Het Kasteel van Laarne

Erfgoed
Het Kasteel van Laarne

Een wonderlijke waterburcht met een rijke geschiedenis

Laarne
Straat + huisnummer
Eekhoekstraat 5
9270 Laarne
E-mail
Link

Liefhebbers van prachtige kastelen vallen altijd in zwijm als ze het Kasteel van Laarne ontdekken. Deze imposante waterburcht heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw.

Maar zoals het burchten en kastelen betaamt, schiet er van het originele gebouw niet veel meer over. Doorheen de eeuwen werd het aangepast, uitgebreid, afgebroken en weer opgebouwd. Alleen de vierhoekige donjon-toren is nog authentiek. De rest werd in de loop van de geschiedenis veranderd.

Een levend kasteel

Een donjon, zeg je? Ja, dat is de meest versterkte toren van middeleeuwse burchten. Die van het Kasteel van Laarne bestaat uit Balegemse steen en heeft twee kleinere hoektorens. Die stonden in verbinding met de verdedigingstorens rondom het kasteel. Vroeger tooiden echte kantelen het gebouw, maar die verdwenen – net als de valbrug en de valhekken. 

Het kasteel wordt vandaag nog bewoond en is in handen van de vzw Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België. In 1962 en 1991 kreeg het zijn finale opknapbeurten, waardoor het nu in piekfijne staat verkeert. 

Slot van Laarne horizontaal.jpg

Bezoek zelf het kasteel

Dat kan je overigens zelf gaan bekijken, want het Kasteel van Laarne opent regelmatig zijn deuren voor het publiek. Met de movie guide in de aanslag verken je het hele interieur – van de voorraadkelder en de gerechtszaal tot de kerkers onderin. Je vindt alle openingsuren op de website van het kasteel.

Binnenin dit indrukwekkend gebouw vind je een ongeziene collectie aan authentieke meubels, schilderachtige wandtapijten én schilderijen. Maar hét pronkstuk van de tentoonstelling binnenin? Dat is de wereldvermaarde zilvercollectie d’Allemagne. Als je houdt van elegantie en esthetiek, is dit echt iets voor jou.

Kasteel van Laarne
Kasteel van Laarne

Er is van alles te doen

Het Kasteel van Laarne is een belevingsplek waar iedereen terecht kan. Je kan het – dat zeiden we al – vlot bezoeken. Maar het is ook de uitgelezen plek om uniek te vergaderen of een feest te organiseren dat je gasten nooit meer zullen vergeten. Het vormt ook de gedroomde locatie voor een fotoshoot met fenomenaal resultaat. 

De eigenaars staan open voor tal van voorstellen. Als je dus met je bedrijf, familie of vriendengroep een event wilt organiseren in of rond het kasteel, kan je dat altijd bespreken. Meer info op de website!

restaurant kasteel van Laarne.jpg

Lekker eten en drinken in de buurt

Van geschiedenis krijgt een mens al eens honger en dorst. Gelukkig zijn er in de omgeving tal van zaken te vinden waar je rustig de voetjes onder tafel kan steken. Zo is er het restaurant Kasteel van Laarne, dat zich in de bijgebouwen naast het kasteel bevindt. Je proeft er van elegante gerechtjes die geserveerd worden in een overdonderd klassiek kader – met toch een moderne toets.

Wil je het liever wat eenvoudiger houden, dan heb je verschillende opties. Eetcafé ’t Steentje in Laarne schotelt je eerlijke, smakelijke gerechten voor, net als eetcafé De Pastorij in Kalken.

Kalkense meersen verkennen.jpg

Verken de omgeving!

Zijn de batterijen weer helemaal opgeladen? Overweeg dan zeker nog een uitstapje in de buurt. Zo biedt natuurgebied Kalkense Meersen een uitgestrekt netwerk aan wandelpaden waarop je uren kan verdwalen. Hier staat alles in het teken van onthaasten in de natuur. De perfecte aanvulling voor jouw bezoekje aan het Kasteel van Laarne!