De verborgen natuurparels op het wandelnetwerk Scheldevallei Oost

De verborgen natuurparels op het wandelnetwerk Scheldevallei Oost

Het gloednieuwe wandelnetwerk Scheldevallei Oost strekt zich uit over Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout en Aalst. Goed voor meer dan 200 kilometer aan nieuwe wandelwegen door heel wat onbekende natuurgebieden. Een overzicht van die verborgen natuurparels.

 

browse_2.jpg
browse_8.jpg

1. Lebbeke – Natuurlijk beheerde wachtbekkens 

Langs de Vondelbeek in Lebbeke zijn verschillende wachtbekkens aangelegd om water te bufferen bij overstromingsgevaar. Dat klinkt technisch, maar het is een zegen voor de natuur. De moeraszones en rietkragen herbergen uitzonderlijke dieren en planten, en de gebieden worden natuurlijk beheerd. Dode bomen blijven gewoon liggen als schuilplaats voor zeldzame dieren en schapen grazen het hooi af. Altijd leuk om te zien!

Heistergem, het wachtbekken ten westen van de Fochelstraat, is met zijn 17 hectare het grootste van allemaal. Je vindt er twee vogelkijkwanden waar je bruine kiekendief, grote zilverreiger, meerkoet, wintertaling en met wat geluk zelfs een ijsvogel kunt spotten. In het oostelijke wachtbekken kun je een boeiend wilgenarboretum bewonderen met niet minder dan 40 soorten wilgen en populieren. Sinds de zomer van 2023 zijn er in het arboretum weer bijenkorven geplaatst. In beide wachtbekkens zijn verschillende wandelpaden aangelegd, gedeeltelijk ook op vlonders, wat de wandeling een extra cachet geeft.

Popel je om dit natuurgebied te verkennen? Stippel zelf je route uit tussen de knooppunten 43-42-59 of volg onze wandelroute Verrassend groen rond Lebbeke van 10 kilometer.

wiestermeers natuurgebied
wiestermeers natuurgebied

2. Denderbelle – De rustgevende Wiestermeersch

Wiestermeersch is een deel van het enorme natuurgebied Beneden-Dender tussen Aalst en Dendermonde. De vele afgesneden oude Denderarmen zijn een paradijs voor de planten en zeldzame dieren in het gebied. Hier kun je volop kuieren over veldwegeltjes en door bossen, met altijd water in de buurt. En rustig!

Geniet van het weidse uitzicht en het enige geluid dat je hier hoort: de wind in de kruinen van de bomen. Picknicktafels nodigen je uit om uit te puffen in de schaduw en bijvoorbeeld te genieten van het honingbosje: een verzameling bomen die al vroeg stuifmeel dragen, zodat de bijen hier volop kunnen foerageren. Af en toe broedt hier een buizerd of torenvalk. En ook de bever voelt zich op de oude Denderarmen in zijn sas.

Wiestermeersch bezoeken? Stippel zelf je route uit rond de knooppunten 74-75-58-57 of volg onze wandelroute van Wieze naar Denderbelle van 16,5 kilometer. 

 

browse_7.jpg

3. Herdersem – Een biodivers Galgenveld

De naam Galgenveld zegt het zelf: dit natuurgebied was ooit een executieplaats voor allerlei gespuis. In de Hof ter Hammestraat staat nog een aandenken aan de galg, vlak bij het ook al verdwenen kasteel Ter Bruggen. Maar niet getreurd: op de plek waar ooit boeven werden terechtgesteld, is het vandaag rustig wandelen door de mooie natuur van de Dendermeersen. Je vindt hier de Ketshoek, een afgesneden Dendermeander waar de bevers weer hun mannetje staan. De naam herinnert aan de ketsers, de begeleiders van de paarden die vroeger langs het jaagpad de schepen voorttrokken. Natuurpunt heeft hier een gemengd loofbos aangeplant als tegengewicht voor de alomtegenwoordige Canadapopulieren. Zomereik, linde, wilg, els en hazelaar zorgen hier voor de biodiversiteit.

Door het Galgenveld wandelen? Stippel zelf je route uit, tussen de knooppunten 93 en 95.

Beneden-Dender
Oude Dender Dendermonde

4. Dendermonde – Rust in het Oud Kloosterbos en de Zavelputten

Dit is een van de vele natuurgebieden op een boogscheut van het centrum van Dendermonde, zoals de Brusselse Forten, het Kalendijkgebied of De Maey. Vroeger stond hier een abdij van cisterciënzerinnen, vandaag zijn het bos en de oevers het terrein van fietsers, wandelaars en een rijke dierenpopulatie. Ook de zavelputten krioelen van het leven. De imposante nieuwbouw vlakbij is de gevangenis van Dendermonde, maar laat je daar niet door afschrikken: dit is een klein maar fijn gevarieerd natuurgebied waar je echt tot rust kunt komen. 

Het Oud Kloosterbos van naderbij ervaren? Stippel zelf je route uit, tussen de knooppunten 33 en 37. 

Verken het nieuwe wandelgebied

Volg de wandelingen in Scheldevallei Oost via de wit-rode knooppuntbordjes. De bijhorende wandelnetwerkkaart is te koop op www.routen.be/webshop. Of stippel je route uit op de online routeplanner.