Vliegen boven de Rupel

Ervaringen
Vliegen boven de Rupel

Ontdek sporen van het rijke steenbakkersverleden

Boom
Personen
1 - 3
Straat + huisnummer
Schommelei 1/3
2850 Boom
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 361 11 06
Link

Eeuwenlang werd de Rupelstreek geboetseerd door de kleiwinning. Samen met de schoorstenen van de oude steenbakkerijen hebben de verlaten kleiputten hun stempel gedrukt langs de Rupel, sporen die je vanuit de lucht moeiteloos terugvindt.

Je reis begint in de luchthaven van Deurne waar je aan boord stapt van een Piper Warrior-vliegtuig. Een ervaren piloot neemt tot drie passagiers mee.  Veiligheid en vliegplezier primeren, bij slechte weersomstandigheden wordt de vlucht uitgesteld.

Rumst Drierivierenpunt.jpg

De Rupel, Nete en Dijle in een oogopslag

Vanuit Deurne zet je koers naar het Drierivierenpunt in Rumst: hier ontspringt de Rupel dankzij het samenvloeien van de Nete en Dijle. Blijf je met beide voeten op de grond, dan is het aan het Drierivierenpunt heerlijk fietsen en wandelen van oever tot oever, dwars over de ‘blauwe bruggen’. Vervolledig zeker de Nete richting de Oude Nete-arm, een stukje zijrivier vol afwisseling: moeras, graslanden en wilde bossen.

In de verte zie je de plompe watertoren van Reet uitsteken: sinds enkele jaren is de toren een toeristische toegangspoort tot de Rupelstreek. Als je de watertoren beklimt, word je beloond met een weids uitzicht over de Rupelstreek en zijn kleigroeven.

Fosielen Museum Rupelklei Rumst.jpg

Rijk steenbakkersverleden

De oeverboorden van de Rupel vormden eeuwenlang een schier onuitputtelijke bron om klei te winnen voor de productie van bakstenen, dakpannen en tegels. Langs geen enkele rivier vind je nog zoveel herinneringen terug aan het steenbakkerijverleden van weleer. Vloog je hier een halve eeuw geleden, dan zouden schoorstenen de horizon domineren. De rook was kilometers ver te zien, maar vandaag zwijgen de machines en is de rust teruggekeerd. De groeven en resten van steenbakkerijen herken je tot op vandaag.

Na de eerste knik in de Rupel krijg je het ‘Natuurgebied Kleiputten Terhagen’ in het vizier. Al sinds de 19e eeuw werd er klei gedolven voor de baksteenindustrie, nadien werden de putten opgevuld met afval. Vanuit de lucht zie je dat de natuur heer en meester in het 150 ha grote natuurgebied: de groene kruinen verbergen zeldzame soorten zoals de rugstreeppad, de kamsalamander, de oeverzwaluw en het woudaapje, een kleine reigerachtige.

In Heindonk versiert de neogotische toren van kasteel de Bocht de Rupel. Ooit zou het kasteel het jachtpaviljoen geweest zijn van de graven van Hoorn. In de achtertuin ervan merk je twee grote waterplassen op: roei- en zeilvijvers die ontstaan zijn door zandwinning voor de aanleg van de E19-snelweg.

Aan de overkant van de Rupel rust de oude smidse van de vroegere steenbakkerij ‘De Beukelaer’ in Terhagen. Stenen worden er niet meer gebakken, het gebouw huisvest nu het ‘Museum Rupelklei’. De vette kleibodem slurpt je eeuwen terug in de tijd: tientallen vitrines tonen fossielen waar de kleidelvers op stuitten, van haaientanden en -wervels tot beenderen van mammoeten, bizons, neushoorns en olifanten. 

Luchtfoto 't Geleeg.jpg

Tomorrowland

Net voor je de A12, de snelweg tussen Boom en Antwerpen oversteekt, zie je in Boom het ‘Provinciaal Recreatiedomein De Schorre’ opduiken, een groene oase van vijvers en bossen, maar ook dit was een oude kleiput van de steenbakkerijen. Het recreatiedomein geniet nu wereldwijde bekendheid doordat het jaarlijks het zomerfestival Tomorrowland verwelkomt.

Net voorbij de snelweg ligt de wijk Noeveren, een gehucht van Boom waar alles nog doet terugdenken aan de baksteenindustrie. De wijk is dan ook beschermd als dorpsgezicht. Verschillende schoorstenen schieten er de lucht in, ideale herkenningspunten om de vroegere steenbakkerijen van Noeveren te ontdekken zoals Novobric, dat nu museum Brik Boom huisvest, het vroegere Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen.

Luttele meters verderop zie je de eindeloze rijen droogloodsen van steenbakkerij Frateur en de Hoffman-ringoven die afgewerkt is met een schouw. Dit is een van de meest complete steenbakkerijen van de Rupelstreek die je kunt bezoeken.

Luchtfoto Noordelijk Eiland.jpg

De zeesluis van Wintam

In Niel ontdek je nog een groene hotspot: het wandelparadijs Walenhoek dat in de jaren 70 ontstond uit de stilgelegde kleiputten. Je vlucht eindigt boven Wintam, waar de Rupel uitmondt in de Schelde. Parallel met de Rupel zie je het kanaal dat vanuit Brussel in de Schelde vloeit via een spectaculaire zeesluis. 

Na een onvergetelijke duikvlucht in het verleden maak je aan de Schelde rechtsomkeer en vlieg je terug naar de luchthaven van Deurne, waar je op adem kan komen na de drie kwartier durende verkenningstocht boven de Rupel. Een origineel uitje dus, of een ideaal cadeau. Na je vlucht stuurt de piloot je bovendien ook nog een 3D-film van de vlucht door. 

Wil je een vlucht boeken boven de Rupelstreek? Neem contact met Toerisme Rupelstreek.

EMABB Boom 3 - Mie De Backer.jpg

Contactgegevens Toerisme Rupelstreek