Welle- en Kapellemeersen

Natuur en water
Welle- en Kapellemeersen

Een van de laatste overstromingsgebieden in de Dendervallei

Denderleeuw
Straat + huisnummer
Rodestraat
9470 Denderleeuw

Het natuurgebied de Welle- en Kapellemeersen, één van de laatste overstromingsgebieden in de Dendervallei,  ligt aan weerszijden van de Dender en strekt zich uit tussen de dorpskernen van Denderleeuw en Erembodegem.

Je kan er heerlijk wandelen, uren turen naar vogels en diertjes – maar ook in de verte staren naar rietvelden, graslanden vol dotterbloemen en door de natuur veroverde zandwinningsputten.

Dender Denderleeuw.jpg

De ideale uitstap naar de natuur

Kortom, de Welle- en Kapellemeersen zijn de gedroomde uitstap voor iedereen die dit mooie natuurgebied wilt ontdekken. Het ligt geprangd tussen Erembodegem, Denderleeuw, de E40 en uitgestrekte spoorlijnen. 

Hier onthult de Dendervallei z’n mooiste troeven. Dankzij z’n ligging is het gebied bovendien makkelijk en snel bereikbaar – ideaal voor een snelle uitstap naar de natuur. Klaar om op verkenning te gaan?

Wellemeersen Inge Van den Heuvel.jpg

Mooie wandeling op het programma

De wandelpaadjes kronkelen over beide oevers van de Dender, dwars door de natuur. Maar wat kan je nu precies verwachten? Wel, een waardevol natuurgebied dat zich dankzij de nabijgelegen Dender heeft ontwikkeld tot een plek vol fascinerende fauna en flora. Hoewel de Welle- en Kapellemeersen niet ontzettend groot zijn, kennen ze toch een gigantische variatie aan belevenissen.

Brug Wellemeersen Denderleeuw.jpg

Alles op één plek

Wanneer je door de Welle- en Kapellemeersen wandelt, verandert het uitzicht voortdurend van sfeer. Soms klim je een hellinkje op, dan weer daal je af in de richting van een valleitje. Eerst sta je met je voeten in de modder, daarna voelt de grond weer kurkdroog aan. Je gaat van hooiweiden in volle bloei naar taluds en waterpartijen waar insecten de plak zwaaien. Via ondergelopen elzenbroeken bereik je bosjes vol populieren, waarna je achteloos een brongebiedje passeert.

Je merkt het: in de Welle- en Kapellemeersen wandel je door rijkelijk gevarieerde natuurschakeringen. En natuurlijk merk je dat ook aan de diertjes en planten die je hier vindt.

Reiger Dender Denderleeuw.jpg

Fauna en flora in alle vormen en formaten

We zouden je wegwijs willen maken doorheen de plantenwereld in dit gebied – maar dat is eigenlijk onbegonnen werk. Er staan immers maar liefst meer dan 1.400 verschillende plantensoorten in de Wellemeersen. 

Hetzelfde verhaal voor de dierenwereld: je treft hier meer dan 1.000 verschillende diersoorten aan. Vaak zijn het waterdieren, watervogels of diersoorten die het best gedijen in de buurt van een poel of stroom. Je kijkt je de ogen uit wanneer je hier wandelt. Het lijkt wel een voortdurend veranderend decor waarin jij volledig tot rust komt. Tip, de vogelkijkhut van Natuurpunt aan de Zwalmkouter is hét plekje voor wie op z’n gemakje aan bird watching wilt doen.

Denderleeuw.jpg

Ontdek het mooiste natuurplekje van Denderleeuw (en ver daarbuiten)

De Wellemeersen werden uitgeroepen tot het mooiste natuurplekje van Denderleeuw, door de leden van Pasar. En die weten waarover ze spreken. Wil je er zelf op uit trekken? Hou er dan rekening mee dat je best stevige wandelschoenen of laarzen aantrekt. Ook al zijn er knuppelpaden voorzien, een natuurlijk overstromingsgebied wordt natuurlijk gekenmerkt door een drassige ondergrond.

Wil je ook nog een streepje cultuur opdoen tijdens je trip, passeer dan zeker ook aan de Sint-Amandusstraat in Erembodegem. Daar vind je de mooi gerestaureerde en beschermde Sint-Amanduskapel – de oudste in de regio. Hier beschermt de lokale patroonheilige tegen oog- en wormziekten. De legende gaat dat wanneer je 9 dagen lang je ogen spoelt met water uit het Sint-Amandusputteken, je van je ziekte genezen bent.

Ben je dus op zoek naar een geweldig groene oase die barst van de planten en dieren? Rep je dan richting Aalst en Denderleeuw, waar de Welle- en Kapellemeersen op je liggen te wachten.