Onze-Lieve-Vrouwekerk

Erfgoed
Onze-Lieve-Vrouwekerk

Vlaamse Meesters in een door en door Vlaamse kerk

Dendermonde
Straat + huisnummer
Onze Lieve Vrouwkerkplein
9200 Dendermonde
E-mail
Telefoonnummer
0032 52 21 39 56
Link

Een prachtige gotische kerk in het charmante Dendermonde, waar je ook nog eens geweldige schilderijen kan bezichtigen van Vlaamse Meesters zoals Antoon Van Dyck, David Teniers de Oude en Gaspar de Crayer ? Waar kunnen we ons inschrijven voor een bezoekje?

Uren turen of even bezinnen

Wel, inschrijven hoeft niet. De kerk is immers vlot toegankelijk van 1 april tot en met 31 mei, elke zaterdag, zon- en feestdag  in de namiddag, voor iedereen die uren wil turen naar de aanwezige pracht en praal – of gewoon snel even wilt binnenspringen voor een momentje van bezinning. 

Word je warm van de romantiek en geschiedenis die dit soort kerkgebouwen typeert? Of hou je eerder van de complexe architectuur van bouwwerken zoals deze? Ga op bezoek in Dendermonde en laat de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn schoonheid voor je onthullen.

Een bewogen geschiedenis

Naar wie deze unieke kerk liet bouwen, hebben we het raden. Vermoedelijk was het Ringoot II, de heer van Dendermonde, die in de 11de eeuw opdracht gaf tot de bouw van een romaanse kerk. Doorheen de eeuwen onderging het gebouw tal van aanpassingen en verbeteringen. In de 15de en 16de eeuw werd het aanzienlijk uitgebreid. Tot het in de Calvinistische periode zwaar werd toegetakeld.

Daarna was het tijd voor de heropbouw. De trend van die tijd: renaissance en barok – wat terugkomt in het meubilair. In de 20ste eeuw werd er ook stevig gewerkt aan de kerk, maar dan weer in neogotische stijl. Vandaag is het gebouw volledig gerestaureerd en kan je het in z’n volle glorie bewonderen.

Wat kan je er ontdekken?

Stap binnen in een pareltje van de Scheldegotiek. Je wordt meteen ondergedompeld in een schatkamer vol religieuze kunst. Aan de muren: magnifieke werken en meesterlijke schilderijen van iconen zoals Antoon Van Dyck, David Teniers de Oude en Gaspar de Crayer. Even verderop lijkt een magistraal gebeeldhouwde predikstoel te zweven in de lucht. Het marmeren altaar lonkt je dichterbij, terwijl de gangen omzoomd worden door sprekende muurschilderingen.

Dan kom je bij het absolute juweeltje van de kerk: een 800 jaar oude Romaanse doopvont, volledig opgetrokken uit zware Doornikse steen. Alles ademt hier geschiedenis en grandeur uit. Ook het indrukwekkende Van Peteghem-orgel stijgt ten hemel tegen de achterwand van de kerk. Bewonderaars en bezoekers voelen zich plots ontzettend nietig. Zou dat de bedoeling zijn?

Een bezoekje aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde

Wil je rustig op je eentje ronddwalen in de grootsheid van de kerk of neem je liever deel aan een begeleid bezoek, zodat je geen detail mist? Dat kan allebei. Met een professionele gids zie je natuurlijk méér. En ontdek je alle boeiende weetjes en feiten die vasthangen aan de kerk zelf, de kunst én de ornamenten.

Een geleid bezoek moet je vooraf wel even aanvragen bij de Toeristische Dienst van Dendermonde. 
 

Een tripje Dendermonde

Ben je helemaal klaar met je bezoek, reserveer dan nog wat tijd om Dendermonde te ontdekken. Wandel door de stad van het Ros Beiaard, verken de uitgebreide wandel- en fietsroutes in de regio of bewonder de vele unieke gebouwen in het stadscentrum. Aanraders: het Sint-Alexiusbegijnhof en het Belfort, die tot UNESCO-werelderfgoed werden uitgeroepen.

Bovendien vind je er ook tal van lekkere restaurantjes, toffe bistro’s en gezellige cafeetjes. Ga er gerust eens binnen en spoel je ontdekkingstochtje door de Onze-Lieve-Vrouwekerk en Dendermonde door met een fris streekbiertje.

Kom langs!

Breng een bezoek aan de mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde. En blijf achteraf nog even hangen in deze boeiende stad vol geschiedenis, verhalen en musea. Vergeet ook zeker niet om binnen te springen in een van de vele leuke horecazaken!