Den Dotter

Natuur en water
Den Dotter

Het is hier niet alleen om de Dotterbloem te doen…

Erpe-Mere
Straat + huisnummer
Gotegemstraat
9420 Erpe-Mere
E-mail
Telefoonnummer
+32 53 60 34 00
Link

Ken jij Den Dotter al? Het klinkt een beetje als een koddige bever, maar het is eigenlijk een prachtig natuurgebied in Haaltert en Erpe-Mere. Hier stap je in een geweldige mix van natuurlandschappen, weilanden, broekbossen, glooiende koutergebieden en de Molenbeek – allemaal onder het goedkeurend getsjirp van talloze vogeltjes. 

Den Dotter leent zich uitstekend tot een verkwikkende wandeling – alleen of met het hele gezin. Vraag jij je af waar die vreemde naam vandaan komt? Dan moet je zeker ter plaatse gaan kijken. Want hier bloeit de dotterbloem, die in het voorjaar de graslanden geel kleurt, elk jaar weer voluit. 

preview_cd31a566ad774dc1b84c1ef2a64e33cf03ef2e3e335945399c7b2278fcaab25992338f44cc874fffbe509265152928f8.jpg

Genieten van Den Dotter: rust, natuur, beestjes

Als je op zoek bent naar een ideale ontsnappingsroute weg van de dagelijkse hectiek, dan hebben we het perfecte plekje voor je. In Den Dotter kan je urenlang ronddwalen over mooie wandelpaden. Hier wisselen bosjes, velden, meersen en beekjes elkaar af in een fascinerend landschap waarin je helemaal tot rust komt.

Af en toe maak je een klimmetje, waarna je van bovenop de glooiende kouters een indrukwekkend zicht hebt op de omliggende omgeving. Daar, onder je, stroomt de Molenbeek, die zich behoedzaam doorheen de landschappen slingert.

Over molens en ovens

Op je pad doorheen het natuurgebied bots je misschien wel op een mooie molen. Die kans bestaat, want er liggen maar liefst 2 geklasseerde watermolens in Den Dotter: de Engelsmolen en de Gotegemmolen.

Wanneer je de gelijknamige Gotegemberg opwandelt, kom je bij aankomst op de top plots een bakoven tegen. Die is mooi gerestaureerd, maar lijkt hier toch wat verloren te staan. Daar zit echter een verhaal achter: vroeger bakten de bewoners van het naburige Gotegem samen brood. Op gezette tijden gingen zij het natuurgebied in om te bakken, waarna de hemelse broodgeur zich vermengde met de zoete aroma’s van de omringende natuur.

Een uitbundige weelde van planten en dieren

Als je van planten en bloemen houdt, zit je in Den Dotter helemaal op je plek. Hier kan je maar liefst meer dan 320 verschillende plantensoorten aantreffen – met stip op nummer één: de mooie dotterbloem met haar zachtgele blaadjes. Die overweldigende flora gaat natuurlijk gepaard met een streepje fauna. 

In de knotwilgen huizen steenuilen. De akkers zijn het speelterrein van veldleeuweriken en kneuen. Terwijl de wielewaal en boomvalk zich uitleven in de bossen – en de gele kwikstaart langsheen de snelstromende beken aan de watermolens zoeft. En daar, uit het zicht, kruipen honderden zeggekorfslakjes. Een slak van maar 3 millimeter groot, maar tóch beschermd door de Europese natuurwetgeving.

Den Dotter in Erpe-Mere en Haaltert
Den Dotter in Erpe-Mere en Haaltert

Op stap in Den Dotter

 Als je Den Dotter wilt verkennen, kan je urenlang dwalen in het gebied. Bereid je voor op een deugddoende tocht langs bosjes, open kouters, mooie meersen en hemelse vergezichten.  En dit alles met het geluid van de kabbelende Molenbeek op de achtergrond.

preview_33b586fe5c27448bbc6e53e344dea8039cf57c21647e435482d9619c6a4ddfefa6be2846fa0b4cd298668179e0b0e29e.jpg

En tot slot...

Niets zo leuk om je na een deugddoende wandeling neer te vlijen op het zonnige terras van een authentieke kroeg.  Bij 't Hof Schuurke, gelegen in een oude watermolen,  ben je hiervoor aan het juiste adres. Of wat dacht je van een hoeve-ijsje ? Ijshoeve Van Den Bossche ligt vlakbij natuurgebied Den Dotter. Voor nog meer zoete zondes kan je terecht bij het Aaigems taart- en koffiehuis Groot Geluk.