Meerdaags fietsen door Scheldeland en Vlaanderen

Meerdaags fietsen door Scheldeland en Vlaanderen

Denk groots

Het moet niet altijd een dagtochtje zijn. Zin in een meerdaagse fietstocht die je de mooiste plekjes van Scheldeland en Vlaanderen laat zien? Er lopen niet minder dan drie Icoonroutes door Scheldeland. Kies je afstand en je tempo, plan een B&B of hotel onderweg, en fietsen maar!

Voor wie Vlaanderen grondig met de fiets wil verkennen, zijn er sinds kort negen icoonfietsroutes: langeafstandsroutes die het beste van Vlaanderen combineren op het vlak van natuur, cultuur, erfgoed, gastronomie en het goede leven. Drie Icoonroutes lopen ook door Scheldeland: de Schelderoute, Kunststedenroute en Vlaanderenroute. Ze hebben elk andere thema’s, met telkens een overvloed aan interessante en aangename plekjes. En niet te vergeten: heel wat horecagelegenheden en logeerplaatsen, want zo’n Icoonroute doe je niet op één dag.

Fietsen-langs-de-Schelderoute-in-de-Gentbrugse-Meersen.jpg
kasteel_van_laarne.jpg

1. DE SCHELDEROUTE

De machtige Schelde is dé ster van de Schelderoute, een meerdaagse fietstocht van 181 kilometer, van Spiere-Helkijn in West-Vlaanderen over Oudenaarde en Gent tot in Antwerpen. Volg de rivier en maak kennis met de Vlaamse Ardennen en de Leiestreek, Scheldeland en het Waasland. Tussen Kluisbergen en Gent bol je aangenaam met het water aan je zij, eerst in de schaduw van de forse heuvelruggen van de Vlaamse Ardennen. Eens voorbij Oudenaarde komt de open, weidse natuur van de Scheldemeersen in zicht.

Nationaal Park 

De route van Antwerpen naar Gent (of omgekeerd) is het fraaiste stuk van de Icoonroute. Het wisselt natuur- en cultuurbeleving af met de machtige Schelde als blauwe draad. Dit is het Nationaal Park Scheldevallei: een uniek rivierenlandschap met pittoreske dorpjes, prachtige kastelen en weidse velden.

Overweldigende natuur

Wat valt er allemaal te beleven? Je ontdekt de getijdennatuur langs de Schelde met zoute, brakke en zoetwaterzones; een unicum in Europa. Beschermde natuurgebieden vol watervogels en zeldzame planten, oude kleiputten met rijkelijk waaiende bossen, hooilandschappen die broederlijk langs vochtige graslanden en volle rietkragen liggen. 

Prachtige kastelen en imposante steden

Maar dat is nog niet alles. Talrijke kastelen en burchten zijn hier gebouwd ter verdediging van de welvarende regio. Veel daarvan zijn nog altijd te bezichtigen. De route passeert historische kastelen, de mooiste oeverdorpen en imposantste riviersteden die de regio in de aanbieding heeft. Rupelmonde, waar ooit Mercator, uitvinder van de atlas, gevangen zat. Dendermonde, met zijn prachtige stadhuis en imposante belfort dat erkend is als Unesco-werelderfgoed. Berlare, dé plek om palinggerechten te proeven. En uiteraard Gent, een van de grootste cultuursteden van Vlaanderen.

Bekijk de icoonroute

Bekijk het traject in Scheldeland

2. DE KUNSTSTEDENROUTE

Wie Vlaanderen zegt, zegt kunst. Meer nog: nergens in Europa liggen er zo veel prachtige kunststeden zo dicht bij elkaar. De Kunststedenroute van 332 kilometer verbindt Brussel via Leuven, Mechelen, Antwerpen en Gent met Brugge en Oostende.

Eeuwen geschiedenis

Fiets door eeuwen Vlaamse geschiedenis met onderweg veel natuur en groen. En trek gerust een paar dagen uit om op verkenning te gaan in deze steden vol kunst en cultuur. Allemaal erfgoed van wereldformaat, met allemaal hun eigen karakter.

Topper Gent

Deze langeafstandsroute doorkruist ook mooie stukjes Meetjesland en – opnieuw – de indrukwekkende Scheldevallei. Gent blijft de absolute topper. De drie torens (Sint-Niklaaskerk, Sint-Baafskathedraal, Belfort), de historische gebouwen, de Vlasmarkt en de Korenmarkt, de Reep … En uiteraard het Gravensteen: een adembenemende middeleeuwse waterburcht die al eeuwenlang het uitzicht van het Gentse stadscentrum bepaalt.

Bekijk de kunststedenroute

3. DE VLAANDERENROUTE

Dit is dé klepper onder de Icoonroutes die alle de highlights van de Vlaamse icoonfietsroutes combineert in één traject van 952 kilometer. Starten kan in heel Vlaanderen, van Oostende tot Maasmechelen en van Lille tot Ronse, van Dendermonde tot Hamme.

Kies maar!

Het is natuurlijk helemaal aan jou of je het hele traject wil rijden of alleen maar een dagtocht wil maken op een deel van deze langeafstandsroute. Over de heuvels van de Vlaamse Ardennen bijvoorbeeld, door een stukje Meetjesland tussen Aalter en Lovendegem, of langs de Schelde tussen Gent en Hemiksem.

Tussenstop in Dendermonde

Onze tip als je het kandidaat Nationaal Park Scheldevallei verkent: maak van deze indrukwekkende fietsroute een meerdaagse ervaring. Geniet minstens een dagje van de kunststeden Antwerpen en Gent, doe tussendoor de fietstocht en blijf halverwege – bijvoorbeeld in Dendermonde – een nachtje slapen. Aan je eindpunt kun je dan met de trein terug. Je vindt heel wat logeermogelijkheden op https://www.scheldeland.be/logeren. Heb je geen zin om met rugzakken en tassen te sleuren? Deze B&B’s in Scheldeland brengen je bagage naar de volgende stop op je route!

Bekijk de Vlaanderenroute

Plan je route en logies

De negen langeafstandfietsroutes liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk. Je kiest of combineert ze dus zoals je zelf wilt: een dagje uit, een weekendje weg of meteen een meerdaagse fietstocht van vijf dagen - of zelfs meer. Alle fietsroutes zijn duidelijk bewegwijzerd in twee richtingen, zodat je nooit de weg kwijtraakt.

Met de fietsrouteplanner op www.vlaanderenmetdefiets.be/plan-je-fietsvakantie stippel je vanuit het startpunt van je keuze in een handomdraai je meerdaagse fietstochten langs de icoonroutes uit. Ook je logies kan je selecteren: zoom in op de kaart, klik op het logiesicoontje en voeg het hotelletje, vakantiehuis of de B&B van je keuze toe aan je route. Nog even je traject uitprinten of exporteren als GPX, en je bent klaar om te vertrekken!