Wandelen in het spoor van dichter Emile Verhaeren

Wandelen in het spoor van dichter Emile Verhaeren

Treed in de voetsporen van deze onvergetelijke kunstenaar

Schelde
wilde en schone Schelde,
heel de gloed van mijn felle jeugd,
hebt gij doen stralen vol overmoed:
opdat als eens het lot mij nederslaat,
men op uw oevers, in uw schoot,
mijn lichaam rusten laat,
om u nog te voelen, na mijn dood

Dit prachtige schrijfsel is er eentje van de hand van Emile Verhaeren, een Franstalige Belg uit de streek van Sint-Amands. Vandaag volg jij in zijn voetstappen en ontdek je Scheldeland, de regio die deze kunstenaar eindeloos inspireerde.

Hij was dichter, schreef kortverhalen, kunstkritiek en toneel en werd wereldberoemd met zijn schrijfsels vol zwaarmoedigheid en zelfkwelling. Voor deze wandeling hoef je je aan geen van deze te verwachten – integendeel!

emile_verhaeren.jpg
Standbeeld Emile Verhaeren op de Kaai van Sint-Amands

Inspirerend landschap

Je start je nostalgische tocht in het Emile Verhaeren Museum dat aan Verhaeren is gewijd. De liefhebbers kunnen ter plekke zijn leven, werk en figuur ontdekken.

Verhaerens moeder hield een textielwinkel in Sint-Amands, en als jonge snaak liep hij daar zijn lagere school. Hij hield van de natuur en de liefde en wijdde daar vele prachtige gedichten aan. Hij schreef over het vlakke Vlaanderen waarin hij opgroeide, over zijn geboortedorp en jeugdjaren in Sint-Amands. 

Uitzicht scheldebocht.jpg
Uitzicht op de mooiste Scheldebocht

Al wandelend je muze ontdekken

Hij liet zich vaak inspireren gedurende zijn dagelijkse favoriete bezigheid: wandelen. Elke dag na zijn bezigheden als schrijver trok hij, zonder fout, erop uit. 

De route ‘Wandelen in het land van Emile Verhaeren’ voert je als bevoorrechte toeschouwer langs markante plekjes die een bijzondere rol hebben gespeeld in het leven van deze beroemde poëet. 

Wandelaars sint-amands.jpg
Wandelaars langs het jaagpad

Het charmantste van Puurs-Sint-Amands

Deze vlakke wandeltocht neemt je mee langs het typische Scheldedorp Sint-Amands. In deze bijzonder mooie streek kuier je langs de schilderachtige veldwegen en dijkpaden. 

Het basistraject is 5 kilometer lang en mits een uitbreidingstripje leg je er 12 af, waarbij je ook het voormalige vissersdorp Mariekerke gaat verkennen.

Veerhuis Sint-Amands.jpg
Veerhuis aan de Kaai in Sint-Amands

Dorp met rijke geschiedenis

Sint-Amands gaat al een tijdje mee: deze dorpsnaam werd voor het eerst in de historische documenten vermeld in het jaar 822! 

Uit die tijd zijn er jammer genoeg geen monumenten overgebleven, maar je kan wel je historisch hartje ophalen aan de statige Sint-Amanduskerk die uit de 17e eeuw stamt. Ook staan er in de Kerkstraat nog enkele huizen waarvan de 17e- en 18e-eeuwse gevels bewaard gebleven zijn. Aan de Kaai kan je ook het prachtige veerhuis nog bewonderen. Dit gebouw gaat terug tot de 18e eeuw en was ten tijde van Emile Verhaeren een dorpscafé waar hij geregeld kwam.

praalgraf verhaeren.jpg
Praalgraf Emile Verhaeren aan de mooiste Scheldebocht in Sint-Amands

De mooiste Scheldebocht

Van Sint-Amands wordt vaak verteld dat het aan de mooiste bocht van de Schelde ligt. Vanop de kaai heb je immers een adembenemend uitzicht op de rivier. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verschillende dichters hier inspiratie vonden voor hun poëzie. 

Emile Verhaeren die we in deze tocht eer aandoen, vindt hier dan ook zijn laatste rustplaats. Zijn prachtige standbeeld en praalgraf kan je bewonderen op het idyllische pleintje van Sint-Amands. De kaaien liggen eveneens bezaaid met tal van gezellige horecazaken waar je even kan verpozen tijdens je tocht. 

Dam Sint-Amands
Den Dam in Sint-Amands
Steegje Den Dam in Sint-Amands
Den Dam in Sint-Amands

Krachten opdoen én genieten

In de zomermaanden kan je je installeren op de terrassen van den Amandus of Rollier waar je geniet van een prachtig zicht op de mooiste bocht van de Schelde. Voor een natje of een droogje kan je gaan smullen in de Cuyteghemhoeve of De Veerman.

Graag een snuifje cultuur? Wandel in Sint-Amands dan zeker eens langs ‘den Dam’, het vroegere arme straatje bebouwd met arbeidershuisjes van visserslui en schoenmakers. Het is al decennialang een onweerstaanbare trekpleister voor kunstenaars. ‘Onze’ Emile heeft deze bijzondere sfeer proberen te vatten in zijn gedichten. Het prachtige ‘Mon Village’ is geschilderd op een muur in het steegje.

Doe je er nog een lusje bij?

Ook het voormalige vissersdorp Mariekerke kent een rijke, noemenswaardige geschiedenis: al van in de vroege middeleeuwen behoorde dit dorp tot een Karolingisch koninklijk domein, dat al in 821 deel uitmaakte van de abdij van Lobbes. 

Mariekerke is steeds een vissersdorp gebleven. De Scheldevisserij werden folklore en werd vervangen door intensieve vishandel met haringrokerijen en palinghandelaars. Die traditie leeft nog steeds verder met het jaarlijkse Palingfestival en het Vis en Folklorefestival.

Veel wandelplezier!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Emile Verhaeren wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Verhaeren Sint-Amands Schelde

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Emile Verhaeren wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.