De Belg houdt van zijn bieren en in Scheldeland leeft de biercultuur als nergens anders. De regio telt een hele reeks brouwerijen, elk met hun eigen welgesmaakte streekbier.

Onder meer volgende brouwerijen stellen graag hun deuren open voor een begeleid bezoek voor én achter de schermen.

Brouwerijbezoek

Brouwerij Bosteels

BROUWERIJ BOSTEELS (BUGGENHOUT)

Wie kent hem niét, het internationale prijsbeest Tripel Karmeliet van brouwerij Bosteels? Ook Kwak borrelt in de ketels van deze brouwerij, waar al zeven generaties lang dezelfde familie aan het roer staat. Een geleid bezoek aan Bosteels is niet alleen voor de bieren en bijhorende proeverij de moeite: ook de brouwerij zelf is een pareltje, gebouwd naar een plan van Louis Minard die de gelijknamige Gentse schouwburg ontwierp.

Wanneer? Elke eerste zaterdag van de maand om 14u. Vooraf inschrijven is niet verplicht, maar krijgt wel voorrang.

Plan je bezoek

Brouwerij 't Kroontje

BROUWERIJ ’T KROONTJE (DENDERBELLE)

Sinds 2011 zetten bierfans Marc en Dimitri vanuit hun brouwerij ’t Kroontje weer een Denderbels bier op de markt. Hun Rebelle met het rebelse vosje als logo brouwen ze intussen in vijf soorten, maar jaarlijks bottelen ze ook een speciaalbier in ‘limited edition’. In de degustatieruimte kan je niet alleen van bier nippen, er is ook bierkaas, bierpastei en – voor de zoetekauwen – de Rebelle bierpraline.

Wanneer? Elke tweede en vierde zondag van de maand vanaf 11u.

Plan je bezoek

Brouwerij Duvel Moortgat

Goed om weten:

In volgende brouwerijen kan je individueel aansluiten bij groepsbezoeken of kan je inschrijven wanneer er een minimum aantal andere deelnemers zijn. Bel of mail voor de praktische info:

Brouwerij Duvel Moortgat (Breendonk)

Deze brouwerij heeft geen introductie meer nodig. Duvel is een echte klassieker onder de Belgische bieren en heeft ook in het buitenland veel succes. Je kan brouwerij Duvel Moortgat in Breendonk onder drie formules bezoeken: van een standaard bezoek met schenkinitiatie of een biertasting met een degustatie met biersommelier tot een luxe beleving waarin je dieper ingaat op de harmonie tussen kaas en bier.

Brouwerij Huyghe (Melle)

Het etiket met de roze olifant van Delirium Tremens is intussen wereldberoemd. De rijke biergeschiedenis van de brouwerij is bewaard gebleven in ons het biermuseum dat je bezoekt tijdens de rondleiding met degustatie. 

Brouwerij Dilewyns (Dendermonde)

Het etiket van de vijf Vicaris-bieren wordt gesierd door de vier dochters van brouwer Vincent Dilewyns die het Ros Beiaard berijden. Een rondleiding eindigt met een degustatie van twee biertjes, vergezeld van een portie kaas en brood.

 

Mis deze bierevents niet!

Zin in nog meer sportief bierplezier? Op www.planbier.be staat àlles verzameld wat je ooit al hebt willen weten over Scheldelands bier. Inclusief downloadbare fietsroutes en wandelroutes langs brouwerijen en leuke cafeetjes!

Van oudsher is Scheldeland een echte bierregio. Het lijkt alsof elk dorp hier een eigen bier brouwt. Een fietstocht langs een aantal gezellige biercafés en authentieke brouwerijen is dan ook een echte aanrader. 

Ontdek alle brouwerijen (met en zonder brouwerijbezoeken) op de Plan Bier website.

 

Bezoek een brouwerij in Scheldeland

Toerisme Scheldeland
Toerisme Scheldeland

Toerisme Scheldeland loodst je langs het water, de beste fietsroutes en leukste wandelroutes van de regio!