Heilig Hart Brouwerij

Eten en drinken
Heilig Hart Brouwerij

In de naam van de Heilige Gist

Wetteren
Straat + huisnummer
Brusselsesteenweg 85 A
9230 Wetteren
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)488 13 78 78
Link

Een brouwerij in een kerk: dat zie je niet zo vaak. Hans Dusselier en zoon Victor trokken hun stoute schoenen aan, vroegen het bisdom toestemming om de leegstaande kerk van Kwatrecht te kopen en voilà: Vlaanderens eerste kerkbrouwerij was geboren.

Hans Dusselier is geen onbekende naam in wijn- en brouwerijwereld. Hij verkoopt en verdeelt sinds 2005 exclusieve biologische en natuurlijke wijnen en Japanse junmai saké. In een gehuurde brouwerij in Lubbeek brouwt hij ook een aantal bieren. Maar hij was al een tijdje op zoek naar uitbreiding om al die activiteiten te bundelen. De leegstaande kerk van Kwatrecht (Wetteren) kwam als geroepen.

brouwketels heilig har brouwerij.jpg

Brouwketel als nieuw altaar

We moeten toegeven: de combinatie van kerk en brouwerij is een pareltje. De hoge gewelven maken indruk, het bijzonder mooie altaar van de kerk is bewaard gebleven. Met dat verschil dat erboven een nieuw altaar is verrezen: een indrukwekkende brouwinstallatie tot hoog in de nok. Daardoor moet het bier niet onder druk worden overgepompt: de zwaartekracht doet alle werk, en dat komt de smaak (zegt men toch) ten goede. Noem het gerust slow brewing zonder druk.

Heilig Har Brouwerij dranken.jpg

Puur natuur

Ook op andere vlakken stelt de brouwerij de natuur centraal. De Dusseliers gaan zo duurzaam mogelijk te werk, zonder additieven, met ingrediënten die de biodiversiteit voorop plaatsen. Het geldt ook voor hun natuurwijnen en sake’s onder de naam Desolari: pure smaken, ongefilterde wijnen, junmai-sake’s zonder toegevoegde alcohol en natuurlijke of biologische frisdranken. Zoals ze het zelf zeggen, voor elk wat wil(d)s.

Heilig Hart Brouwerij Wetteren
Heilig Hart Brouwerij Wetteren

Vader, zoon, heilige geest

De Heilig Hart Brouwerij brouwt in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De Vader staat voor de klassieke Belgische bieren, met onder meer een saison, een dubbel en een tripel. De Zoon staat in het teken van het experiment: kleinere en eenmalige brouwsels op basis van eigen hopsoorten, aangeplant in de tuin van de kerk, en een selectie van vergeten kruiden als duizendblad, lavas, suikerwortel of daslook. En de brouwsels in de naam van de Heilige Geest - of gist - komen uit het koelschip in de kerk, waarin de bieren spontaan kunnen vergisten met de natuurlijke gisten in de omgeving. Denk: rinse geuze- en lambicbieren en fruitbieren. Ook hier willen de Dusseliers veel experimenteren, met Noorse Kveik-gist en lagering in terracottakruiken en houten vaten voor de bieren op fles gaan. Of hoe oeroude tradities toch weer modern kunnen worden.

Heilig Hart Brouwerij bar.jpg

Bar in hogere sferen

Kun je al die creativiteit proeven? Natuurlijk kan dat, en wel op zaterdag en zondag in de Heilig Hart Bar in de kerk zelf, onder het toeziend oog van de gebeeldhouwde Jezus en Maria. Hier verkeer je letterlijk en figuurlijk in hogere sferen. Naast de fantastische bieren kun je ook de overheerlijke wijn en sake proeven. Er worden geregeld concerten gegeven en je kunt er terecht voor allerlei feestjes en tentoonstellingen. Alle dranken zijn overigens ook in de webshop te koop.

Sint-Gertrudiskerk Wetteren.jpg

Ontdek de omgeving

Je hartje opgehaald in de Heilig Hart Brouwerij? Dan is het misschien het goede moment om de omgeving te verkennen. Er is genoeg te zien. De Sint-Gertrudiskerk in het centrum van Wetteren is volgens sommigen de bergplaats voor de Rechtvaardige Rechters, het gestolen paneel van het Lam Gods. Waar of niet, er zijn in elk geval heel wat gezellige restaurants en cafeetjes in de buurt. Natuur is er ook. Kwatrecht ligt vlak bij natuurgebied De Kalkense Meersen en net naast provinciaal domein Den Blakken ontdek je 17,5 meter hoge stuifduinen uit de laatste IJstijd. Lever fietsen door dé streek van de sierteelt? Dan is de Hoveniersroute je ding.

Heilig Hart Brouwerij Wetteren
Heilig Hart Brouwerij Wetteren

Ontdek de Heilig Hart Brouwerij

Ben je gewonnen voor pure wijnen, hoogstaande sake's en originele biertjes? De Heilig Hart Brouwerij brengt je met plezier in hogere sferen. Laat je gerust overdonderen door de prachtige architectuur!