Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger

Erfgoed
Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger

Onmisbaar erfgoed, verweven met Bornem

Bornem
Straat + huisnummer
Scheldestraat 18
2880 Bornem
E-mail
Telefoonnummer
+32 889 06 03
Link

In Weert, een deelgemeente van het landelijke Bornem, vind je Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger. Hier komen de oude Klein-Brabantse mandenmakers weer tot leven. Je beleeft het authentieke vakmanschap van de mandenvlechters die ooit de reputatie van de streek hoog hielden. Er is véél te doen in het museum. Je kan deelnemen aan workshops of lekker wegdromen bij een lokaal biertje of koekje op het terras. Je kan er ook fietsen huren om nadien de mooie omgeving te verkennen.

Het museum ligt in een schilderachtige omgeving, geprangd tussen Schelde en Oude Schelde. De gedroomde uitvalsbasis voor een dagje weg. Eérst langsgaan in het Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger, daarna het rivierenlandschap ontdekken dat zich hier van z’n meest charmante kant laat zien.

De Zilverreiger: ode aan het ambacht

In de jaren 1960 rijpt het plan om de verloren ambachten uit de streek weer te eren in een boeiend museum. Jammer genoeg werden handwerk en vakmanschap ingehaald door technologische vooruitgang en industriële processen. Wat ooit nog een bloeiende nijverheid was, verdween tussen de golven van de geschiedenis. 

Dit was een streek van het ambacht. Mandenmakers en klompenmakers, vlasbewerkers en kuipers, Scheldevissers… Het zijn stuk voor stuk beroepen die verloren gingen, maar niet vergeten worden! 

Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger
Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger

Een streekmuseum vol activiteiten

Daar zorgt de interessante collectie van Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger voor. Die naam is niet lukraak gekozen. Ooit was de zilverreiger een bedreigde diersoort. Het tij keerde echter en vandaag is hij weer talrijk aanwezig. Een symbolische naam voor de wederopstanding van iets dat niet mag verdwijnen.

Het museum focust zich op het vlechtwerk, de mandenmaker en de technieken die hij tot zijn beschikking had. Dat zijn er heel wat. Het ambacht werd dan ook eeuwenlang verfijnd. Wist je dat de Klein-Brabantse vlechtenmaker zelfs in de tijd van de Egyptenaren al actief was? Je ontdekt er alles over via thematentoonstellingen, een mooie permanente collectie en verschillende activiteiten op de site.

Tentoonstellingen: permanent en actief

De steeds aanwezige expo neemt je mee doorheen het leven van de lokale mandenvlechters. Je ontdekt de levensomstandigheden, z’n atelier en z’n dorp. De tentoonstelling neemt je bij de hand en troont je doorheen eeuwen van vlechttechnieken – én er wordt een blik geworpen op de mogelijke toekomst van het vak.

Daarnaast kan je als museumbezoeker zelf in de huid van een mandenmaker kruipen. Volg een van de vele workshops, speel mee de volksspelen en maak een fietstocht doorheen de streek. Zo kan je de regio zien waarin de mandenmakers en hun families hun dagen doorbrachten. Interessant!

Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger
Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger

Boeiende thematentoonstellingen

Met thematentoonstellingen zoomt Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger op specifieke onderwerpen binnen de erfgoedsector. Zo kan je Exotisch Gevlochten bezoeken, een thematentoonstelling die inzoomt op vlechtmaterialen van over de hele wereld. 

Je volgt het volledige productieproces van producten vervaardigd met bamboe, rotan, bananenblad en zelfs waterhyacint. Alles wordt mooi ingebed in een breder plaatje, waardoor de link met cultuur, natuur, economie en sociale werkelijkheid snel zichtbaar wordt.

Als je dat allemaal achter de kiezen hebt, passeer je natuurlijk nog even langs de museumshop. Je ontdekt er informatie over erfgoed, de museumwerking én de activiteiten in de ruimere regio.

Slijkneusbier bij Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger in Bornem
Terras Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger

Tijd voor verfrissing!

Is je bezoek aan het Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger ten einde? Hou dan toch nog maar even halt in de gezellig herberg op deze site. Je kan er jezelf op het terras vleien, heerlijk in het zonnetje. Bestel een typisch Slijkneusbier van hier – of proef een Slijkneuskoekje. Puur genieten en de perfecte afsluiter van jouw bezoek aan dit fascinerende museum.

Wil je de wondere wereld van het mandenvlechten zelf ervaren? Bekijk dan snel de website van Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger voor meer informatie over bezoektijden en prijzen!