Fietsen langs de Scheldedijk

Fietsen langs de Scheldedijk

Een dijk van een tocht

Deze tocht kabbelt mee op het ritme van de Schelde. Die ligt als een trouwe compagnon naast je tijdens een groot deel van deze rit. Op het programma: een comfortabel fietstochtje van 43 kilometer lang, waarbij je balanceert tussen rivier en polders. 

Met vlakke fietspaden, boeiende musea op je tocht, adembenemende natuur rondom je en de zuivere rivierlucht in je aangezicht, beleef je hier een wonderlijk mooie tijd op de fiets. Een fietsroute voor levensgenieters, natuur- én cultuurliefhebbers: wat wilt een mens nog meer? 
 

terras paviljoen de notelaer.jpg
paviljoen de notelaer.jpg
Paviljoen De Notelaer in Hingene

Starten in Bornem

Je begint de tocht aan het Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger in Weert – al meteen een eerste aanrader op je weg! Hier ontdek je het ambacht van de mandenmakerij, maar ook de kuiperij, vlasbewerking en klompenmakerij komen uitgebreid aan bod! Blijf gerust even hangen in de herberg om het lokale Slijkneusbier te proeven. Zo zijn je batterijen meteen opgeladen.

Van hieruit gaat het richting Hingene waar je langs de Scheldedijk botst op een markant gebouwtje: paviljoen De Notelaer. Vooral de ronde salon met een schitterende parketvloer en interieur is schitterend. Het heeft ook een dakterras van waarop je een magisch zicht hebt op de Schelde. Wandel door het paviljoen en sluit je bezoek af met een stuk befaamde Notelaeretaart!

noordelijk eiland.jpg
Fietsers op het Noordelijk Eiland

Tussen zeesluis en Schelde

Je vervolgt je tocht langs de Schelde, om uit te komen in Wintam. Hier ligt een gigantische zeesluis die je een uniek beeld geeft van de waterlopen hier. Je kruist het Noordelijk Eiland, dat vandaag een bloeiend natuurgebied is waar trek- en watervogels zich thuis voelen.

Na enkele kilometers van het mooie fietswerk beland je in Liezele. Hier staat het Fort Liezele statig in het landschap te pronken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zat het hier vol soldaten, vandaag bezoek je er een tentoonstelling die je een verrassende inkijk geeft in hoe het leven hier vroeger was. Vergeet zeker ook niet het fortcafé aan te doen. Het is ondergebracht in een oude machinekamer van het fort. Zalig de geschiedenis induiken met een drankje en een hapje? Hier kan het zonder probleem.

Opdorp narcissen op den Dries.jpg
Dries van Opdorp met narcissen
Dorpsplein Dries in Opdorp

Geniet van de rust

Wanneer je de fietst weer opspringt en richting Opdorp rijdt, geniet je van de uitgesproken rust en kalmte langs het traject. Blijf door peddelen tot je bij het drieprovinciënpunt komt, waar Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen elkaar raken.

Hou even halt op het dorpsplein van Opdorp, dat te boek staat als een van de mooiste pleinen van Vlaanderen en waar in het voorjaar wel duizenden narcissen de Dries kleuren. 

praalgraf verhaeren.jpg
Praalgraf van Emile Verhaeren in Sint-Amands

Over dichters en vissers

Via Sint-Amands – de geboorteplek van dichter Emile Verhaeren, waar je alles over leert in het plaatselijke museum dat zijn naam draagt – kom je in Mariekerke. Een voormalig vissersdorp dat eeuwenlang leefde van de vruchten van de rivier.

Het lokale Scheepvaart- en Visserijmuseum is de perfecte manier om te beleven hoe het leven hier vroeger zijn gangetje ging. Als je wilt, kan je van hieruit het veer nemen naar Moerzeke.

Groenendijk Weert Bornem.jpg
Restaurant Groenendijk in Weert

Twee goeie tips

Tip: probeer na afloop zeker een van de vele palinggerechten in een restaurantje in de buurt. Paling is dé specialiteit van deze regio en werd vroeger veelvuldig uit de Schelde gehaald. Hier weten ze de vis te bereiden als geen ander…

Nog een tip: als je wilt, kan je de totale lengte van deze fietstocht beperken tot 35 of 20 kilometer, door een andere lus te nemen. Dat kan je zelf beslissen wanneer je onderweg bent. Als de wind over de Schelde je iets te veel parten speelt, snij je gewoon een stukje af. Handig, toch?

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Scheldedijk fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Schelde sint-amands.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Scheldedijk fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Scheldestraat
2880 Bornem
Length
45,0 km
Time
2u 25m
Terrain
100% Verhard
Actions
Bekijk deze route