Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde

Erfgoed
Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde

Royaal genieten en ontdekken in het Kasteel van Bornem

Bornem
Straat + huisnummer
Kasteelstraat 34
2880 Bornem
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 899 90 09
Link

Waan jezelf een middeleeuwse koning in Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde, vlakbij het centrum van het mooie, pittoreske Bornem. Dit prachtig stukje erfgoed betovert je meteen. Het neorenaissancekasteel lijkt zo weggelopen uit een sprookje. 

Het immense domein eromheen is versierd met fabuleuze tuinen. De ligging – aan een afgesneden Scheldearm, omgeven door water – draagt enkel bij tot z’n sprookjesachtige uitstraling. 

Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem.jpg

Klinkende namen uit de geschiedenis

Het Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde werd gebouwd door de Spaanse edelman don Pedro Coloma en behoorde toe aan de rechterhand van Willem van Oranje: Heer van Sainte Aldegonde Filip de Marnix. In de volksmond heet het echter simpelweg het Kasteel van Bornem. 

Zo hoef je de moeilijke naam niet uit te spreken als je de weg vraagt aan een buurtbewoner.

marnix de sainte aldegonde.jpg

Met respect gerenoveerd

In de 19de eeuw kreeg het kasteel een fikse make-over. Architect Hendrik Beyaert renoveerde het met respect voor de authentieke elementen en de proporties van het gebouw. Je kan het ook langs de binnenkant bewonderen, want op regelmatige tijdstippen is het kasteel toegankelijk voor het grote publiek.

Wat je dan precies te zien krijgt? Wel, het kasteel beschikt over een prachtige collectie van 18de-eeuws meubilair. Ook gravures van Pieter Breughel de Oude, verfijnde kantstukken én een kamer met antieke poppen behoort tot de expositie. 

Altijd iets te beleven

Op het einde wandel je een tentoonstelling binnen over het leven van Filips de Marnix zelf. Die verdedigde de stad Antwerpen moedig tegen Alexander Farnese en veroverde zo zijn plek in de geschiedenisboeken. 

Een kasteel komt uiteraard nooit alleen. In de majestueuze bijgebouwen kan je een ruime verzameling aan perfect onderhouden koetsen bewonderen. Dat maakt het plaatje compleet. Nu ben je helemaal klaar om op zoek te gaan naar de prins of prinses van je dromen.

Hingene_Stiltegebied_Kasteel_D_Ursel-12.jpg

Omgeven door stilte en rust

Wanneer je buitenkomt na die boeiende rondleiding, blijf je natuurlijk nog even nagenieten van het kasteeldomein zelf. Het kasteelpark heeft heel wat te bieden en is een groene oase van rust en verfijning. Het domein komt niet voor niks terug in het werk van de dichter Emile Verhaeren. Het is liefde op het eerste gezicht wanneer je de rijkelijk aangelegde tuinen inwandelt.

De ruimere regio rond het kasteel heeft heel wat voor je in petto. Zo kan je eindeloos wandelen en fietsen langs de Scheldedijken in de buurt. De stiltegebieden van Weert en Hingene liggen hier op een boogscheut vandaan. Hier kan je helemaal tot jezelf komen, zonder geluidsvervuiling van stad of verkeer.

preview_LR_Scheldeland_2019_138.jpg

Na inspanning komt ontspanning

Ook de moeite: Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger in Weert. Dit museum brengt ode aan de vergeten ambachten van weleer – van mandenvlechterij tot kuiperij. Vergeet ook zeker De Hopschuur niet te bezoeken. Dit biercafé is een klein museum op zich, met een collectie van wel meer dan 100 internationale én streekbiertjes. 

Na al dat moois is het tijd voor heel wat lekkers. En daarvoor reken je natuurlijk op de plaatselijke horeca. Les je dorst of stil je honger in de betere cafés en restaurants in de buurt. Die luisteren naar leuke namen zoals ’t Sas, het Oud Gemeentehuis, l’Étranger en Groenendijk . In die laatste proef je voortreffelijke palinggerechten, dé specialiteit van het huis.

Plan je bezoek

Wil je zelf het Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem bezoeken? Je vindt alle informatie terug op de website van het kasteel.