Themawandeling in Dendermonde

Ervaringen
Themawandeling in Dendermonde

Dendermonde als Martelaarstad

Dendermonde
Personen
1 - 30
Straat + huisnummer
Grote Markt
9200 Dendermonde
E-mail
Telefoonnummer
+32 52 21 39 56
Link

Dendermonde is niet gespaard gebleven in ‘De Groote Oorlog’. Integendeel: Dendermonde is een van de Belgische Martelaarsteden waar de Eerste Wereldoorlog ontegensprekelijk diepe sporen heeft nagelaten. Die sporen toont de gids tijdens een themawandeling waar zowel het militaire als het menselijke verhaal levendig wordt verteld.

In deze twee uur durende themawandeling ontdek je waarom Dendermonde hoort in het rijtje van Belgische Martelaarsteden. Ben je van plan om deze themawandeling te boeken? Dan kan je vooraf jouw voorkeuren doorspreken. Dat kan op dinsdag en donderdag na telefonische afspraak via 052 21 39 56. Alle details worden dan nog eens uit de doeken gedaan en specifieke vragen van jouw kant kunnen worden besproken.

Een historische les

Dendermonde werd in 1914 geconfronteerd met de ongemeen harde realiteit van de ‘Groote Oorlog’. Niet alleen de beschietingen en gevechten tussen de legers om zijn strategische ligging, maar vooral de systematische brandstichting en terreur door de bezetter plaatste Dendermonde in het rijtje van de Belgische Martelaarsteden. 

Die gebeurtenissen worden in herinnering gebracht in een twee uur durende themawandeling, die niet alleen stilstaat bij het militaire aspect van de Eerste Wereldoorlog in Dendermonde, maar ook en vooral bij de impact van dat conflict op het dagelijkse leven van zo veel mensen, de ‘kleine verhalen’ van de ‘Groote Oorlog’.

Aanvankelijk moeizaam, maar later gestaag krachtiger, herrees de Ros Beiaardstad als een feniks uit zijn puin na de dramatische septembermaand in 1914. Er wordt verteld hoe Dendermonde eraan toe was aan het begin van de 20e eeuw en tijdens de Duitse inval en hoe ze geworden is tot wat ze nu is, een dynamische en boeiende stad. 

Stolpersteine (of struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. In Dendermonde bleken de slachtoffers uitsluitend politieke gevangenen te zijn, behorend tot diverse weerstandsgroeperingen. Via een aantal struikelstenen komen de verhalen van deze mensen weer tot leven.

Markt Dendermonde.jpg

Mix en match 

Deze themawandeling wordt aangeboden aan groepen van maximum dertig personen. De gids vertelt je alle grote en kleine verhalen in twee uur tijdens een aangename wandeling. Toerisme Dendermonde heeft naast deze wandeling nog een culinaire tocht in Dendermonde, een dagtrip in Dendermonde en een ontdekkingstocht van alle deelgemeenten van Dendermonde. Vooraf goed afwegen wat voor jouw groep de interessantste optie is, loont dus de moeite. Voel je vrij om meer informatie in te winnen bij Toerisme Dendermonde, bereikbaar via 052 21 39 56.

Als je deze themawandeling hebt gekozen, kan je aanvullend zelf activiteiten plannen in Dendermonde. De themawandeling duurt twee uur, dus er is vooraf of nadien zeker ruimte om te genieten van wat Dendermonde op culinair vlak te bieden heeft. Dendermondse streekbieren, brouwerijbezoeken of zelfs een spelletje city golf spelen tussen die prachtige gebouwen: aan opties geen gebrek. De grote verscheidenheid aan activiteiten is wat Dendermonde tot op vandaag zo aantrekkelijk maakt. Laat je ook verleiden; Dendermonde weet altijd te boeien.

Martelaarstad

Alles op een rijtje

  • Vertreklocatie: Stadhuis Grote Markt, 9200 Dendermonde
  • Website: www.toerismedendermonde.be   
  • Contact: +32 52 21 39 56 of toerisme@dendermonde.be 
  • Te boeken: permanent, behalve op maandag en feestdagen en tijdens periodes eerste 14 dagen januari, eerste 14 dagen juli, laatste 14 dagen augustus, laatste 14 dagen december
  • Duur activiteit: 2 uur
  • Aantal deelnemers: max. 30 personen