6 topevenementen in Scheldeland

6 topevenementen in Scheldeland

Scheldeland, een regio vol belevenissen

Scheldeland is zóveel meer dan natuur, veerponten, rivieren en pittoreske dorpjes. Hier bruist het ook van het leven en vinden tal van drukbezochte evenementen plaats. Of je nu houdt van geschiedenis, cultuur of een stevige portie carnavaleske zwans, Scheldeland is jouw adres voor onvergetelijke dagjes uit. 

Dankzij het rijke verenigingsleven in de regio, is er altijd wel wat te beleven. Honderden vrijwilligers gaan aan de slag om jou – en duizenden andere bezoekers – de tijd van je leven te schenken. Klaar om Scheldeland ook eens op een andere manier te ontdekken? Zet de volgende evenementen dan zeker met stip in je agenda!

6 niet te missen evenementen in Scheldeland

Een regio die zo’n veelzijdige geschiedenis heeft, kan natuurlijk putten uit tal van legendes en tradities. Geen wonder dat er het hele jaar door tal van activiteiten op touw worden gezet in de dorpen en steden van Scheldeland. We hebben er 6 voor je geselecteerd, die je eens in je leven moét meegemaakt hebben.

Kopie van horizontale foto nieuwe websites (ook voor POI) - ros beiaard.jpg

1.    De Ros Beiaardommegang en Katuit in Dendermonde

Op school leren we allemaal over het Ros Beiaard en de 4 Heemskinderen. Eens in de tien jaar maakt dit indrukwekkende paard z’n doortocht in de stad Dendermonde. Op z’n rug: : 4 Dendermondse broers die op basis van strenge criteria werden geselecteerd. Die traditie gaat al terug tot in 1460. Niet eender wie komt in aanmerking: het moeten 4 broers zijn die in Dendermonde wonen en onder meer opeenvolgend geboren werden  in Dendermonde uit Dendermondse ouders, die op hun beurt óók in Dendermonde geboren zijn.  

De ommegang is erkend als Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Wanneer die wordt georganiseerd, is de hele regio in feeststemming. Er worden Ros Beiaard-vlaggen opgehangen, Ros Beiaard-gebakjes in de oven gestoken en Ros Beiaard-pralines uit de chocoladevormen gedrukt. Er is ook een Ros Beiaard-lied én een gelijknamige champagne, jenever en fietstocht.

De Ros Beiaardommegang bewonderen is een absolute must voor liefhebbers van folklore, feest en eeuwenoude tradities. De volgende editie vindt plaats in 2030. Voor wie geen 10 jaar wilt wachten, is er ook nog de reuzenommegang Katuit die elke laatste donderdag van augustus door de stad trekt. Ook dan tovert Dendermonde zich om tot een plek vol feestgedruis en plezier. Dit stukje UNESCO-werelderfgoed draait rond de prachtige gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath. Niet te missen! 

Blijf in de sfeer als je de nood voelt om je dorst te lessen. In de Poepekas is een typisch Dendermonds café. De vader van de uitbater was de bezieler van poppentheater Kalleke Step, een vaste waarde in het stadsleven hier. Je kan een selectie poppen – van handpoppen tot meesterlijk vervaardigde Balinese poppen – ter plaatse ook bewonderen.

preview_carnaval16_zondag_print_GertSwillens+(52).jpg

2.    Aalst Carnaval

Tja, over Aalst Carnaval hoeven we je natuurlijk niets meer te vertellen. Dit wereldbefaamde carnaval kan bijna concurreren met de gekte in pakweg Rio de Janeiro. Alleen is de satire in Aalst een pak snediger én grappiger dan bij het carnaval in Brazilië – maar goed, zij hebben het weer vaker aan hun kant.

Aalst Carnaval is niet te missen. Het evenement leeft een heel jaar door in de stad, maar krijgt z’n absolute hoogtepunt wanneer de typische stoet wordt georganiseerd. Wuif Prins Carnaval toe, vergaap je aan de humoristische en imposant gebouwde praalwagens, en duik achteraf de kroeg in met al je vrienden. 

Vaak wordt gezegd dat je het trotse gevoel van een carnavalist niet onder woorden kan brengen. Je moet het voelen om het te begrijpen. Vier Aalstenaars die carnaval elk op hun eigen manier beleven, deden het toch. In de documentaire ‘Oilsjt op zèn best’ worden vier hoofdpersonages gevolgd in de aanloop naar en tijdens Aalst Carnaval.

Of ga een koffietje drinken bij De Prins Drinkt Koffie, een uniek koffiehuis van een voormalig Prins Carnaval waar je de lekkerste taarten, limonades en soepen proeft. Ook een onmisbare tip: beperk je bij je zoektocht naar carnaval niet enkel tot Aalst. Vele andere steden en dorpen in Scheldeland kunnen er wat van. Ninove, Hamme en Wetteren, bijvoorbeeld, organiseren ook elk jaar een stoet waar je uren naar kan blijven kijken.

gf_stroom_rain_requiem_jonathan_de_maeyer_0859.jpg

3.    STROOM in Scheldeland

Het gonst deze zomer opnieuw in de Scheldevallei, waar van 19 juni tot 7 juli opnieuw talloze culturele activiteiten doorgaan. STROOM - Festival in de Scheldevallei is een festival met een hart voor duurzaamheid dat vorig jaar het levenslicht zag, en zicht opmaakt voor een tweede editie vol verrassende en inspirerende evenementen. Met als rode draad: muzikale en artistieke performances die het duurzame en kwetsbare karakter van de Scheldevallei onder de aandacht brengen. Grootse outdoor concerten, kleinschalige events, maar ook Oeverconcerten van op het zeiljacht De Vrijbuiter – recentelijk omgedoopt tot de CO² neutrale STROOMboot.

Tal van gemeenten in de Scheldevallei sloegen de handen in elkaar om onvergetelijke dagen vol beleving te organiseren. Dé hoofdrolspeler? Dat is het water in al zijn vormen. Je verkent de Rupel, de Schelde en de Durme op jouw manier: te voet, met de fiets of per boot. Hou de agenda in de gaten: het event vindt elk jaar plaats in juni.

Waterfeesten in Berlare
Waterfeesten in Berlare

4.    Festivaria aan het Donkmeer

Wat krijg je wanneer je het prachtige Donkmeer mixt met cultuur, natuur en duizenden liefhebbers van het betere theaterwerk? Het antwoord: Festivaria, een cultuurfestival dat unieke openluchtvoorstellingen organiseert aan het uitgestrekte Donkmeer – en zo een onnavolgbare sfeer creëert waarbij je wordt ondergedompeld in een feeëriek decor. 

Festivaria wordt om de twee jaar georganiseerd en loopt van eind augustus tot begin september. De volgende editie kan je verwachten in 2024. Wat dié precies zal inhouden, is voorlopig een goed bewaard geheim. Tip: als je naar Festivaria gaat, denk er dan zeker eens aan om een bootje te huren en het Donkmeer te bevaren. Zo kan je de dag starten met een toffe activiteit, waarna je nog van een heerlijk palinggerechtje kan genieten voor je naar de festiviteiten trekt. Een onvergetelijke belevenis!

Krijg je maar niet genoeg van het Berlaarse water, check dan zeker ook de jaarlijkse Waterfeesten die zich tijdens het eerste weekend van augustus in de gemeente afspelen. Een fijne mengeling van cultuur en natuur. Zeker doen!

5.    Palingfestival in Mariekerke

Voor liefhebbers van de betere visgerechten, is Mariekerke het equivalent van pakweg Lourdes of Santiago de Compostela. Kortom, dit dorpje in Scheldeland is een bedevaartsoord voor culinaire ontdekkingsreizigers die paling bovenaan hun menukaart hebben staan.

Scheldeland – en de streek rond Mariekerke – was jarenlang het epicentrum van de palingvisserij. Het is dan ook geen verrassing dat deze overheerlijke vissoort hét thema is van het Palingfestival hier. Hier kan je elk jaar tijdens het Pinksterweekend gaan proeven van de meest verrukkelijke palinggerechten, bereid door ervaren chefs.

Voor visliefhebbers die na al dat lekkere palingwerk hun horizon wat willen verruimen, zijn er in juni ook de jaarlijkse Vis- en Folklorefeesten – ook al in Mariekerke. Dit eerbetoon aan de rijke visserijgeschiedenis in de regio is onmisbaar voor liefhebbers van het betere keukenwerk én de boeiendste geschiedenis. 

6.    Oogst- en Folklorefeest in de Faluintjesstreek 

Wie de Faluintjesstreek zegt, zegt de Pikkeling. Het Internationale Oogst- en Folklorefeest gaat elk jaar door tijdens het laatste weekend van de maand juli, en dat afwisselend in de Aalsterse deelgemeenten Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel. Het event, dat met gemak gemiddeld 10.000 (!) bezoekers lokt, staat al meer dan 50 jaar in teken van hét hoogtepunt van het landbouwseizoen: de oogst. 

Verwacht je tijdens de festiviteiten aan een groot volksfeest waar jong en oud samenkomen om hun liefde voor de natuur te vieren. Elk jaar staan er tal van activiteiten op de agenda, waaronder traditionele dansoptredens, demonstraties van de karakteristieke Vlaamse oogsttaferelen en een heus ambachtendorp waar je oude ambachten kan bekijken. Ook de typische streekgerechten - denk aan hoppralines en Pikkelingbier - worden er een weekend lang in de kijker gezet en geproefd, uiteraard. 

Het feest wordt elk jaar traditiegetrouw geopend met een bloementapijt op het dorp van Moorsel. Wil je het zelf eens meemaken? Op de website van het Oogst- en Folklorefeest vind je meer info over de geschiedenis van het evenement en de activiteiten die er plaatsvinden. 

pikkeling.jpg

Welke evenement bezoek jij het eerst?

Je merk het: hier valt er het hele jaar door wel iets te beleven. Beslis welk van deze evenementen jij als eerste wilt meemaken. Of  zet ze in meteen alle zes in je agenda.