Op avontuur in de Rupelstreek

Op avontuur in de Rupelstreek

Van trollen jagen tot steenbakken

Jonathan Ramael Trot Op!
Auteur

Jonathan Ramael

Wakker worden op een zaterdagochtend en je dag (of weekend) nuttig willen besteden. Maar hoe? Waar heb je zin in? De benen strekken? Tot rust komen in de natuur? Slenteren door authentieke dorpjes? Een portie geschiedenis? Een culinaire verrijking? Idealiter een combinatie van de vijf voorgaande zaken. En die combo vonden we in de Rupelstreek, de verzamelnaam voor de gemeenten Boom, Hemiksem, Niel, Schelle en Rumst, omarmd door de rivieren Rupel en Schelde. Benieuwd hoe wij (lees: mijn bestie Floor en ik) ons weekend nuttig besteed hebben? We got your back met de ultieme Trot Op!-gids door de Rupelstreek.

Zicht op kaai boom.jpg

Eerst en vooral: achtergrond! De Rupel is een rivier die ontstaat ter hoogte van Rumst, net op dat punt waar de Nete en de Dijle samenvloeien. Lang trekt ze het niet, want twaalf kilometer later loopt de Rupel alweer leeg in de Schelde. En zo mag de Rupel zich kronen tot kortste rivier van België. Maar naast water is de Rupelstreek ook rijk aan geschiedenis. Uit de Rupelstreekse grond werd jarenlang klei gehaald. Toen was pottenbakken nog niet zo’n hype als nu, maar werden er bakstenen van gemaakt. En die stiel nam de streek over. De belangrijkste steenbakkerijen kan je vandaag de dag nog steeds bezoeken. En ja, dat deden we. Maar we deden nog véél meer dan dat. Ready? Let's go!

Trollen De Schorre.jpg

Jaag trollen op Tomorrowland

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom: misschien wel het meest bekende provinciaal recreatiedomein van de wereldbol. Van Brazilië tot Canada, van Zuid-Afrika tot China en van Pakistan tot Portugal. Want daar veroveren volgende woorden iedere zomer het straatbeeld: live today, love tomorrow, unite forever. Tomorrowland. En zo is de Rupelstreek, zonder dat ze het weet, wereldbekend. Maar buiten die twee magische weekends is De Schorre in Boom ook een bezoek waard. En zo stonden Floor en ik ineens met onze voeten op de bodem van een leeg Tomorrowland (thanks coco). 

Geen podia, maar wel de indrukwekkende toren 'Intense Adventure' die je kan beklimmen. Geen food- en drinkkraampjes, maar wel het wielermuseum De Velodroom dat je een bezoekje kan brengen. Geen houte planken, maar wel een blotevoetenpad dat je kan volgen. Geen verkleedfiguren op stelten, maar wel gigantische houten trollen van kunstenaar Thomas Dambo. Die laatste was voor ons de leukste (én nieuwste) trekpleister van De Schorre. In een dicht bos over vlonderpaden gingen we op trollenzoektocht. Je zou er in totaal zeven moeten vinden, wij waren er alvast in geslaagd.

Varen op de Rupel.jpg
Jonathan Ramael varen op de Rupel.jpg
Varen op de Rupel in Boom.jpg

Vaar op de Rupel

Een ideale manier om de Rupelstreek te ontdekken? Juist ja, vanop de Rupel zelf. In een kleurrijke, open boot. Van wal ga je bij de promenade van restaurant Trattoria Kaai, waar kapitein Christophe Sepot je opwacht. Tip: drink en eet hier eerst iets. ’t Is de moeite! Daarna kan je de dag afsluiten op het water, langs verlaten groene oevers. En als het wat meezit, pik je nog een sublieme zonsondergang mee. En dit alles met op de achtergrond de spannende verhalen van kapitein Christophe. Hij liep trouwens achterwaarts de Dodentocht uit en stak de Atlantische Oceaan over in een roeiboot. 

Noordelijk Eiland Wintam Schelle
Noordelijk Eiland

Spot wilde dieren 

De Rupelstreek telt ook een aantal natuurgebieden, maar voor ons was het Noordelijk Eiland een schot in de roos. Je treft er vijvers, heidenbloemen en zandduinen aan, mooi tussen de Schelde, de Rupel en het Zeekanaal. Perfect voor een stevige wandeling of een (klein) fietstochtje. De vogelspotters komen hier serieus aan hun trekken, maar er huppelen ook vossen en wilde konijnen rond. Het gras wordt kort gehouden door de meest duurzame grasmaaiers: koeien. En dat zorgt voor een schilderachtig beeld. Ideaal voer voor dagtrippers met gigantische camera rond hun nek (lees: mezelf).

Bezoek aan 't Geleeg in Boom.jpg
Emabb arbeidershuisje boom.jpg
Boomse pan 't geleeg.jpg

Duik in het steenbakkerijverleden

We brachten ook een bezoekje aan het Brik Boom (het voormalige Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen). Een impressionante steenbakkerijsite die z’n plaatsje heeft in het authentieke Noeveren. Van april tot oktober staan de enthousiaste vrijwilligers op zondag om 14u klaar om je rond te leiden. Al zal het snel duidelijk worden dat het leven van steenbakkers niet echt rooskleurig was… Je wordt er teruggekatapulteerd naar een tijd waarin kinderarbeid alomtegenwoordig was. En wist je dat de giftige smog ervoor zorgde dat een deel van de jeugd niet eens de leeftijd van vijftien jaar haalde? 

En om je volledig in te leven in het leven van steenbakkers, kan je op aanvraag met een groep aan het bakken slaan. Dat kan in ’t Geleeg, een andere overgebleven steenbakkerij in Noeveren. Op aanvraag kan je daar een Boomse Pan maken. Dat zijn de grote dakpannen waarvoor de streek vroeger bekend stond. Ziet er makkelijk uit, maar vergt toch wat vakkennis. Lach dus niet te vroeg. 

Café De Koophandel Boom.jpg
Café De Koophandel.jpg

Hijs lokale bieren in een bruine kroeg

De toch wel donkere verhalen van het steenbakkerijverleden doorspoelen? Dat deden we bij Café De Koophandel, vlak naast Brik Boom. En die hoort bij de lijst van misschien wel bruinste cafés van de streek. Een ouderwetse toog, een originele jukebox als uitblinker van het interieur én heerlijke lokale bieren op de kaart. Wetende dat de steenbakkers hier vroeger zelf hun miserie kwamen opdrinken, maakt het alleen nog indrukwekkender. 

Street Art Rupelstreek.jpg
Street Art Rupelstreek Graffiti.jpg

Bewonder street art 

Dat de Rupelstreek een schilderachtige omgeving is, mag je gerust letterlijk nemen. De laatste jaren verscheen er meer en meer street art in het straatbeeld. Dit dankzij Kanter Dhaenens. Elke dag bracht hij z’n kinderen naar school en elke dag ergerde hij zich meer en meer aan de saaie, lege, kleurloze route. En zo geschiedde de Yellow Brick Road. Kanter trommelde namelijk heel wat graffitikunstenaars op. Die leefden zich op hun beurt uit over een groot deel van de Rupelstreek. Tientallen prachtige werken ontstonden, sommige wat beter verstopt dan anderen. Van metershoge dieren tot een portret van Carmen uit FC De Kampioenen. 

B&B De Schorre in Boom.jpg
Deur B&B De Schorre in Boom.jpg
B&B De Schorre_copyright_bruno_stevens.jpg

Slaap bij B&B De Schorre

Uiteraard hebben we dit alles niet op één dag gedaan. Naast trollenjagen, sliepen we namelijk ook in Boom. Niet op Dreamville, maar het scheelde niet veel. Wij verbleven een nachtje bij 3-sterren B&B De Schorre met als gastheer Bruno. De B&B beschikt over slechts één kamer, in het nok van het dak. Twee bedden, een lounge, een sfeervolle badkamer én toegang tot een heerlijk terras. Wanneer het zonnetje schijnt is dat ook de plek waar je geniet van een royaal ontbijt. Zeker een aanrader!

Hebben we je warm gemaakt voor een weekendje Rupelstreek? Boek dan snel je verblijf bij B&B De Schorre of bij één van de ander logies in Scheldeland. Het volledige verhaal van Jonathan en Floor lees je op de reisblog 'Trot Op!'.

Jonathan Ramael Trot Op!

Jonathan Ramael

Trot Op! Is het reisblog van Jonathan Ramael, die als fotograaf en schrijver al meer dan tien jaar de wereld rondtrekt voor verschillende reismagazines. Op z’n eigen blog combineert hij verrassende reisverhalen met de nodige scherpe humor.