48 uur Dendermonde & Berlare

48 uur Dendermonde & Berlare

Sup-yoga en een bruisend stadscentrum

Travel Valley
Auteur

Travel Valley

Antwerpen, Gent en Mechelen omarmen als het ware middeleeuws Dendermonde, gelegen in Scheldeland. Een stad waar wij, als Nederlanders, al wel eens van gehoord hadden, maar nog niet geweest waren. En daar hebben we verandering in gebracht. Het levendige centrum, bewaakt door het prachtige Belfort en omringd door het mooiste groen, wist ons een geslaagd weekend te bezorgen. En die ervaring willen we jullie niet onthouden. Om 10 uur ’s ochtends sprongen we in de wagen en reden we richting een van de leukste steden van Scheldeland!

donkmeer-berlare.jpg

13u: fietsen richting het Donkmeer in Berlare

De omgeving van Dendermonde ontdekken? Er is hier maar één juist antwoord: de fiets. Het aanbod fietsroutes in de omgeving is rijk en je ze zo allemaal zou willen testen. Uiteindelijk pikten we er de Dendermonde Fietsroute uit, die je langs de Schelde leidt naar het Donkmeer in Berlare. Het Donkmeer is één van de grootste meren van Vlaanderen, omgeven door velden, bossen en moerassen. Wist-je-dat-je: 30 % van het gebied rond de waterplas is beschermd natuurgebied. De overige 56 hectare kan je volledig ontdekken op eigen tempo. Hier je fiets stallen en een wandeling maken is een must-do. En dat is wat we deden! 

De Donkmeer Wandelroute loopt rondom het meer en is zo’n 5 kilometer. Makkelijk te doen dus (ook voor mensen die minder goed te been zijn!) en al zéker in zo’n setting, dat een ideaal evenwicht biedt tussen water en groen. Een van de blikvangers op de wandelroute is de vernieuwde Eendenkooi, de verblijfplaats van vele (water)vogels. Naast eenden spotten we er ook reigers en ooievaars. De gerestaureerde Eendenkooi is vrij uniek in België. Het is bij wijze van spreken een openluchtmuseum waar je meer leert over de geschiedenis en de werking van de kooi, maar ook over de kooiman. 

Nieuwdonk Berlare.jpg

Verschijnt de zon van achter de wolken? Dan wandel je ook best even tot Provinciaal Recreatiedomein Nieuwdonk. Je kan er een duik nemen in de verfrissende zwemvijver om daarna uit te rusten op het strand. Geen fan van zand tussen de tenen? Dan is er de heerlijke grasweide. Boekje erbij, koptelefoon op en relaxen maar. Laat zeker ook een gaatje voor de onovertroffen palinggerechten in de restaurants rondom het Donkmeer en spring even binnen bij Onthaalpoort Donkmeer voor meer inspiratie. 

begijnhof-dendermonde.jpg
belfort-dendermonde.jpg

17u: rondkuieren in hartje Dendermonde

De omgeving van Dendermonde: goedgekeurd! Nu is het stadscentrum aan de beurt. Al snel belandden we in het charmante Sint-Alexiusbegijnhof, dat zich schuilt in het hart van de stad. Het oude kerkje wordt omringd door een verzorgde grastuin en 61 huisjes, met de allerschattigste gevels. Nu ga je er geen begijn meer zien rondlopen, maar er is wél het Begijnhofmuseum waar je het vroegere begijnenleven in Dendermonde kan ontdekken. Het grote grasplein biedt trouwens de ideale setting voor een picknick. Want is er iets beter dan dat picknickdeken uit te gooien in een oase van rust? Of ga na je bezoek gezellig iets drinken in één van de horecazaken op wandelafstand. 

Voor het beste uitzicht over de stad zijn er 109 treden nodig. En die vind je in het Belfort, pal op de Grote Markt. Al sinds de 14e eeuw torent het Belfort hoogt uit boven het stadhuis. Vanop de top heb je een fraai uitzicht over de stad en de omgeving.

Uitzicht Belfort Dendermonde
Restaurant Barleys Grote Markt Dendermonde

19u: dineren bij Barley’s

En na al dat ontdekken was het tijd om iets lekkers te eten. Dat deden we in een hip en leuk restaurant op de Grote Markt: bij Barley’s. De uitgebreide cocktailkaart betekende een goede start van de avond. En dan nog maar gezwegen van de starters om te delen. Edamame! Pulled pork! Kibbeling! Nacho’s! Je kan er trouwens ook een aperobox bestellen met tal van hapjes, inclusief twee cocktails. Ideaal om je ergens neer te ploffen op de mooiste plekjes.

B&B Adamas in Dendermonde
Ontbijt bij B&B Adamas Dendermonde

21u: Heerlijk overnachten bij B&B Adamas

Na een heerlijke avond trokken wij richting onze logeerplek: B&B Adamas, een accommodatie die we iedereen kunnen aanraden. Zelden werden we zo hartelijk ontvangen als hier door Valerie en Marc. De naam 'Adamas' verwijst naar de mooiste edelsteen: de diamant. De eerste verdieping van het 19de eeuwse pand telt drie kamers: Saffier, Robijn en Smaragd. Op de benedenverdieping vind je een gezellige lounge. Het ontbijt was een voltreffer: we vonden letterlijk alles op tafel waar we zin in hadden. En wanneer de zon schijnt wordt het ontbijt geserveerd op het fleurige terras in de tuin. 

sup-yoga-dendermonde.jpg

10u: sup-yoga op de Oude Dender

Na een heerlijke nacht in B&B Adamas begonnen we volledig uitgerust aan de dag met een veelbelovende activiteit: sup-yoga! Yoga kennen we allemaal, maar deze keer dus al drijvend op een sup op de Oude Dender. Die laatste stroomt dwars door het centrum van Dendermonde, dé perfecte plek om van wal te gaan met een sup of een kajak. Die huurden we trouwens bij Venga. De ochtendsessie sup-yoga was voor ons de ideale manier om de dag te starten: onder de stralende zon én in een idyllische setting. Op het eerste zicht leek het nog wel een uitdaging om niet in dat water te vallen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. We zetten droog én ontspannen opnieuw voet op Dendermondse bodem. 

paardenkracht-dendermonde.jpg

12u: street art in de binnenstad 

In de historische binnenstad stoot je ook op een uniek streetartproject, bestaande uit 12 grote, versierde paardenhoofden. Paardenwat?! Je leest het goed. En de keuze voor paardenhoofden komt niet uit de lucht gevallen. Het heeft alles te maken met de sage van het legendarische Ros Beiaard. Eens in de tien jaar vindt de Ros Beiaardommegang plaats, een evenement waarbij Ros Beiaard door de stad trekt. Op 29 mei 2022 kun je dit unieke evenement weer bijwonen, maar het streetartproject ‘Paardenkracht’ is een leuke en coronaproof manier om nu alvast in de sfeer te komen!

Het volledig goudkleurige paardenhoofd, pal op de Grote Markt, was onze favoriet. Maar ook het kleurrijke hoofd in de Stationsstraat wist onze aandacht te trekken. Een wandeling uitstippelen van paard tot paard? Dan is deze plattegrond een handige tool. 

Zelf een weekendje Dendermonde - Berlare beleven? Ontdek de leukste logeerplekken in Dendermonde en omgeving. Of lees het volledige verhaal op de blog van Travel Valley

Travel Valley

Travel Valley

Al meer dan 13 jaar reist Travel Valley met hun team de wereld over om hun lezers te voorzien van de beste reistips op gebied van roadtrips, actieve reizen, stedentrips, wintersport en kamperen. Soms ver weg, soms dichtbij, maar ze hopen je altijd te verrassen.