Origineel kamperen in een boompit

Origineel kamperen in een boompit

Slapen in een pit, boven de grond

withkidsontheroad.
Auteur

withkidsontheroad.

Glampings en tiny houses, ze schoten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Op een gegeven moment ging iedereen op vakantie in eigen land. En dat is nu eenmaal nét iets aangenamer in een accommodatie waar je u tegen kan zeggen. En zo eentje vonden wij ook in Scheldeland. Meer specifiek in Bornem, pal langs het mooie water van de Schelde. Samen met onze twee vaste reisgenoten (lees: onze kids Bas en Elodie) trokken we gepakt en gezakt, 48 uur naar de Scheldelandse natuur. En het werd een weekend met een mooi evenwicht tussen avontuur en genieten van elkaar. 

Pitkamperen2.jpg

(Veel) meer dan een boomhut

Een boomhut: dat is de droom van elke kind, toch? Wel, die droom werd voor Bas en Elodie een beetje waargemaakt. We gingen namelijk pitkamperen. Letterlijk: kamperen in een pit. Op drie meter hoog, in een boom, met ons viertjes. Het luxegevoel bleef achterwege, maar werd vervangen door een gevoel dat er met kop en schouders bovenuit stak: quality time. Back to basics. Onze slaapzakken werden van zolder gehaald, tandenborstels mee gegrist en met een enthousiaste achterbank (en stiekem ook de voorbank) vertrokken we naar paviljoen De Notelaer. Want op hun domein hangen de pitten in de bomen. 

Via een majestueuze oprijlaan, kom je in de charmante tuin van De Notelaer. Al snel zien we de groene pitten hangen in de bomen. Telkens op drie meter hoogte, te bereiken via een smal laddertje. We kregen een matrasovertrek mee, evenals een plastic doos om spullen in te bewaren, voor mocht het stevig regenen. En België kennende, is dat wat er gebeurde: de wolken zetten af en toe hun sluizen open. Een beetje stress en toch wat snakken naar zo’n warme hotelkamer? Neen, daar kwamen we snel op terug want bij het betreden van de pit konden we niet wachten om met z’n vier op de grote, ronde matras te slapen. Het enthousiasme van de kinderen spatte ervan af én de pitten bleken enorm waterbestendig (thank god!).

Pitkamperen in Hingene.jpg

Afsluiten met marshmallows en ontwaken met een stevig ontbijt  

Vlakbij de pitten staat er een barbecue zachtjes te smeulen, die je vrij mag gebruiken. Note: zelf groentjes en vleesjes mee te brengen. Of marshmallows, voor zoetebekken zoals wij. Daar kan je dan lekker van smullen aan een van de gezellige picknickbanken. En daarna was het voor ons slaaptijd. Spannend, want je laat je letterlijk heen en weer wiegen door de wind met als achtergrondgeluid het zachte geritsel van de blaadjes. 

Hoewel we een kwartet zijn van wriemelaars en snurkers, was het een geslaagde nacht. Met nog kleine oogjes ontwaakten we in de pit. Door de kleine raampjes scheen het prille ochtendzonnetje binnen en zo werden we wakker met uitzicht op de nabije natuur. Gelukzalig was dat. Een stevig ontbijt hadden we wel verdiend en dat vonden we in de gemeenschappelijke tent. 

Ook nood aan avontuurlijke quality time met het gezin? De pitten hangen elke zomer op het domein bij paviljoen De Notelaer, maar snel zijn is de boodschap want ze zijn zoals je wel kan begrijpen erg in trek!  Je kan de pitten boeken via Terra Nova.

Scheldeland_kasteel D'ursel---3.jpg

Nog meer qualitytime  in het stiltegebied 

Om het ultieme Scheldeland te ontdekken, trokken we naar het nabije Stiltepad. Exact wat de naam doet vermoeden. Het Stiltepad is een wandelroute van zo’n zes kilometer, dwars doorheen het stiltegebied van Hingene. Het achtergrondgeluid bereikt zo’n 35 à 40 decibel en ja, dat is enorm stil. Heerlijk. Er zijn trouwens maar negen stiltegebieden in Vlaanderen. Je hoort er niets, buiten de natuurgeluiden rondom je. En natuurlijk de kinderen. Maar ook zij konden de rust van de omgeving appreciëren. Mocht zes kilometer net wat te ver zijn voor de kinderbenen, dan kan je ook makkelijk je eigen route samenstellen. Onze tip: vertrekken aan De Notelaer, stappen naar knooppunt 10 en van daaruit naar knooppunt 11 en 8. En zo kan je terugkeren naar De Notelaer én nog even passeren bij het prachtige Kasteel d’Ursel.

Hoogtij op smaak route - picknicken
Picknicken hoogtij

Hoogtij op smaak 

En naast wandelen, sprongen we ook de fiets op. Misschien wel de beste manier om Scheldeland te verkennen. En wij hadden geluk want nog tot en met 19 september 2021 vindt het evenement ‘Hoogtij’ plaats in Scheldeland. Speciaal daarvoor werden o.a. heerlijke fietslussen uitgestippeld. En de kers op de taart: bij één van de deelnemende handelaars op de route kan je een picknick bestellen voor onderweg. Say no more! Wij bestelden zowel onze picknick als onze fietsen bij Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger in Bornem. Voor ons stond er een route van 45 km op de planning. Die hebben we, uiteraard, ingekort. Elodie haar korte benen kunnen dat nog nét niet aan, of lag het aan onze tandem-skills? Die laatste waren verre van aanwezig, dus we bolden zo’n 10 km doorheen de groene en blauwe Scheldelandse  natuur. Gelukkig waren er picknickplekken bij de vleet.

Sta je ook te springen om je fiets te stallen langs de Schelde en de picknicktafel open te zwieren? Neem dan een kijkje op de website van Hoogtij! Zelf origineel logeren in Scheldeland? Ontdek de unieke logeerplekken in Scheldeland. Het volledige verhaal van Katrien, Ludovic, Bas en Elodie vind je op de blog van with kids on the road.

withkidsontheroad.

withkidsontheroad.

Reizen met kinderen is helemaal zo moeilijk niet. Dat bewijzen Katrien en Ludovic met hun blog withkidsontheroad. "Wij zijn een doodnormaal gezin met een doodnormale passie: reizen!", klinkt het op hun blog. Al van jongsaf aan gaan Bas en Elodie mee op reis. Op hun blog delen Katrien en Ludovic naast prachtige foto's ook al hun ervaringen en tips & tricks. De reisartikels worden afgewisseld met stukjes over mode, de dada van Katrien.