Ballonvaart vanuit Klein-Brabant

Ervaringen
Ballonvaart vanuit Klein-Brabant

Bewonder kastelen, kreken en forten vanuit de lucht

Bornem
Personen
1 - 12
Straat + huisnummer
Boomstraat 1
2880 Bornem
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 899 28 68
Link

Alle trossen los! Stap in de mand van een luchtballon en geef je ogen de kost tijdens een luchtdoop boven Scheldeland. De schitterende panorama’s krijg je normaal alleen in natuurdocumentaires te zien.

De luchtballon van C-Air maakt van april tot en met september vluchten boven Scheldeland. Neem contact op met Toerisme Klein-Brabant - Scheldeland en spreek een tijdstip af, bijvoorbeeld bij valavond voor een romantische ballonvlucht waarbij je de Schelde en Rupel onder je ziet fonkelen. Sowieso is het weer een cruciale factor: het mag niet hard waaien en de zichtbaarheid moet goed zijn. Stabiel weer dus zonder kans op regen.

De ballonvaarder gaat de weersomstandigheden na en geeft aan wat de beste vertrekplaats wordt. Als het meezit kan je starten bij een klepper van formaat : Opstijgen vanaf Fort Liezele . Het fort ligt te midden van een 18 ha groot landschapspark en heeft Fort Breendonk en Fort Bornem als buren. Alle drie maakten ze deel uit van de fortengordel rond Antwerpen: tientallen militaire versterkingen die in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog werden gebouwd om Antwerpen te beschermen tegen aanvallen. 

FortLiezele_DavidSamyn.jpg

Vliegklaar

Voordat je opstijgt, krijg je een veiligheidsbriefing en legt je stuurman, een professionele piloot, uit hoe een luchtballon werkt. Zo kom je te weten waarom er trossen zandzakken aan de mand slingeren. Na het vragenuurtje help je de piloot met de ballon vliegklaar te maken. Iedereen aan boord? Zet je schrap voor het opstijgen! De gasbranders spuwen met veel geraas vuur in de ballon en je voelt hoe de mand zich langzaam maar zeker losmaakt van de grond. 
 
Een vaste vliegroute is er niet, dat hangt een beetje af van de weersomstandigheden. In elk geval is er genoeg te beleven terwijl je boven het tapijt van weiden, bossen en dorpjes zweeft. Over de grijze strepen in het landschap rijden auto’s en vrachtwagens, het lijken wel speelgoedautootjes. Boven lijkt de drukte van elke dag mijlenver weg. De rust wordt enkel verstoord wanneer de piloot hete lucht in de ballon blaast.

1.jpg

Stille waters

Als het weer meezit drijf je tijdens de ballonvaart misschien wel boven het sprookjesachtige kasteel d’Ursel, of vang je een blik op van het paviljoen ‘De Notelaer’ en zie je de torens van het neorenaissancekasteel de Marnix de Sainte Aldegonde boven het groen uitsteken. Als de windrichting het toelaat, zet je koers naar de oksel van de Schelde en de Rupel, waar de grond dooraderd is met slikken, schorren, geulen en kreken. Het decor van de Vlaamse dramaserie ‘Stille Waters.’
 
Afhankelijk van de route zie je vanuit de luchtballon Weert, Hingene, Buitenland, Branst en Wintam onder je voeten voorbij schuiven. Vlieg je boven Sint-Amands, dan strekt de mooiste Scheldebocht zich uit aan de horizon. 

Na een vlucht van een uur zet je weer voet aan de grond. Je wordt getrakteerd op een glaasje champagne en krijgt een certificaat voor je luchtdoop dat je thuis boven de schouw kan hangen. 

Wil je de lucht ingaan boven Scheldeland? Neem contact met Toerisme Klein-Brabant - Scheldeland.

Veer Sint-Amands.jpg

Contactgegevens Toerisme Klein-Brabant Scheldeland

  • Adres: Boomstraat 1, 2880 Bornem
  • Website: http://www.toerismekleinbrabant.be
  • Contact: +32 3 899 28 68 of info@tkbs.be
  • Aantal deelnemers: Van 1 tot 12 personen
  • Te boeken: De ballonvaart kan geboekt worden van april tot en met september. De data worden in overleg bepaald, afhankelijk van de weersomstandigheden.