Roeckiesworld gaat op stap in Aalst en Dendermonde

Roeckiesworld gaat op stap in Aalst en Dendermonde

Aalst en Dendermonde anders bekeken

Roeckiesworld
Auteur

Roeckiesworld

Of we als expeditielid van Toerisme Scheldeland de denderende steden. Aalst en Dendermonde willen ontdekken? Daar moeten mijn vrouw en onze drie tieners niet lang over nadenken. Het bezoek aan deze voor ons nog onontgonnen steden, blijkt een echte meevaller. Ondanks de gezonde rivaliteit die tussen beide steden heerst hebben ze heel wat gemeen: hun ligging aan de Dender, eeuwenoud erfgoed en leuke tradities. Wat ons vooral treft, is hoeveel werelderfgoed je in beide Dendersteden kan bezoeken.

preview_20190518_144859.jpg

Ontsnapping uit het Belfort

We starten het weekend in Aalst met een wel heel originele activiteit: een escape room, een ontsnappingsspel, op een ronduit unieke locatie. We duiken de kelders in van het Belfort op de Grote Markt. Tot 200 jaar geleden deden ze nog dienst als folterkamers. Het Belfort van Aalst is onlosmakelijk verbonden met het levensverhaal van de beruchte crimineel en bendeleider Jan de Lichte. Hij leefde in de eerste helft van de 18e eeuw en pleegde samen met zijn bende verschillende diefstallen, overvallen en moorden.

Het ontsnappingsspel staat dan ook geheel in dit teken. De spanning zit er meteen in. Onze kids vinden dit sowieso een topactiviteit! Of we op tijd konden ontsnappen aan de bende van deze beruchte figuur? Dat blijft een goed bewaard geheim in de kelders van het Belfort. 

Later op de dag krijgen we tijdens een gegidste stadswandeling de kans om de toren van het Belfort te beklimmen. Het Belfort is Unesco-werelderfgoed en werd in de 15e eeuw gebouwd. In Aalst spreken ze van de ‘tettentoeren’ omdat de halve bollen op het uurwerk verdacht veel gelijkenissen vertonen met borsten. Die ontboezeming ontlokt een gegniffel bij onze tieners. Elk kwartier geeft de beiaard de tijd aan. We beklimmen de smalle, steile wenteltrap. Boven worden we beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

Carnavalskoppen infokantoor Toerisme Aalst.jpg

Lokale lekkernijen

Samen met onze (fantastische!!) stadsgids Els genieten we van een proevertjeswandeling door de Ajuinenstad. Op elke stop worden lokale streekspecialiteiten geserveerd. De wandeling start in het moderne kantoor van Visit Aalst op de Hopmarkt. We krijgen een leuke 360°-film te zien over de toeristische troeven van Aalst. Els neemt ons nadien mee op tocht langs de bijzonderste gebouwen in het centrum. Eén van die parels is de prachtige Borse van Amsterdam op de Grote Markt. De naam verwijst naar de stopplaats van de postkoetsen die tussen Rijsel en Amsterdam pendelden. Nu is het een restaurant. 

We leren meer over de geschiedenis van de ‘ajoinen’ en enkele van haar beroemde inwoners als schrijver Louis Paul Boon, priester Adolf Daens en drukker Dirk Martens. We proeven van heerlijke lekkernijen zoals een Ondineke praline (genoemd naar een ondeugend personage uit het boek De Kapellensbaan van Boon), een stuk Aalsterse vlaaien, of een pittige Dirk Martens of Daens jenever. De proevertjeswandeling en tal van andere interessante stadswandelingen, waaronder zelfs eentje in het 'Oilsjters' dialect, zijn te boeken via Visit Aalst.

preview_20190518_114912.jpg

Tijd voor de lunch

Van al dat proeven krijg je honger. Wij trekken naar De Frigo, een restaurant achter een oude en mooie beenhouwerij dat gespecialiseerd is in… vlees. We eten er geweldig lekkere huisgemaakte vleessla als aperitiefhapje, supermals rundvlees én een overheerlijke steak tartaar met verse frietjes. Dit adresje is zeker een aanrader! In de zomer kan je ook op het grote terras achteraan zitten.

Carnavalswagen in Aalst
Carnavalswerkhallen in Aalst

Carnavalstad bij uitstek

De Aalstenaar is fier op zijn carnaval. Het hoogtepunt van het carnavalsfeest valt natuurlijk in het voorjaar. Toch is Aalst het hele jaar door in een soort van carnavalsstemming. Dat merk je meteen bij een bezoek aan de Carnavalswerkhallen aan de Hoge Vesten. In deze loodsen werken tientallen carnavalsgroepen hun praalwagens af. 

Stadsgids Els neemt ons mee langs de verschillende praalwagens en leert ons meer over de verschillende groepen en de traditie van Aalst Carnaval. In ’t Gasthuys – Stedelijk Museum op de Vismarkt beschikt de stad over een gratis toegankelijk carnavalsmuseum waar tientallen foto’s, maskers en een aantal reuzenkoppen staan opgesteld. Er weerklinkt zelfs onvervalste carnavalsmuziek.

preview_20190518_160407.jpg

Een echte Rubens

Tijd voor een meesterwerk! De Sint-Martinuskerk op het Priester Daensplein ligt op wandelafstand van de Grote Markt. In de zuidelijke zijbeuk hangt een echt topstuk. ‘De Heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders’ (1626) is een werk van de beroemde kunstschilder en Vlaamse meester Peter Paul Rubens. Meer dan de moeite waard om er even binnen te lopen!

Bibliotheek Utopia in Aalst
Bibliotheek Utopia in Aalst

Meer dan een bib

We dwarsen de Grote Markt en stappen via de Kattestraat en de Peperstraat naar de bib. Utopia is een bruisende, creatieve plek in het hart van de stad. Deze immense bibliotheek van wel drie verdiepingen is een echte ontmoetingsplek. Er worden ook lessen en workshops gegeven. Het is ongelooflijk de moeite er eens binnen te springen. De verrassende architectuur van het gebouw viel zelfs al in de prijzen. Je kan er ook iets eten en drinken tussen de duizenden boeken. 

Wat een leuke plekjes in Aalst! Ook de kinderen hebben het hier absoluut naar hun zin. Nog een laatste tip voor wie graag de couleur locale opsnuift in een speciaal café: ga dan zeker eens langs in Café ’t Brughuis. Je kijkt er je ogen uit naar de meest uiteenlopende versieringen die de muren en het plafond van dit bijzondere volkscafé sieren.

preview_20190518_191854.jpg

Slapen naast de Schelde

We blijven in de buurt overnachten. Omdat we de volgende dag naar Dendermonde gaan, rijden we al een stukje in die richting en komen zo bij B&B Cosy Cottage. De B&B beschikt over drie ruime en charmante kamers en een prachtige tuin, die grenst aan de Scheldedijk. Wij slapen met vijf in de ‘Cosy Cottage Dépendance’, een ruim gelijkvloers appartement met terrasje.

Het appartement naast de dijk ligt op amper vijf minuutjes stappen van de B&B. Je kan er gemakkelijk met acht personen slapen, verdeeld over de drie kamers. ’s Ochtends nemen we het ontbijt in de sfeervolle ontbijtruimte van het hoofdgebouw. Een heerlijk begin van de dag met alles erop en eraan. Een adresje om te onthouden!

Uitzicht op Dendermonde.jpg

Eeuwenoude rivaliteit

Vandaag trekken we naar de Ros Beiaardstad Dendermonde. Elke tien jaar wonen duizenden bezoekers de Ros Beiaardommegang bij. De sage uit de middeleeuwen over het ontembare grote paard en de Vier Heemskinderen wordt dan in het centrum opnieuw tot leven gebracht. De Ros Beiaardommegang behoort tot het UNESCO- werelderfgoed. Wist je dat er een gezonde rivaliteit heerst tussen beide denderende steden? Die concurrentiestrijd behoort ondertussen wel helemaal tot de folklore, maar wordt door beide steden graag in stand gehouden.

De Aalstenaars hebben bijvoorbeeld hun eigen visie op het ‘paard’. Tijdens de carnavalstoet in Aalst trekt een spotversie van het Ros Beiaard door de straten van de stad. Deze spottende houding van de Ajuinen gaat terug tot de 13e eeuw, toen beide steden elkaars concurrenten waren in de opkomende lakennijverheid in Vlaanderen. 

De Aalstenaars voeren via de Dender ter hoogte van Dendermonde op de Schelde op zoek naar afzetmarkten voor hun laken. Dendermonde vroeg te hoge tolrechten voor de passage naar de Schelde waardoor de vriendschap tussen beide steden meteen bekoelde. Sindsdien heerst een gezonde rivaliteit tussen beide steden.

Kajakken op de Oude Dender in Dendermonde
Kajakken op de Oude Dender in Dendermonde

Kajakken op de Oude Dender

Op de Grote Markt van Dendermonde bewonderen we het Belfort en springen we binnen in het leuke bezoekerscentrum. We houden de wandeling op de markt bewust kort, want we worden verwacht aan ’t Saske voor een kajaktocht. Zelfs regen kan ons enthousiasme niet temperen. We peddelen heerlijk rustig op het kalme water. 

Eerst gaat de tocht richting het centrum van Dendermonde en daarna worden we op de Oude Dender volledig omringd door het groen langs de uitlopers van natuurgebied Brusselse Forten. We peddelen als het ware midden in de natuur, en dat vlak bij de stad. Echt een topactiviteit! We lunchen in het trendy Burgerhuis op de Grote Markt. Lekkere burgers en een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

preview_Veer_Berlare5 (1).jpg

Met de e-bike naar het Donkmeer

Buikjes meer dan vol, dus moet er ook weer wat bewogen worden. De eigenaars van de B&B hebben vijf elektrische fietsen klaargezet. Onze fietstocht trekt langs waterlopen en weidse landschappen in de Dender- en de Scheldevallei. De hoogtepunten stapelen zich op tijdens deze mooie fietsroute langs Dender en Schelde. Het veer van Appels over de Schelde is écht leuk om te doen. We fietsen rond het uitgestrekte Donkmeer, waar je keuze te over hebt om je er op een terrasje te nestelen. We zien ook veel wandelaars vogels spotten op de Scheldedijk.

Met spijt in het hart komen we tot het besef dat het weekend er al weer op zit. We nemen niets dan prachtige herinneringen mee naar huis van Aalst en Dendermonde. De twee denderende steden zitten boordevol onverwachte erfgoedpareltjes, tradities en leuke adresjes. Waar wacht je op?

Bestel je gratis vakantieboek

Ontdek nog meer uitstapjes voor je vakantie in Scheldeland
Roeckiesworld

Roeckiesworld

We vergeten het soms, maar schooldirecteurs hebben ook een leven naast hun werk. Neem nu Bart, vader van drie tieners, gepassioneerd door koken, auto's, architectuur, muziek en... reizen. Zijn ervaringen pent hij neer op de blog Roeckiesworld. Voor Expeditie Scheldeland spendeert het gezin een weekend en enkele daguitstappen in onze bruisende regio.