Geamuseerde, verhalende wandeling

Ervaringen
Geamuseerde, verhalende wandeling

Bekijk Sint-Amands door een originele bril

Puurs-Sint-Amands
Personen
2 - 25
Straat + huisnummer
Dam 114
2890 Puurs-Sint-Amands
E-mail
Telefoonnummer
+32 899 28 68
Link

Sint-Amands moet een van de mooiste dorpjes van Vlaanderen zijn en daar is zijn ligging niet vreemd aan. Het kunstenaarsdorp flankeert een brede bocht van de Schelde. 

Wie Sint-Amands doorkruist, waant zich eerder in de schilderachtige steegjes van de Provence, maar dan in alle rust en stilte, ver weg van alle drukte. Welke verhalen er verstopt zitten achter de pleintjes, pittoreske gevels en straten, ontdek je tijdens een geamuseerde en verhalende wandeling, de geknipte activiteit om samen met je collega’s, vrienden of vereniging te beleven.
 
Geert maakte van Sint-Amands zijn dorp, Jan maakt de straten van Sint-Amands al van kindsbeen af onveilig. Met zijn tweeën nemen ze je mee op sleeptouw door hun dorp. Met hun weetjes en anekdotes zie je het dorp door een heel andere bril. 

Steegje Den Dam in Sint-Amands
Standbeeld Emile Verhaeren Sint-Amands

Kunstenaarsdorp aan de Schelde

Je struikelt er over de kunstenaars met Emile Verhaeren als sleutelfiguur. Verhaeren, een Vlaamse Franstalige schrijver, was geboren en getogen in Sint-Amands en schreef een indrukwekkende stapel romans, manuscripten, toneelstukken en gedichten bij elkaar. 
 
Vanop de Kaai kijkt een besnord standbeeld uit op een van de mooiste Scheldemeanders: dit is hem, Emile Verhaeren. Naast zijn geboortehuis vind je vandaag het ‘Emile Verhaeren Museum’ waar je kennis maakt met zijn literaire werk, manuscripten, brieven, foto’s en kunstwerken van Théo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Georges Tribout, zijn vrouw Marthe Verhaeren en vele anderen.
 
Luttele meters van zijn standbeeld ligt zijn praalgraf dat eruitziet als een aangemeerd schip. Dit idyllische hoekje is in de volksmond beter bekend als de ‘kuskesplaats’.

preview_LR_Scheldeland_2019_097.jpg

Den Dam

In de straten van Sint-Amands gaan kunst en geschiedenis hand in hand. Aan de Kerkhofdries kruis je een schandpaal uit 1772. Je tocht gaat verder langs ‘Den Dam’, vroeger een te mijden straatje waar de arme vissers en schoenmakers in kleine arbeidershuisjes woonden. 
 
De straat, die de kerk met het kerkhof verbindt, werkte decennialang als een magneet op kunstenaars. Emile Verhaeren probeerde de bijzondere sfeer ervan te vatten in een van zijn gedichten. Het prachtige ‘Mon Village’ is geschilderd op de muur van een van de huisjes.

Tooths Thielemans Boulevard Sint-Amands.jpg

Toots Thielemans

 Een zijstraat van de Dam werd omgedoopt tot Toots Thielemans-boulevard en maakt deel uit van de Schelde Internationale Muziekstroom-route, een wandelroute die je langs straten stuurt met namen van eigenzinnige Belgische artiesten met internationale uitstraling.

Ben je ook benieuwd naar de verhalen die schuilgaan achter de gevels van Sint-Amands? Neem dan contact op met Toerisme Klein-Brabant - Scheldeland om je wandeling te boeken.

Praalgraf Schelde Sint-Amands.jpg

Contactgegevens Toerisme Klein-Brabant Scheldeland

  • Adres: Boomstraat 1, 2880 Bornem    
  • Contact: +32 899 28 68  en info@tkbs.be    
  • Website: http://www.toerismekleinbrabant.be       
  • Aantal deelnemers: Van 2 tot 25 personen    
  • Te boeken: Op weekdagen (‘s avonds), zaterdagen en feestdagen