Kanoweekend op de Dender

Kanoweekend op de Dender

Peddelen van Geraardsbergen naar Aalst

Captured by V
Auteur

Captured by V

Dit jaar besloot ik in juli en augustus in eigen land te blijven. Geen verre reizen op de planning, maar wel de schoonheid van België ontdekken. Die vond ik onder andere in Scheldeland, en dat tijdens een van de weinige zonnige weekends van zomer 2021. Dat laatste was een meevaller, want avontuurlijke natuurgoeroe die ik ben, zocht ik de pracht van Scheldeland op vanop het water. Dit zorgde in combinatie met hippe bars, verrassende wandelpaden en een portie ongerepte natuur, voor een onvergetelijk weekendje in eigen land.

IMG_0852.JPG

Met een kano op de Dender

Om de troeven van Scheldeland te ontdekken, kozen we voor een kanoroute, uitgestippeld door avonturenspecialist The Outsider. We gingen van wal in Geraardsbergen (Overboerlare) en onze finish lag in Ninove. Mag het ietsje langer? Dan kan je helemaal doorpeddelen tot in Aalst. Uitdaging één: in de kano geraken. Al waggelend en met wat armgezwier konden we comfortabel en droog plaatsnemen in de kano. Gepakt en gezakt begonnen we te peddelen richting Ninove. Belangrijk: per kano krijg je een waterdichte ton mee waar je waardevolle spullen kan stallen. Denk aan je gsm of extra kleren die niet nat mogen worden. 

Een kwartiertje later bots je op een sluis en dan is het even de armspieren trainen: de kano moet namelijk uit het water gehaald worden. Onze kano was dubbel zo groot als wij, dus dat zorgde voor een hilarische situatie, maar eens we de kano opnieuw in het water kregen was het alleen nog maar de rust en stilte die telde. Dat laatste mag je letterlijk nemen, want grote schepen kom je niet tegen, hoogstens andere kanoërs en kajakkers of een reiger die voorbij fladdert. En dan nog maar gezwegen van de zonnestralen die we voelden branden op ons gezicht. 15 kilometer lang was het puur genieten en dan kwamen we aan op wat voor ons het eindpunt was: Ninove.

Bar Sajet in Ninove
Bar Sajet in Ninove

Ontspannen in Ninove

Na inspanning komt… Ninove. Je zou het niet zeggen, maar achter iedere hoek vind je wel een leuke bar of eetplek. Ultieme topper is Bar Sajet, een plek waar je je meteen thuis voelt. Het kleurrijke terras overtuigt je in geen tijd voor een glas rosé of lekker streekbiertje. En na ons eerste drankje, volgde uiteraard een tweede. Deze dronken we in Lovd Winebar, aangeraden door de eigenaars van Bar Sajet. Een gloednieuwe wijnbar, met hoge kwaliteitswijnen én nachos van de bovenste plank. En zo kwamen we terug op krachten na onze 15 kilometerlange kanotrip. Maar onze maag volledig bekoren deden we met de mosselen van restaurant Carte Blanche, gelegen in het winkelcentrum maar met een charmant terras.

Neigembos in Ninove
Neigembos in Ninove

Benen strekken in Neigembos en Den Dotter

Na een deugddoende nachtrust bij Hotel Kalvaar, waren we klaar voor het tweede deel van ons weekendje. Aangezien de armen nog stijf waren, kozen we deze keer voor de benen. We voelden de zon branden tijdens het nestelen van onze wandelschoenen en besloten de schaduw in Neigembos op te zoeken. Het 2000 jaar oude bos van zo’n 72 hectare groot is een magische plek om rond te dwalen. Holle wegen en houten aangelegde trappen wijzen je de weg naar boven, want het is een bos met een sterk wisselend reliëf. Zo klim je af en toe naar 90 meter boven de zeespiegel. Een voorbijganger wist me te vertellen dat hier in het voorjaar een heus natuurspektakel plaatsvindt. Duizenden paarsblauwe hyacinten vormen er een prachtig bloementapijt. Ik weet dus wat doen volgend jaar. 

En de verrassingen bleven maar komen. Zo ontdekten we natuurreservaat Den Dotter, genoemd naar de gele dotterbloem, waarvan er in de lente duizenden in bloei staan. Wist je dat je in Den Dotter zo’n 320 verschillende plantensoorten aantreft? Als plantenlover was ik hier dus op mijn plaats. De 9,5 kilometerlange Den Dotter Wandelroute startte aan de kerk van Aaigem. We stapten langs golvende valleien, verfrissende bossen, beekjes, prachtige panorama’s en tal van bloemenvelden. En tijdens de wandelroute ben je nooit alleen want langs de weg grazen verschillende dieren en je kruist zonder twijfel een handvol vriendelijke boeren.

Groot Geluk in Aaigem
Den Dotter Wandelroute

Tijd voor koffie

En wat is er beter na zo’n stevige wandeling dan koffie en taart? En die ultieme combinatie vonden we in koffiehuis Groot Geluk, vlakbij waar Den Dotter Wandelroute van start gaat. We ploften ons neer op een van de twee (!) terrassen en verwenden onze smaakpapillen met de ‘holy pie’. En dat stuk taart doet haar naam meer dan eer aan. Een geslaagd einde van ons weekend in Scheldeland. 

Zelf een weekendje in de Dendervallei beleven? Ontdek de leukste logeerplekken in Ninove en omgeving. Of lees het volledige verhaal op de blog van Captured by V.

Captured by V

Captured by V

Valerie Desmet van Captured by V is een avontuurlijke reisblogger met een passie voor fotografie en outdoor activiteiten. Het doel van haar reisblog is haar lezers en volgers te inspireren om erop uit te trekken en de wereld te zien, geraakt te worden door de adembenemende natuur en in het moment te leven. Wanneer ze niet aan het reizen is, houdt ze ervan mooie plekjes te ontdekken dicht bij huis, want je hoeft niet altijd ver te gaan om natuurpracht te vinden of magische momenten te beleven.