Groote Oorlog Scheldeland

Herbeleef de groote oorlog in scheldeland

Er zijn in Scheldeland neemt nog het hele jaar tal van initiatieven om de Groote Oorlog te herdenken: van evenementen en tentoonstellingen over speciale boekvoorstellingen tot geleide wandelingen. We lichten er een paar voor je uit.

In de kijker

'Het Fort Van Breendonk en Willebroek tijdens de eerste wereldoorlog'

Een expo over de fortengordel rond Antwerpen en het Fort van Breendonk en over hoe de inwoners van Willebroek de oorlog meemaakten. Nog tot 11 november 2018.

> Bezoek de website

Vredesfeest in Fort Liezele

Op 11 november zwegen de wapens voor het eerst in de Eerste Wereldoorlog. Daarom wordt in het Fort van Liezele het Vredesfeest gevierd.

> Bezoek de website

Fortengordel

De Fortengordel is een jaarlijks evenement dat je wilt laten kennismaken met de forten in en rond Antwerpen. De fietsroute in Scheldeland brengt je langs het Fort van Breendonk, het Fort van Liezele en Fort Bornem.

Meer informatie over de forten zelf? Neem dan een kijkje op www.fortengordels.be.

zeppelin vliegveld gontrode melle

Op zoek naar de zeppelin

Op 7 juni 2015 was het precies 100 jaar geleden dat de Duitse zeppelin LZ37, op weg om Londen te bombarderen, technische problemen kreeg. Hij zette koers richting de vlakbij gelegen luchtmachtbasis van Gontrode, bij Melle. Daar stegen tijdens de Groote Oorlog zeppelins en Gotha’s op. Maar nog voor hij zijn doel kon bereiken, werd het luchtgevaarte neergehaald boven Sint-Amandsberg. Een eeuw later brengen Melle en Erfgoedcel Viersprong het vliegveld van Gontrode en het verhaal van de neergestorte zeppelin opnieuw tot leven.

Je kan in Gontrode het hele jaar door ‘Op zoek naar de Zeppelin’. Aan de hand van verschillende activiteiten wordt het vliegveld herdacht en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Om te beginnen is er de overgebleven bunker, die de gemeente Melle samen met een deel van de grond waarop de luchtmachtbasis destijds stond, heeft opgekocht. De bunker werd volledig gerestaureerd en op het dak ligt nu een hippe panoramatafel, die aan de hand van woord én beeld het verhaal van het vliegveld uit de doeken doet. Via QR-codes kunnen bezoekers het uitgebreide verhaal oproepen op hun smartphone of tablet. Je krijgt meteen tips voor de wandel- en fietsroute, die naar aanleiding van de herdenking uitgestippeld werden.

> Bezoek de website

Alle evenementen ontdekken? Download de kalender in pdf-formaat