Wegwijs in Laarne

Ervaringen
Wegwijs in Laarne

Met ultieme rustpunt de Kalkense Meersen

Laarne
Personen
10 - 25
Straat + huisnummer
Dorpsstraat 2
9270 Laarne
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)9 365 24 10
Link

Dicht bij Gent en net boven de Schelde ligt Laarne: een landelijke gemeente met twee dorpskernen, die van Laarne en die van Kalken. Ongetwijfeld ken je het Kasteel van Laarne al door het bepalende karakter ervan in de buurt. Maar wist je dat er veel meer te beleven valt tijdens een daguitstap? Ontdek de betoverende tien van Laarne met als blikvanger de Kalkense Meersen.

Het Kasteel van Laarne is een absolute must bij je bezoek aan deze prachtige omgeving. De rijke geschiedenis die je kan ontdekken in drie verschillende gegidste rondleidingen is te mooi om te laten liggen, ook tijdens een daguitstap in Laarne. De rondleidingen duren telkens 1,5 uur en dat komt goed uit: zo heb je nog tijd zat voor de andere negen betoverende plekjes in Laarne!

Kasteel van Laarne.jpg

De betoverende tien van Laarne

Laarne heeft zelf een ‘betoverende tien’ samengesteld met alles wat je tijdens een daguitstap zeker moet gezien hebben. Het Kasteel van Laarne is daar eentje van, maar er is zó veel meer. Daar hoef je niet eens zo ver van het Kasteel voor te gaan. Alleen al de kaarsrechte Kasteeldreef, aangelegd in de zeventiende eeuw, tussen de Sint-Machariuskerk en het Kasteel bepaalt het beeld van centrum Laarne. 

De dorpskernen van Laarne en Kalken hebben mooie wandelroutes die met de hulp van infoborden je kennis bijspijkeren over hun geschiedenis. In elke dorpskern kan je bovendien een podcast beluisteren met verschillende verhalen. De kerk of het kasteel in Laarne zijn musts, maar her en der zijn ook kunstwerken en bankjes te vinden om even uit te blazen. In Kalken heb je dan weer de Sint-Denijskerk en de pastorij die bepalend zijn, samen met het brouwershuis Cremers en de mouterij. Ook hier maken erfgoedbordjes je wegwijs in een aangename wandelroute. 

Ander hoogtepunt van Kalken is ongetwijfeld het V1-monument. In december 1944 sloeg de bom, die eigenlijk voor Antwerpen bedoeld was, in en maakte twee doden, vele gewonden en materiële schade. Vandaag kan je nog een deel van de bom verwerkt zien in dit herdenkingsmonument. Ook de Berlindekapel heeft een oorlogsverleden, maar dan uit de eerste wereldoorlog: hier kwam het tot een confrontatie tussen Duitsers en lokale inwoners die te dicht bij hun kamp kwamen.

Kasteeldreef Laarne.jpg

De Kalkense Meersen

Na negen van de ‘betoverende tien’ lijkt de rust opzoeken wel aangewezen. De prachtige omgeving van de Kalkense Meersen leent zich uitstekend tot geslaagde wandel- en fietsroutes via prachtige vergezichten, karakteristieke huizen en de magische hooivelden. Als onderdeel van het Sigmaplan hebben de beheerders van de Kalkense Meersen erg veel aandacht voor de prachtige natuur en het behoud van het unieke karakter van de meersen. Dat zie je.

Het zal je dan ook niet verwonderen dat er vele vogels, zoals de grutto, komen broeden in de uitgestrekte moerassige hooivelden tussen de beken, sloten en grachten. Wie graag even stilstaat bij de totale rust die deze vogels weten te waarderen in een natuurgebied is bij de Kalkense Meersen zonder twijfel aan het juiste adres. Wil je de Kalkense Meersen ten volle beleven? Ga dan op stap met één van de gidsen van Natuurpunt. Deze passionele natuurgidsen nemen je met plezier mee doorheen één van de mooiste natuurgebieden langs de Schelde. Eén ding is alvast zeker: met de betoverende tien heb je het mooiste van Laarne gezien!

Kalkense Meersen Wetteren.jpg
Kalkense Meersen.jpg
Wilg Kalkense Meersen.jpg

ontdek Laarne

Alles op een rijtje

  • Vertreklocatie: Dorpsstraat 2, 9270 Laarne
  • Website: www.laarne.be 
  • Contact: +32 33 65 24 12 of jeugd.cultuur@laarne.be 
  • Te boeken: afhankelijk van de activiteit
  • Aantal deelnemers: 10-25 personen