Abdij van Bornem

Erfgoed
Abdij van Bornem

Genieten van rust en stilte in een prachtig stukje historisch erfgoed

Bornem
Straat + huisnummer
Kloosterstraat 71
2880 Bornem
Link

De prachtig gerestaureerde Abdij van Bornem heeft een boeiende geschiedenis die teruggaat tot 1603. Struin door de stille kloostergangen, ontdek de vermaarde pronkbibliotheek, verpoos in het rustgevende abdijpark en combineer je bezoek aan de Abdij van Bornem met andere erfgoedparels uit Scheldeland!

Abdij van Bornem (36).jpg

Met dank aan Pedro Coloma

De abdij van Bornem werd in 1603 gesticht door Pedro Coloma, een carrière makende Spaanse edelman die met het leger van Alexander Farnese in de Nederlanden belandde. Op het abdijplein kun je zijn standbeeld zien. De abdij werd eerst bevolkt door de Engelse dominicanen, werd tijdens de Franse Revolutie openbaar verkocht en kwam uiteindelijk in handen van de cisterciënzers. Onlangs werden de gebouwen gerestaureerd. Een deel is verbouwd tot privé woongelegenheden, maar een groot stuk is publiek toegankelijk. En gelukkig maar, want je kijkt er je ogen uit! 

Je kunt de abdij en de bibliotheek bezoeken in groep, of je kunt individueel aansluiten bij gegidste rondleidingen. Op geregelde tijdstippen wordt de abdij volledig opengesteld voor individuele bezoekers.

Abdij van Bornem (7).jpg
Abdij van Bornem (10).jpg
Abdij van Bornem (14).jpg

Rustige pandgangen en kapellen

De benedenverdieping van de abdij herbergt mooi bewaarde authentieke kloosterruimtes die geregeld het decor vormen voor kunstenaars, verhalenvertellers en muzikanten. Je kunt hier gegidste of vrije bezoeken reserveren. Wandel door de stille pandgangen en bezoek de abdijrefter, de kapittelzaal, de serene Thomaskapel of het aparte koorgestoelte. In een aantal kamers vertellen objecten, schilderijen en multimediaschermen een diepgaand verhaal over Spaanse edelmannen, Engelse dominicanen, Nederlandse cisterciënzers en de ontwikkeling van het land van Bornem. Een aanrader!

Abdij van Bornem (16).jpg
Abdij van Bornem (2).jpg
Abdij van Bornem (3).jpg

Bibliotheek met hel

Het absolute hoogtepunt van de abdij is de historische bibliotheek uit 1872. Ze telt twee verdiepingen en is een heuse pronkbibliotheek. In de leeszaal staan twee rijen zware houten lessenaars met schuin oplopend blad om de zware boeken comfortabel te kunnen lezen. 

De bibliotheek bevat om en bij de 35000 werken die met monnikengeduld gearchiveerd en gerestaureerd werden. Ze is uniek in haar soort en herbergt een uitgebreide collectie, met boeken uit de 15de eeuw en oude handschriften met miniaturen uit de 13de en 14de eeuw. Enkele bijzondere werken zijn onder meer de Nederduytse bijbel, het eerste gedrukte Nederlandstalige boek, het bijzonder mooie handschrift Manuele Pietatis en de zeldzame atlassen van Willem Blaeu
uit het begin van de zeventiende eeuw. 

Zoals in vele kloosterbibliotheken is er ook hier een “hel” waar verboden, ketterse, immorele of verdachte boeken achter slot werden bewaard. In de bibliotheek van Bornem is de hel tot op vandaag een aparte kast, afgesloten met kippengaas.

Abdij van Bornem (29).jpg
Abdij van Bornem (25).jpg

Picknick in het park

De ommuurde abdijtuin was eeuwenlang afgesloten van de buitenwereld. Vandaag is ze toegankelijk voor het publiek. Je kan er in alle rust en stilte picknicken, rondwandelen en genieten van de natuur. Een deel van het park is bestemd voor volkstuintjes. In het oostelijk gedeelte, op de plaats waar vroeger een verwilderde boomkwekerij stond, is opnieuw een boomgaard aangelegd, met aandacht voor oude fruitsoorten en de herintroductie van de haast uitgestorven Sint-Bernardusappel, waar de monniken cider van maakten. Binnenkort hebben de tuiniers hier appelsap en cider van eigen kweek!

Kastelen van de Schelde.jpg

Verken de omgeving

De abdij van Bornem is centraal gelegen in de driehoek Gent-Antwerpen-Mechelen en het ideale vertrekpunt voor een verdere verkenning van Scheldeland. Combineer een bezoek aan de abdij met andere erfgoedparels, zoals het nabijgelegen Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde (ook gesticht door Pedro Coloma!) en Kasteel d’Ursel. Ook de stiltegebieden van Weert en Hingene zijn een aanrader. Of maak gewoon een wandeling of fietstocht langs de Schelde. Hier kan je helemaal tot jezelf komen, zonder geluidsvervuiling van stad of verkeer.

Skaldu Weert.jpg

Lekkere adresjes in de buurt

Na al dat moois is het tijd voor heel wat lekkers. En daarvoor reken je natuurlijk op de plaatselijke horeca. Les je dorst of stil je honger in de betere cafés en restaurants in de buurt die luisteren naar namen zoals ’t Sas, het Oud Gemeentehuis, l’Étranger, Skaldu en Groenendijk. In die laatste proef je voortreffelijke palinggerechten, de specialiteit van het huis.

Vergeet ook zeker De Hopschuur niet te bezoeken. Het biercafé is een klein museum op zich, met een collectie van meer dan 100 internationale bieren én streekbiertjes. Schuif je voeten onder tafel en geniet van een schuimige Bornem tripel, gebrouwen onder licentie van de Sint-Bernardusabdij. Gezondheid!

Abdij van Bornem
Abdij van Bornem

Bezoek de hemel op aarde

De Abdij van Bornem heeft het allemaal: geschiedenis, cultuur, natuurrecreatie en nog veel meer. Surf snel naar de website van de Abdij van Bornem en plan je bezoek!