Domein Leeflank

Eten en drinken
Domein Leeflank

Wijn en bier proeven als God in Lede

Lede
Straat + huisnummer
Bosstraat 97
9340 Lede
E-mail
Link

Een pittoresk kasteeltje uit 1869, omgeven door bloeiende wijnranken. Op een zomerse dag zou je je hier in de Bourgogne wanen, maar domein Leeflank ligt wel degelijk in het Oost-Vlaamse Lede. Het domein produceert zijn eigen wijn maar ook bier en kombucha. Allemaal te proeven in het kasteel en op het gezellige zomerterras.

Kombucha Domein Leeflank.jpg

Leeflank?

De naam Leeflank is dialect voor 'de flank van Lede' en verwijst dus naar de ligging van het domein. Maar de familie Vanryckeghem, die het domein beheert, wijst met plezier ook op een andere interpretatie: ‘Drink onze drank en leef lang’. Of dokters het daarmee eens zijn, is een andere zaak, maar een bezoekje zal je leven in elk geval gelukkiger maken.

Domein Leeflank Lede
Wijn Domein Leeflank

30 jaar wijntraditie

De Vanryckeghems zijn in elk geval geen groentjes in de wijnbouw. De grootvader van zaakvoerder Free startte 30 jaar geleden al een bescheiden wijngaard in zijn tuin. Geen vergelijk met de 2700 wijnstokken die nu op het domein staan, maar toch. Het domein produceert vandaag hoofdzakelijk Belgische schuimwijnen naast rode en witte wijn. De witte druiven zijn van de bekende chardonnay-soort, de rode druiven zijn wat eigenzinniger: fruhburgunder, spätburgunder, acolon en nebbiolo. Vader Bart Vanryckeghem leidt de wijnproductie in goede banen, dochter Lotte is wijnsommelier in spe. De opvolging is al verzekerd!

TLOV-2111.jpg

Trendy, bio en lokaal

Heel veel wijndomeinen zijn er (nog) niet in België, maar ze zijn wel in opkomst en heel erg trendy. Ze willen weg van de geforceerde wijnproductie die je in de 'oude' wijnlanden nog vaak ziet: de ordewoorden zijn bio, natuurlijk en lokaal. Ook in Leeflank dus. Alle dranken zijn ongepasteuriseerd en ongefilterd, puur natuur. Zo smaken ze nog altijd het best! Het onkruid in de wijngaard wordt mechanisch gewied, parasieten worden bestreden met lieveheersbeestjes en de druiven worden met de hand geplukt. Arbeidsintensief, maar je proeft het resultaat. Voor de afvalverwerking werkt Leeflank zoveel mogelijk samen met de boeren uit de buurt.

Domein Leeflank
Bier Domein Leeflank

Bier na wijn

België Bierland: waarom zou je je tot wijn beperken? Dat dachten ze bij domein Leeflank ook. Je kunt er een indrukwekkende brouwinstallatie bezichtigen waar Free artisanale bieren brouwt, aangevuld met kruiden uit de tuin en delen van de druivenplant die anders als afval beschouwd zouden worden. Hij kreeg al vroeg de smaak te pakken: zijn eerste brouwsel maakte hij op zijn zeventiende in het tuinhuis bij hem thuis. Het resultaat is het FAL-bier: Funky As Leeflank. Intussen is het assortiment uitgebreid met een reeks clean, barrel-aged en zure bieren. Voor elk wat wils

postvalentijnsbox.jpg

Kombucha na bier

En er is nog leven in de brouwerij. Free produceert ook kombucha: gefermenteerde thee vol probiotica en dus het ideale non-alcoholische alternatief - tenzij je het in cocktails gebruikt, wat Leeflank ook doet. De basiskombucha wordt het hele jaar door aangevuld met nieuwe smaken aan de hand van seizoensgebonden producten uit de tuin: kruiden, fruit, takken,... De creativiteit is eindeloos.

Domein Leeflank (3).jpg

Genieten op het zomerterras

Allemaal goed en wel, maar kunnen ook gewone stervelingen genieten van al dat moois? Reken maar! Je kunt alle Leeflank godendrank bestellen via de webshop. Maar het kan gezelliger. Elk jaar opent Leeflank op zondagen zijn brouwcafé en zomerterras voor het publiek. Vanaf 15 mei tot... zolang de zon schijnt! 

Het zomerterras biedt plaats aan 135 personen bij goed weer en 75 personen bij minder weer, met een stretchtent tussen de wijnranken naast het landhuis. Dat wordt volop genieten met een heerlijk glas huisgemaakte (schuim)wijn, bier of kombucha, een pittige cocktail of home-made iced-tea. Ook aan de hongerigen is gedacht: er is zuurdesempizza en elke week komt er een andere foodtruck langs. En elke eerste zondag van de maand kun je hier lekker lang brunchen tussen de wijnranken. We zeiden het al: je waant je hier God in Frankrijk.
 

domeinleeflank_BA-13.jpg

Proeven maar!

Wil je je nog meer verdiepen in de wijn- en bierwereld? Leeflank biedt rondleidingen aan op maat voor groepen en workshops bier- of kombuchabrouwen. Je kunt zelfs je eigen gepersonaliseerd bier laten brouwen! En als je een trouwfeest of event wil organiseren: het kasteeltje en de volle hectare landerijen zijn de ultieme achtergrond voor een feestje in stijl.

Wellemeersen 3 Inge Van den Heuvel.jpg

En meer...

Verken gerust ook de buurt! Denderend Aalst ligt vlakbij, en in Lede (en omgeving) kun je heel wat interessante wandelingen maken. De Vier Uitersten Wandelroute ligt op een spreekwoordelijke boogscheut van het domein. Wat verderop ligt de Welle- en Kapellemeersen Wandelroute. Afgemat van al dat wandelplezier? Vlak bij domein Leeflank kun je de innerlijke mens versterken in afspanning De Jaeger.

Leeflank (13).jpg

Kom het zelf ontdekken

Zin in een trendy wijntje of een funky biertje? Bij domein Leeflank ben je aan het juiste adres! Of het nu op het gezellige zomerterras is of op een rondleiding met proeverij: het wordt in elk geval een mooie ervaring!