Vakantiewoning Atelier van Antonine

Vakantiewoning Atelier van Antonine

Logeren op de creatieve plek van een hertogin in Bornem

Bornem
Capaciteit
1 - 8 Personen
Straat + huisnummer
KONINGIN ASTRIDLAAN 200
2880 Bornem
E-mail
Telefoonnummer
+3238206010
Link

Op zoek naar een vakantiewoning met een ziel en een verhaal? In Hingene stelt hertogin Antonine haar schildersatelier voor je open. Niet zomaar een atelier, maar een royale ontsnappingsplek in een wonderlijk mooi paleis. Gelegen aan de rand van een adembenemend kasteelpark, met zorg ontworpen én onderhouden. Een sierlijke plek, waar de muren een fascinerende geschiedenis en rijke verhalen fluisteren…

Over kunst en ontspanning

Hertogin Antonine was een bezige bij. Deze adellijke dame kwam samen met haar man en kinderen elke zomer op vakantie in het kasteel van Hingene. Op de plek waar jij nu overnacht, creëerde ze haar kunstwerken en schilderijen – de hertogin was namelijk een creatieve duizendpoot. 

Een eeuw later was het atelier er echter niet zo goed aan toe. Nadat het jaren leegstond, was het toe aan een opfrisbeurt. En dus kreeg het Atelier van Antonine een nieuwe bestemming: als charmant vakantiehuisje waarin jij met open armen wordt ontvangen.

Atelier van Antonine Interieur.jpg

Het verhaal van Antonine

Laat ons eens wat dieper ingaan op die boeiende historie van Antonine, die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van het kasteel en het domein. 

Antonine de Mun leefde in de 19e eeuw. Ze trouwde met haar neef Joseph d’Ursel en samen werden ze de zesde hertog en hertogin d’Ursel. Elke zomer verbleven ze met hun vier kinderen in het kasteel van Hingene, de favoriete zomerresidentie van de familie.

Antonine was creatief en getalenteerd. Heel haar leven maakte ze olieverfschilderijen, tekeningen, schetsen en aquarellen. De kriebels om te schilderen verdwenen niet plots als ze op vakantie was. Daarom liet ze in 1878 in een uithoek van het park een schildersatelier bouwen.

Na de dood van Antonine

Nadat Antonine in 1931 overleed stond het atelier jaren leeg. Het deed nog dienst als scoutslokaal, noodopvang en feestzaal. Jammer genoeg valt het atelier daarna in een diepe slaap. 

In 1994 krijgt de provincie Antwerpen het kasteel in handen en redt het van een stille dood. Ze blazen het atelier nieuw leven in als stijlvolle vakantiewoning.

Vakantiewoning Atelier van Antonine
Vakantiewoning Atelier van Antonine

In het bos daar staat een huisje

Het Atelier is een echte eyecatcher in het park. Langs monumentale bomen en een smeedijzeren poort kom je op een open plek waar plots het charmante bakstenen gebouwtje met rood dak verschijnt.

Verdeeld over de zolder en het souterrain zijn er vier slaapkamers met drie badkamers. Er is plaats om met 8 personen te komen logeren. Het voormalige atelier doet nu dienst als open keuken met salon. De hele woning baadt in het licht dankzij enkele grote ramen. In het huisje heb je een prachtig uitzicht op het park. Je wordt werkelijk betoverd in elk hoekje van dit charmante gebouw. Het vormt het gedroomde decor voor een weekendje weg met z’n tweeën, of een ontspanningsmomentje met het hele gezin.

AteliervanAntonineInterieur1.jpg

Betaald met bier

De inrichting van het Atelier was niet inbegrepen in het restauratiebudget voor het gebouw. De beheerder van het kasteeldomein zette daarom een crowdfunding op. 

Ambachtelijke brouwerij Den Triest brouwde twee unieke bieren met ingrediënten die gevonden werden op het kasteeldomein. Op het etiket prijken portretten die Antonine maakte van haar beide zussen. Met de opbrengst kon het Atelier worden ingericht. Een uniek staaltje van samen sterk, dus. Eentje met een fantastisch resultaat.

AteliervanAntonine.jpg

Haar kunst in de vakantiewoning

In de vakantiewoning blijft Antonine levendig verder bestaan. De 4 kamers kregen elk de naam van iemand die ooit poseerde voor de hertogin: Claire, Sabine, Marie & Léo. Hun portretten hangen levensgroot op de deur van een kamer. Claire was vriendin aan huis en Sabine de schoondochter. De achtjarige Léo was Antonine’s oogappel en Marie was haar zus. 

In de leefruimte hangt ook een portret van haar andere zus: Alix. Op de placemats voor het ontbijt zijn tekeningen gebruikt van het dagelijkse leven in het kasteel en het Atelier. Allemaal van de hand van Antonine.

Hingene_Stiltegebied_Kasteel_D_Ursel-12.jpg

Ssstt…

Het kasteelpark met het Atelier ligt in een stiltegebied. In heel Vlaanderen zijn er zo 9. Dat wil niet zeggen dat je hier nooit iets hoort. Integendeel. Verwacht ruisende bomen, vogeltjes en kabbelende beekjes . De natuur krijgt hier de kans om te overheersen. Echt genieten is dat. Een betere plek voor een vakantie in alle rust vind je niet.

Atelier van Antonine slaapkamer.jpg

Kom eens binnen kijken

Laat je meeslepen met het verhaal van Antonine en fantaseer over het verleden. Als de muren konden praten kreeg je hier de mooiste verhaaltjes voor het slapengaan. Wacht niet te lang en boek snel een vakantie in het Atelier van Antonine.