Getest en goedgekeurd: logeren in het Atelier van Antonine

Getest en goedgekeurd: logeren in het Atelier van Antonine

10 tips om de omgeving met de fiets te ontdekken

O Dierbaar België
Auteur

O Dierbaar België

De ene vakantiewoning is de andere niet. Het Atelier van Antonine, blinkend in het groen van dat wondermooie Bornem, imponeert meteen. Want zowel binnen als buiten word je hier op spannende verhalen getrakteerd. Deze vakantiewoning is dan ook een bestemming op zich, zodra je de deur uitstapt, begint het avontuur. En er valt meer dan genoeg te beleven om een weekend te vullen. Iets wat we enthousiast deden. 

Atelier Antonine.jpg

Atelier van Antonine

Vakantiewoning Atelier van Antonine is zo’n logeerplek met een verhaal én een idyllische ligging. En die zijn dun gezaaid. Een vakantiewoning voor meerwaardezoekers dus. Het bakstenen gebouwtje heeft met zijn rode pannendak sprookjesallures en werd in 1878 door de hertogin in een uithoek van het kasteeldomein opgetrokken. De adellijke familie d’Ursel verbleef immers bijna vier eeuwen lang elke zomer op hun kasteel. Met de hele familie. Dus had de hertogin een plekje nodig om zich terug te trekken en te schilderen.

Vakantiewoning Atelier van Antonine
Vakantiewoning Atelier van Antonine

Dat atelier van weleer fungeert nu als vakantiewoning, de kunstzinnige sfeer krijg je er gratis bij. Je wordt meteen gecharmeerd door de mooiste tegeltjes en je spot een portret dat Antonine maakte van zus Alix. Je ontbijt op placemats met tekeningen van Antonine en je kijkt, net als de hertogin zelf, uit op een imposant beukenbos. De ukjes van toen zijn ondertussen uitgegroeid tot reuzen.

Veer palingroute
Fietsverhuur Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger

Fiets

Wie op de fiets springt, krijgt nog meer waar voor zijn geld. Wij fietsten de Paling Fietsroute en die serveert ons het mooiste van wat Scheldeland te bieden heeft. Veerpontjes, groene dijken, charmante gehuchten en water in overvloed. We bedwingen dijken, passeren geregeld wat schapen en spotten hier en daar een aangespoeld bootje dat fotogeniek ligt te roesten. Kortom, alles waar we op hoopten. En je hoeft niet eens paling te lusten. Scroll even verder, want wij geven je 10 redenen om op de rem te staan!

Kasteelpark Kasteel d'Ursel
Les gouttes d'Ursel

Tip 1: slenteren in kasteeltuinen

Vakantiewoning Atelier van Antonine bevindt zich in de tuin van het zachtgele Kasteel d’Ursel. Zodra je buiten stapt, beland je in het kasteelpark. Moeiteloos een frisse neus halen dus. Het kasteel zelf evolueerde door de eeuwen heen van een bescheiden optrekje tot een classicistisch waterslot. In perfecte symmetrie en gezegend met uitgestrekte tuinen om zalig in te kuieren.

Biestro H-eat in Bornem
Biestro H-eat in Bornem

Tip 2: proeven van Biestro H-eat

Op exact 2 kilometer van vakantiewoning het Atelier van Antonine wacht ons een gastronomische verrassing: Biestro H-eat. Het restaurant opende zijn deuren in 2016 en werd vorige winter, middenin de hele coronacrisis, met een Bib Gourmand beloond. Met andere woorden, hier eet je bijzonder goed én betaalbaar. Elk gerecht is een plaatje voor al je zintuigen en dit in een huiselijk, maar bijzonder cool interieur. Het Bib Gourmand menu is een voltreffer.

4.jpg

Tip 3: Genieten van de stilte

Je hoeft maar het kasteeldomein uit te wandelen en je belandt alweer op een andere bijzondere plek. Een stiltegebied, zo’n plaats waar je de stilte kunt horen. Dit is een van Vlaanderens tien erkende stiltegebieden. Geen storende, omgevingsvreemde geluiden. Het achtergrondgeruis dat je hier occasioneel opvangt, bedraagt maximum 35 tot 40 decibel. Bibliotheekniveau. Het stiltegebied van Hingene omvat 14 km² en is doorspekt met dijken, slikken, schorren en broekbossen. Trek er zelf op ontdekking of ga op stap met de gidsen die je op gezette tijden mee op sleeptouw nemen. Je kan ook een privégids boeken, kwestie van optimaal van die stilte te profiteren.

Notelaeretaart
Pitkamperen aan de Notelaer

Tip 4: koffietje bij De Notelaer

Start je, net zoals wij, vanuit vakantiewoning Atelier van Antonine dan kun je al snel terug afstappen. Want dit sierlijke 18de-eeuwse paviljoen op de oever van de Schelde is de ideale intro op wat komen zal. Ooit eigendom van de familie d’Ursel en nu een heerlijke plek om te vertoeven. Je eet een punt Notelaeretaart op het terras, bewondert de bijenkorven en misschien maak je zelfs plannen om terug te keren en in een van de boompitten te kamperen die er 's zomers hangen?

marnix de sainte aldegonde.jpg

Tip 5: Aan je linkerkant het Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde  

Gek genoeg fiets je er zo aan voorbij. Want dit kasteel van Bornem mag dan wel imposant zijn, het zit ook wat verborgen in het groen. Dus wie star voor zich kijkt, mist het gegarandeerd. Qua levensles kan dat tellen. Zonde bovendien want met zijn vele torentjes lijkt dit kasteel wel uit een sprookje weggelopen. Alweer een fotomoment!

Restaurant Skaldu in Bornem
Restaurant Skaldu in Bornem

Tip 6: Lunch, apero of diner bij Skaldu

Plan je tocht wijs, het zou jammer zijn mocht je niet kunnen lunchen, aperitieven of dineren in Skaldu. Misschien wel de hipste stop op dit circuit. De ideale plek om op adem te komen en wel met zicht op de Oude Schelde. Installeer je aan de bar met grootstadallures of staar je vanop het terras naar de vissers op de oever? 'Eat, share, relax' is hier niet voor niets het motto.

preview_LR_Scheldeland_2019_138.jpg

Tip 7: Huur een fiets bij Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger

Geen fiets bij? Geen excuus! Want in het Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger staat een fijne verzameling huurfietsen (en tandems!) klaar. Parkeren doe je op het vlakbije en zeer plastische Slijkneuzenplein. Beiden liggen op de route dus je sluit moeiteloos aan.

Veerboot
Veerboot

Tip 8: Hop, de veerboot op

Vier keer steek je de Schelde over. En telkens weer is dat een avontuur. Nu eens zie je de overkant al liggen en ben je luttele minuten onderweg, een andere keer vaar je net wat langer. Ideaal voor wie even wil genieten zonder te trappen. Heel wat van die veerponten hebben een stevige geschiedenis. Het veer tussen Mariekerke en Het Zwijn werd al in 1287 vermeld, de verbinding naar Sint-Amands dateert van 1868. En tot 1995 roeide de veerman je zelf naar de overkant. Maar zelfs al varen de veerponten ondertussen met motor en op schema, het blijft pure nostalgie. 

Steegje Den Dam in Sint-Amands
Steegje Den Dam

Tip 9: Halthouden in de Provence

Sint-Amands is misschien wel de verrassing van de dag. Want als je even van het geijkte knooppuntenpad afwijkt, beland je pardoes in Zuid-Frankrijk. Kasseisteegjes, verweerde pastelgeveltjes, metershoog stoepgroen en hier en daar een bankje voor de deur. Het geeft je instant goesting om meteen te checken hoe het hier met de immoprijzen gesteld is.

waasland_boelwerfkraan_Temse.jpg

Tip 10: Verrassend Temse 

Als je, net als wij, al eens gehaast langs Temse passeerde, dan was je ongetwijfeld weinig onder de indruk. Een brug zo groot als de stad zelf en dat was het dan qua herinnering. Maar bereik je Temse al fietsend, dan wordt het plots een ander verhaal en zie je de scheepswerfstad van weleer met volledig andere ogen. Sterker nog, die Wilfordkaai met zijn vele multifunctionele woonblokken geeft Temse zelfs wat Rotterdam-allures. Remmen dus!

AteliervanAntonine.jpg

Praktisch?

Je trekt er makkelijk op uit via de Paling Fietsroute. Vertrek je vanuit vakantiewoning Atelier van Antonine, dan rijd je eerst naar knooppunt 1 en 2 om zo de start (knooppunt 3) te bereiken. Verblijf je elders in Scheldeland? Dan zijn er nog veel idyllische accommodaties waar je de nacht kan spenderen. Evenals tal van fietsroutes die je loodsen langs de mooiste hoekjes van Scheldeland. 

O Dierbaar België

O Dierbaar België

'Wie écht kijkt, doet overal ontdekkingen!'. Sophie Allegaert richtte samen met Heikki Verdurme het platform 'O Dierbaar België' op. Ze zijn getraind in het vinden van bijzondere logeerplekken in eigen land. Betaalbare designhotels, luxueuze vakantiewoningen, charmante B&B’s, boomhutten in het groen en alles daar tussenin. Op 'O Dierbaar België' delen ze enthousiast hun ‘coups de coeur’.