Venga: kajak en sup-yoga op de Oude Dender

Natuur en water
Venga: kajak en sup-yoga op de Oude Dender

In evenwicht op het water in Dendermonde

Dendermonde
Straat + huisnummer
Begijnhoflaan 49
9200 Dendermonde
E-mail
Telefoonnummer
+32 0471 63 29 26
Link

Geen betere manier om Scheldeland te beleven dan vanop het water. Ga je voor actief en sportief, of hou je het liever rustig en ontspannend? Op de Oude Dender in Dendermonde kan het allemaal. Inspiratie voor een verkwikkende wateractiviteit in een authentiek stukje natuur.

Venga SUP Sas 1.jpg

Superidee: suppen op de Oude Dender

Een van de populairste watersporten de laatste jaren is peddelsurfen of stand-up paddleboarding – kortweg suppen genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, sta je bij het suppen rechtop op een surfbord, dat je voorbeweegt met een peddel. Het mooie aan suppen is dat de sport een stevige training is voor heel je lichaam; tegelijk werken het water en de langzame bewegingen diep rustgevend. 

De ideale plek om de sport te ontdekken – of je supkwaliteiten nog wat te verdiepen – is Dendermonde. Dwars door het historische centrum van de stad loopt de Oude Dender, waarop het heerlijk peddelsurfen is. Door Dendermonde al suppend te bezoeken, krijg je de kans om de stad vanuit een heel nieuw perspectief te zien.  

Heb je nog nooit van je leven op een surfbord gestaan? Geen probleem, je krijgt niet alleen een board, peddel en zwemvest, maar ook een korte initiatie in de sport. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is genieten van het kabbelende water terwijl de historische gebouwen van Dendermonde langzaam langs je wegglijden.

Venga SUP yoga 4.jpg

Ontspannen in het kwadraat met sup-yoga

Twee activiteiten die wel geboren lijken voor elkaar: yoga en suppen. Allebei vragen ze concentratie, balans en focus, en allebei werken ze diep ontspannend. Als je de twee activiteiten combineert, dan krijg je dus focus en ontspanning in het kwadraat. 

Om aan sup-yoga te doen, peddel je naar een groen, rustgevend plekje in het water, samen met andere deelnemers en een yoga-leraar. Alle supboards worden in een stervorm aan elkaar geklikt, met die van de lesgever in het midden. Zo drijf je niet weg terwijl je de verschillende yogaposities uitprobeert. 

Of je nu een groentje bent of een doorgewinterde yogi, bij sup-yoga kom je altijd aan je trekken. De poses beginnen namelijk heel eenvoudig en bouwen op tot meer uitdagende houdingen als de downwardfacing dog. Een unieke ervaring en de perfecte manier om een zonnige zondag gezond te starten in een zalige omgeving.

Kajakken langs de mooiste plekjes van Dendermonde

Een oldie but goldie van de watersporten is kajakken, een sport die jong en oud blijft aanspreken. Je hoeft trouwens geen wilde rivieren te bedwingen om een spannende uitstap te maken met het bootje. Een tocht langs de mooiste plekken in en rond Dendermonde is net zo boeiend.  

Vertrek bijvoorbeeld aan het Sas en peddel via het mooie natuurgroen van de Tragel de bedrijvige straatjes van de binnenstad in. Heb je nog wat armkracht over? Vaar dan door tot aan het indrukwekkende natuurgebied de Brusselse Forten. Vroeger vormden de forten een belangrijk deel van de stadswallen die het centrum van Dendermonde beschermden. Nu vind je hier een schitterende vijver, het geheime adresje van heel wat wandelaars en vissers. 
 

Vleeshuis Dendermonde
Uitzicht Belfort Dendermonde

Een duik nemen in het verleden

Uitgepeddeld? Tijd om aan wal te gaan en de stad van ’t Ros Beiaard te voet te verkennen. Spring zeker eens de Onze-Lieve-Vrouwekerk binnen. Niet meteen om je zonden op te biechten (al mag dat altijd natuurlijk), maar vooral om een echte Antoon van Dyck te bewonderen.  

Ook niet te missen is het Belfort van het stadhuis, dat sinds 1999 op de lijst van Unesco Werelderfgoed staat. Je vindt in Dendermonde nog wel meer Werelderfgoed trouwens, zoals het Sint-Alexiusbegijnhof met zijn trapeziumvormige binnenplein. Maken al die historische gebouwen je nieuwsgierig naar het verleden van Dendermonde? Leer dan in het oudheidkundig museum de geschiedenis van deze boeiende stad kennen.

Reiger Dender Denderleeuw.jpg

Bevers en reigers spotten

Heb je de smaak van het water helemaal te pakken? Maak dan een uitstapje naar natuurgebied Beneden-Dender, een schitterend overstromingsgebied van maar liefst 850 hectare dat krioelt van de (kleine en iets grotere) dieren. Telkens wanneer het waterpeil te hoog is, treedt de Dender hier buiten zijn oevers. Dat levert een vruchtbaar, vochtig landschap op met bossen, meersen en knotwilgen. De zes aaneensluitende wandellussen van natuurpunt leiden je hier langs alle verborgen plekjes van dit prachtige natuurgebied waar reigers en bevers zich helemaal thuis voelen.

Venga SUP Sas.jpg

Reserveer jouw kajak of sup!

Zin gekregen om Dendermonde te ontdekken vanop het water? Boek je activiteit bij Venga. Je vindt er alle praktische info om maximaal van je uitje te genieten.