Weekendje natuur en cultuur in de schaduw van kastelen

Weekendje natuur en cultuur in de schaduw van kastelen

Onthaasten tussen duin, water en kasteel

Barts Boekje
Auteur

Barts Boekje

Bij de zoektocht naar een bestemming horen keuzes. Maar in Scheldeland hoef je geen keuzes te maken. Daar kan je lekker combineren. Zéker als je richting Wetteren trekt. Wetteren en omgeving worden getypeerd door rust en natuur met een vleugje cultuur én daarbovenop culinaire hoogstandjes en heerlijke wandel- en fietsmogelijkheden. Daarnaast kan je in Scheldeland een bezoek brengen aan drie prachtige kastelen. De ideale bestemming om even afstand te nemen van de dagelijkse drukte. We blikken graag terug op ons weekend in Wetteren.

Stuifduinen_Wetteren.jpg

Duinen in Wetteren

Wij verbleven vlakbij de Kalkense Meersen, een uitgestrekt natuurgebied met verschillende dieren als opvallendste bewoners. Daarnaast is het een van de innovatieve overstromingsgebieden die je in Scheldeland kan vinden. Tussen het groen zijn er verschillende routes uitgestippeld die bewandeld kunnen worden. Zelf verkozen we de Stuifduinen Wandelroute langs de Schelde. Daarmee bewees Wetteren dat duinen niet alleen aan de zee bestaan en ook hier hun charmes hebben. 

Sint-Gertrudiskerk Wetteren
Sint-Gertrudiskerk Wetteren

Het centrum van Wetteren

Klein maar fijn is op z’n plaats als je Wetteren centrum wil beschrijven. Je kan er door de straatjes slenteren of shoppen. Wetteren heeft een rijke geschiedenis die je onder andere voelt in het beschermde café Posthotel. Het interieur neemt je met haar Neo-Renaissancestijl helemaal terug naar 1887. 

Naast het café Posthotel is ook de Sint-Jozefskapel een indrukwekkend gebouw in Wetteren. Je herkent het gebouw aan de indrukwekkende gouden koepel. Maar ook de Sint-Gertrudiskerk mag niet ontbreken op het lijstje van religieuze schatten. Het gebouw combineert romaanse, gotische en byzantijnse stijl. Binnen vind je een tentoonstelling van poppen met originele kleren aan van 130 zustercongregaties.

Kasteel van Laarne.jpg

Kastelen bij de vleet

Zondag doken we terug in de tijd met een bezoekje aan het impressionante Kasteel van Laarne. De waterburcht dateert van de 13de eeuw. Je voelt de ziel van het kasteel nog duidelijk wanneer je op het domein ronddwaalt doordat alles zo goed wordt onderhouden. Het lijkt wel of je terug naar de middeleeuwen reist. Ook voor de kleinste gasten is een bezoek een heuse belevenis dankzij de zoektochten die worden aangeboden. Zo is er de kabouterzoektocht (3-5 jaar), de fotozoektocht (5-9 jaar) en de spannende ontdekkingsreis ‘Heintje Heks zoekt de sleutel van de schatkamer’ (9-12 jaar). 

Sinds kort kan je het kasteel verkennen op een andere manier, namelijk met een gloednieuwe movieguide “Heksen”. Pastoor Jan Schatteman en de poetsvrouw Josyne leiden je doorheen heel het kasteel, van de salons tot de gevangenissen. Ze vertellen je heel het verhaal over die vermeende heksen van Laarne. Wie goed oplet merkt misschien ook wel op dat de pastoor dingen achterhoudt en spreekt Josyne wel echt de waarheid?

Wij hadden jammer genoeg alleen maar tijd voor een bezoek aan Kasteel van Laarne, maar in de omgeving zijn er nog meer kastelen. Zo moet je zeker eens naar het Kasteel van Bornem, een van de mooiste waterburchten uit de regio. Een unieke ervaring door de uitzonderlijke architectuur. Verder is het Kasteel d’Ursel ook een bezoekje waard. Het imposante interieur met Oosterse invloeden laat gegarandeerd een indruk na. Nagenieten kan in het park rondom waar groepjes aan het picknicken, joggen op wandelen zijn.

Stuifduinen Wetteren
B&B De Stuifduinen in Wetteren

Waar slapen en eten in Wetteren? 

Slapen deden we bij B&B De Stuifduinen in Wetteren. De eigenaars van de B&B legden ons goed in de watten. Onze kamer had een prachtig uitzicht op het Scheldelandschap en de boomkwekerijen, die talrijk aanwezig zijn in Wetteren. ‘s Morgens werd het ontbijt op de kamer geserveerd. Een heerlijke mand gevuld met verse producten en lokale specialiteiten. We ontbeten op het zalige privéterras met opkomende zon. Een ideale start van de dag.

Maar ook voor de grote honger kan je terecht in Wetteren. Zo hebben we bij Bistro Mr. Gustaaf genoten van een heerlijk fijn diner in een mooie setting met schappelijke prijzen. Herberg Prullebos verrast dan weer met verschillende snacks. In de zomer is het er gezellig vertoeven op het terras met strandstoelen. In de wintermaanden kan je je dan weer opwarmen aan de open haard. 

Kortom, alle ingrediënten voor een weekendje onthaasten waren aanwezig. 

Wil je zelf onthaasten in Scheldeland, ontdek de leukste logeerplekken in Wetteren en omgeving. Het volledige verhaal over het weekendje kan je lezen op de blog van Barts Boekje.

Barts Boekje

Barts Boekje

BartsBoekje.com is een Nederlands reis- en lifestyleplatform dat ruim negen jaar geleden opgericht werd door Maartje Diepstraten. Bij de start in eerste instantie bedoeld als zoekmachine voor vrienden en bekenden. Negen jaar later - en inmiddels met een heel team - is BartsBoekje.com uitgegroeid tot één van de grootste reis- en lifestyle platforms van Nederland. Barts Boekje is er alleen voor tips die het team aan vrienden wil tippen. Deze authentieke graadmeter heeft ervoor gezorgd dat Barts Boekje bekend staat als een betrouwbare, originele website die zich echt weet te onderscheiden van de meute. Barts team member Nina van Hilst was voor op bezoek in Scheldeland en genoot van de natuur, wandelingen en kastelen in het gebied.