Winter is coming. Dus trek je wandelschoenen aan!

Denk je bij het woord “Winter” ook meteen aan dekentjes, knisperend haarvuur, chocomelk en bedenkelijke kersttruien? Dan gokken we dat je een geweldige grote winterfan bent. En als dát het geval is, dan moet je onze 5 winterse wandeltips in de natuur even doorlezen. 
 
We nemen je bij de hand – of beter: bij de want – en tonen je prachtige wandelroutes die heerlijk geschikt zijn om ook in de winter te ontdekken. Beboste begroeiing of weidse natuurzichten? Jij kiest, jij stapt, jij geniet. 

Eerst water, de rest volgt later

Scheldeland is een landschap dat geboetseerd werd door water. Rivieren en stromen sneden doorheen de bodem en legden hun wil op aan de regio. Hier zijn Schelde, Dender, Rupel en Durme baas over de natuur.
Om je veilig langsheen én over deze waterwegen te loodsen, kan je een beroep doen op de handige routekaarten. Maar ook op veerponten die je in alle comfort de oversteek laten maken wanneer je van de ene oever naar de andere wilt springen.
 

Iedereen klaar? Stap!

Klaar om Scheldeland te ontdekken, tot in de kleinste hoekjes en kreekjes? Hier gaan we dan! Met welke wandelroute begin jij?
 

1. Wandelroute Kalkense Meersen (mét veerboot!)

Deze wandeling is er voor de vaarfanaten, de vogelliefhebbers en de landschapsgenieters. Stap op de veerpont bij vertrek en laat je over de grootste rivier van Vlaanderen glijden. Hier begint je trip, 4 kilometer doorheen pure landschappen en pittoreske plekjes.
 
Met start en aankomst in Schellebelle, brengt deze route je langs fenomenale plaatsen. Kan je zien waar het Sigmaplan precies overstromingsgebied heeft gecreëerd hier? En kan jij de grazende Galloway-koeien spotten in de weides langs het traject?
 
Tochtje voltooid?  Ga je dan snel weer opwarmen bij Café Den Aard of Café Scheldebries voor je weer overvaart!
 
 

2. Wandelroute Buggenhoutbos

Geen verrassing als je op de naam afgaat, maar deze wandelroute brengt je dwars doorheen het Buggenhoutbos. Dit imposante bosgebied van maar liefst 190 hectaren groot herbergt natuurlijke kathedralen: enorme beuken en wintereiken die trots naar de hemel groeien. Natuurliefhebbers halen hier hun hartje op.
 
Kom je met de kinderen? Zoek dan zeker de speelzone aan de Konijnenberg eens op. Je vindt er ook een gigantische picknicktafel onder de grote zomereiken, waar je met het hele gezin kan aanschuiven om je boterhammetjes op te eten. Misschien toch maar een dekentje meebrengen, want in de winter kan het ook hier behoorlijk frisjes zijn.
 
Toch liever iets warm achter de kiezen hebben na die lange winterwandeling? Rondom het Buggenhoutbos vind je verschillende horecazaken. Foreest, Het Middelpunt en De Groene Wandeling serveren lekkere hapjes en drankjes in de schaduw van het prachtige bos – misschien versier je nog wel een plaatsje langs een radiator.
 
 

3. Wandelroute Klinkaart bij natuurgebied Walenhoek

Deze wandelroute biedt je 8 kilometer puur wandelplezier voor het hele gezin. En als je extra uitdaging wilt: een bijkomende lus leidt je naar natuurgebied Walenhoek in Niel. 
 
Hier werd vroeger klei gewonnen – de diepe putten in het landschap zijn stille getuigen van deze geschiedenis. Vandaag floreert de natuur hier terug. En verstevigen planten, bomen en dieren hun greep weer op de omgeving. Hier ontdek je een wisselend landschap met broekbossen, vijvers en hooilandjes.
 
De omgeving langs de Rupel is getekend door haar steenbakkerijverleden. Boom en Niel waren fiere voorlopers van economisch succes, toen de kleiputten én de steenbakkerijen nog actief waren. De sterke gemeenschappen hadden sterk te lijden onder de sluiting van de industrie. Maar het erfgoed werd de laatste jaren weer in ere hersteld. Je wandelt langsheen kleibaggers, arbeidershuisjes, steenovens en meesterwoningen die de sfeer van toen nog perfect capteren.
 
Op je weg vind je enkele gezellige cafeetjes waar je even kan opwarmen bij een warm drankje – of een lekker degustiefje. De Koophandel en In De Root – beiden in Boom – zwaaien hun deuren met de glimlach voor je open.
 

4. Wandelroute Den Dotter

Een steenworp onder Aalst, in Haaltert, vind je natuurgebied Den Dotter – koddige naam, prachtige streek - dat zijn naam dankt aan de vele dotterbloemen die in het voorjaar de graslanden geel kleuren. De wandelroute die door dit gebied snijdt, leidt je langs drie authentieke watermolens. Maar liefst 250 hectare natuurgebied ligt voor je uitgespreid, klaar om te ontdekken. Doorheen dat landschap kronkelt de Molenbeek, die een levensader is voor de uitbundige fauna en flora hier.
 
De zuivere winterlucht hier zet je longen goed open. Een wandeling door Den Dotter is niet voor niks goed voor je gezondheid. 
 
Heb je er 9,5 kilometer Dotterplezier opzitten? Klop dan gerust aan bij Café Cabaré of Groot Geluk in Erpe-Mere voor een lichaams- en hartverwarmend drankje. Ook de Gouden Koterhaak in Heldergem (Haaltert) serveert de betere warme dranken, met een stukje taart of een pannenkoek erbij voor de liefhebbers.
 
 

5. Wandelroute Kravaalbos

Sommige geweldige ontdekkingen laten lang op zich wachten. En met het Kravaalbos was dat niet anders. Verscholen op de grens tussen twee provincies, duurde het een tijdje voor dit gebied echt werd opgemerkt. Gelukkig zat het bos zelf al die tijd niet stil. Het ontwikkelde een uniek ecosysteem, met boshyacinten die in het voorjaar alle registers opentrekken en een kleurrijk spektakel opvoeren waar je stil van wordt.
 
Maar dát is natuurlijk voor het voorjaar. Ook nu, in de winter, is het Kravaalbos goed te pruimen voor wandelaars. De charme van het glooiende landschap werkt in alle seizoenen. Als je goed kijkt, zal je merken dat dé Belgische traditie hier in de grond begint. Her en der strekt een hopveld zich voor je uit, het onmisbare ingrediënt van elk lekker biertje.
 
Over lekkere biertjes gesproken – of heb je eerder zin in glühwein? – bij Café Bij Stinne, Hof den Tuitelaar of Brasserie ’t Vertier in Meldert serveren ze er daar wel een paar van. Je kan er terecht voor een heerlijk hapje, een warm drankje of een fikse opkikker. Doen!
 

Wonderlijk Winters Wandelen in de natuur

Toerisme Scheldeland
Toerisme Scheldeland

Toerisme Scheldeland loodst je langs het water, de beste fietsroutes en leukste wandelroutes van de regio!