Bedrijfsbezoek steenbakkerij Wienerberger

Ervaringen
Bedrijfsbezoek steenbakkerij Wienerberger

Van klei tot baksteen, vroeger en nu

Rumst
Personen
10 - 25
Straat + huisnummer
Nieuwstraat 44
2840 Rumst
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 361 11 06
Link

Meer dan honderd ambachtelijke steenbakkerijen en kleigroeves domineerden jarenlang het leven in de Rupelstreek. In de loop van de 20e eeuw ging de ene na de andere fabriek door de knieën, behalve in Rumst: daar bakt Wienerberger tot op vandaag bakstenen.

Rumst werd, net als buurgemeente Boom, de voorbije eeuwen overspoeld door steenbakkerijen. De Beuckelaer, Heylen, Swenden,...: de vette klei die hier voor het rapen lag, werkte als stroop op vliegen. Tot op vandaag worden er nog stenen gebakken in de steenbakkerij van de familie Swenden, begin deze eeuw overgenomen door de internationale groep Wienerberger. 

Rondleiding bij Wienerberger in Rumst
Wienerberger in Rumst

Geautomatiseerd proces

Achter de muren van de steenbakkerij schuilt een moderne, geautomatiseerde fabriek die maar weinig gelijkenissen meer vertoont met het ambachtelijke proces uit de vorige eeuw. Tijdens een rondleiding krijg je een blik achter de schermen. In de ovens, droogplaats en opslagplaats ontdek je het volledige proces van klei tot baksteen. 

Indien je de veiligheidsvoorschriften volgt en het weer het toelaat, kan je ook een kijkje nemen naar het klei-ontginningsgebied achter de fabriek. Trek wel stevig schoeisel aan.

Ringoven EMABB Boom.jpg

Handwerk

Hoe bakstenen vandaag geproduceerd worden, staat in schril contrast met hoe het er vroeger aan toeging. Toen werd de klei met de hand uit de kleiputten langs de Rupel gestoken, gemengd met aarde en gekneed. Daarna werden de bakstenen gevormd en te drogen gelegd in de droogloodsen. Eens gedroogd, verdwenen de vormelingen in de Hoffman-ringoven waar ze gebakken werden. Kinderarbeid was eerder regel dan uitzondering. 

Het verschil met vandaag kan niet groter zijn. Dat merk je aan den lijve als je een oude fabriek bezoekt zoals de voormalige steenbakkerij Novobric. Daar toont museum Brik Boom je het dagelijkse leven uit de tijd van de steenbakkerijen, het vakmanschap dat elke dag uit de steenovens kwam gerold en de meesterlijk vertelde verhalen van de arbeiders en werklieden.

Een ambachtelijke steenbakkerij verkennen kan in ‘t Geleeg: een ruim 4 ha grote site waar je tussen de ringoven, klampovens, pannen- en droogloodsen stapt.

Wil je een rondleiding in steenbakkerij Wienerberger, 't Geleeg of Brik Boom boeken? Neem contact met Toerisme Rupelstreek.

't Geleeg in Boom.jpg

Contactgegevens Toerisme Rupelstreek  

Adres: Hoogstraat 27, 2850 Boom    
Contact: +32 3 361 11 06 of info@toerismerupelstreek.be    
Website: http://www.toerismerupelstreek.be      
Aantal deelnemers: Van 10 tot 25 personen
Te boeken: Alle dagen mits reservatie, meerdere gidsen mogelijk