De Damvallei

Natuur en water
De Damvallei

Vaarwel turfputten, hallo natuur!

Destelbergen
Straat + huisnummer
Koedreef
9070 Destelbergen
E-mail
Link

Hier in Destelbergen en Laarne, vlakbij Gent , werden ooit grote turfputten uitgegraven. Gedolven in verharde meanders van de Schelde. Turf werd als brandstof gebruikt en in naam van de vooruitgang werden kraters geslagen in de natuur. 

Dit vervuilende goedje werd echter aan de kant geschoven voor andere alternatieven. Maar de kraters, die bleven liggen. Het waren open littekens op de oevers van de oude Scheldemeanders. Vandaag zijn ze echter omgevormd tot sappige, vruchtbare en waardevolle graslanden. 

Wandelaars Damvallei Destelbergen.jpg

Het Damvalleimeer: snelweg naar water

De turfputten zijn niet de enige getuige van de strijd tussen mens en natuur. Wanneer je door de Damvallei wandelt, bots je ongetwijfeld op het grote Damvalleimeer. Die imposante waterplas ligt hier nog niet zo lang. 

Hij ontstond door de zandwinning die nodig was om de E17 autoweg aan te leggen. Ook deze put werd geslagen in naam van de vooruitgang. Maar ook is de natuur diegene die laatst lacht – en dus best lacht.

Vogels Damvalleimeer.jpg

Zorgzaam hersteld

Vandaag is de Damvallei een prachtig natuurgebied, waar grasgebieden harmonieus naast vijvers en poelen liggen. Rond de eeuwwisseling stond het gebied er niet goed voor. 

Maar dankzij de liefde en zorg van Natuurpunt leefde het weer op. En namen talloze vogels, dieren en planten weer de controle over een magnifiek groendomein dat tegenwoordig bruist van het kleine leven.

Damvallei Destelbergen.jpg

Beschermd gebied

De Damvallei is onderdeel van Natura2000. Dat netwerk van Europese natuurgebieden krijgt bijzondere aandacht én valt onder de habitatrichtlijn. Hier bouwen enkele zeldzame soorten aan hun nest. Kleine vissen die met uitsterven bedreigd zijn, huizen hier onder het wateroppervlak. En steeds meer soorten vinden hier een veilige haven in een drukke wereld.

Wanneer je het gebied ontdekt, vallen meteen de bloemrijke en vochtige hooilanden op. Ga het gerust verkennen, het is het hele jaar vrij toegankelijk op de paden én deels toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens – zoek naar het Damvalleimeerpad. Je trekt wel best enkele stevige schoenen aan als je de andere paden bewandelt. Het kan hier nogal modderig en drassig zijn.

Destelbergen Damvallei.jpg

De Bochten en de Hauw

Als je in de lente langskomt, wandel dan zeker langs de Bochten – een deel dat voornamelijk gekenmerkt wordt door hooilanden. Die staan dan in volle bloei en zijn een streling voor het oog. Let wel: de Bochten bereik je niet zomaar. Dat kan enkel via een geleide wandeling. Hou de agenda van Natuurpunt in de gaten en schrijf je in!

Een ander deel van de Damvallei is de Hauw. Hier vind je moerassige stukjes, waarover een fijn knuppelpad getrokken is om je voeten droog te houden. In de herfst is het hier prachtig, in de winter vooral nat. In dit stukje Damvallei vergaap je je aan eeuwenoude essen én het Damvalleimeer.

Vogelkijkhut Damvalleimeer Destelbergen.jpg

Duizenden watervogels 

Als je dit hebt bereikt, zie je vast de mooie vogelkijkhut al staan. Haal je verrekijker boven.  Hier vind je een gigantische variatie aan watervogels: wintertalingen, pijlstaarten, slob-, tafel-, krak-, kuif- en bergeenden, aalscholvers en blauwe reigers, zomertalingen, futen, meerkoeten, bosrietzangers, ijsvogels… Allemaal delen ze hier de habitat van het water en toveren ze het om tot een festijn vol fluitend leven. . Zeker wanneer het vriest, kan je hier talloze overwinterende eenden spotten. In april maken visdieven hier dan weer het mooie weer. En ook ijsvogels zijn van de partij.

Trek je de bossen in, dan kom je vast in contact met nachtegalen en kleine bonte spechten. Hoor je ze kloppen op de stammen van de bomen? Als je langs holle knotwilgen trekt, weet dan dat er misschien een steenuil bezig is aan zijn welverdiende dagrust. Ook ransuilen zijn hier zeer courant.

Damvalleimeer fietsers.jpg

Bezoek de Damvallei

Dus: natuurliefhebber met een zwak voor watervogels? In de Damvallei haal jij je hartje helemaal op. Breng een bezoekje aan dit rustgevende natuurgebied!