De Notelaer

Erfgoed
De Notelaer

Charmant paviljoen langs de Schelde

Bornem
Straat + huisnummer
Notelaerdreef 2
2880 Bornem
E-mail
Telefoonnummer
+32 889 69 20
Link

Romantische zielen worden warm van pittoreske gebouwtjes vol geschiedenis, die uitkijken over het water en al eeuwenlang fier in het landschap staan. Voel je je aangesproken, dan zet je best de Notelaer op je to do-lijstje. 

terras paviljoen de notelaer.jpg

Buitenverblijf van de hertog

Dit unieke gebouwtje is een paviljoen op de Scheldedijk, dat hier al twee eeuwen de wereld voorbij ziet glijden. Het hoorde bij het kasteeldomein van de adellijke familie d'Ursel en deed dienst als feestelijke ontvangstruimte. Nu doet het dienst als uitvalsbasis én eindbestemming voor fietsers, wandelaars en liefhebbers van mooie architectuur. 

Die laatsten hebben trouwens overschot van gelijk om naar De Notelaer af te zakken. Wist je dat dit gebouw werd ontworpen door de Franse hofarchitect Charles De Wailly? Ook de vakmensen die de werken uitvoerden, beschikten over een onberispelijke reputatie. De ligging aan de dijk, met zicht op de Schelde, geeft het geheel nog eens wat extra cachet. Het veelkleurige paviljoen springt meteen in het oog en is een subtiele menselijke aanvulling op de mooie decors langs de stroom.

Notelaer_Hingene.jpg

Een fabuleus Trefpunt aan de Schelde

Wanneer je naar binnen wandelt in De Notelaer, word je overweldigd door klassieke schoonheid. Kijk naar boven: de plafondschildering van Antoine Plateau overdondert meteen. Maar ook de rijke architectuur doet dat. De bas-reliëfs, de grote raampartijen, de meesterlijk ontworpen parketvloer… Je kan er blijven genieten van het vorstelijke interieur.

Sinds 1984 is De Notelaer het 'Trefpunt aan de Schelde', de uitvalsbasis voor bezoekers van de regio. Je komt hier dan ook voortdurend gelijkgestemde zielen tegen, die een fikse wandeling, een stevige fietstocht of een rustig namiddagje met het gezin op de planning hebben staan. 

Notelaeretaart
Terras Paviljoen De Notelaer

Een lekker stukje Notelaertaart

Uitgewandeld of een heerlijk fietstripje achter de kiezen, kom dan zalig tot rust in de cafetaria, op het tuinterras of in de kiosktent in de tuin. Hier kan je heerlijk uitblazen bij een streekbiertje of een koffietje. 

Ruik je die geur van cacao, gebrande nootjes en kaneel? Dat zal vast een Notelaertaart zijn die net uit de oven wordt gehaald. Dit typische gebak wordt hier al meer dan 35 jaar met liefde gebakken. Je vindt het nergens anders én het is overheerlijk. Zeker bestellen, dus!

Parkbos Kasteel d'Ursel
Eekhoorn Parkbos kasteel d'Ursel

Het Parkbos: zo veel te ontdekken

Met een goed gevoel – en een goed gevulde maag – kan je weer op pad. Maar niet gevreesd, je mag nog even blijven hangen in deze feeërieke omgeving. Het parkbos rondom het paviljoen is immers ook meer dan de moeite waard. Wandel rustig even rond in deze 19de -eeuwse creatie van de hertog d’Ursel en geniet van de statige bomen die je omringen.

Daar, aan de rand van het domein, starten ook een bosleerpad én een poëziepad. Een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen, of gewoon: om zelf te ontdekken. Lekker ontspannend, zo middenin de rust en de natuur.

Pitkamperen aan de Notelaer
Pitkamperen aan de Notelaer

Slapen in een kunstwerk

Oh ja, wil je écht niet naar huis? Informeer dan zeker naar het unieke Pitkamperen. Je slaapt in een speciale boomtent, die drie meter boven de grond bengelt. Overnachten kan wél enkel in de zomer en je dient tijdig te reserveren, maar het is een ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Dit concept is evenveel kunst als logies. Het werd dan ook ontwikkeld door kunstenaar Dré Wappenaar. Het is fantastisch om ’s avonds – na het kampvuur en de BBQ, natuurlijk – met de zaklamp naar boven te klimmen en in slaap te vallen met niets meer dan kalme natuur om je heen.

DeNotelaer_FotoclubDeWaai.jpg

Bezoek de Notelaer in Bornem

Heb je zin gekregen om de Notelaer te bezoeken? Ga snel langs in Bornem, aan de Notelaerdreef langs de Schelde!