de eerste huizen in brand werden gestoken. De bronzen beeldengroep op het plein eert de gesneuvelden en gevangenen.

Nog een monument dat je op deze route niet mist: de Brusselse Poort. Deze oude stadspoort is gerestaureerd en een echte eyecatcher voor de stad. Ze draagt een belangrijk stukje geschiedenis mee. Tijdens de bezetting werd Dendermonde van hieruit hard geraakt. De Duitsers konden de stad langs hier binnendringen.

Even wat luchtiger

De wandeling is makkelijk, maar het onderwerp iets zwaarder. Een beetje afwisseling is dus meer dan welkom. Gelukkig brengt de route je ook naar stadsparkjes en langs verschillende cafeetjes en terrasjes.

Het Nieuw Kwartier is een stukje groen vlakbij de oude Brusselse Forten. Zeker in de zomer leuk om mee te pikken. In het gras langs het water is het heerlijk picknicken.    

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de stadswandeling in Dendermonde op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Scheldeland_Dendermonde-5.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de stadswandeling in Dendermonde op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Grote Markt
9200 Dendermonde
Length
4,3 km
Time
0u 30m
Actions
Bekijk deze route