Steenschuit de Clotilde in Boom

Erfgoed
Steenschuit de Clotilde in Boom

Duik in het scheepvaartverleden van de Rupelstreek

Boom
Straat + huisnummer
Hoek 76
2850 Boom
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 880 76 25
Link

De Rupelstreek stond ooit bekend om zijn bloeiende steenbakkerijen, terwijl de onovertroffen scheepsbouwers in Rupelmonde deze industrie ondersteunden. Die laatste industrietak creëerde indrukwekkende steenschuiten die uitblonken in stevigheid en duurzaamheid. 

Van heinde en verre kwamen reders naar de regio om hun schepen te laten bouwen of herstellen. Maar vooral voor de steenbakkerijen waren de aanwezige werven interessant. Zij maakten het mogelijk om via de Rupel  en de Schelde hun steenwaren vlot te transporteren richting nationale en internationale markten.

De boot in met Clotilde

De tentoonstelling en de verhalen van Steenschuit de Clotilde kan je ervaren in het unieke decor van een oude steenbakkerij-oven. Alles is opgebouwd rond de fascinerende boot Clotilde. Dit was een steenschuit, die zware partijen steenbakkerijproducten over de stroom naar hun afzetmarkt bracht. 

Het was bovendien de laatste nog zeilende klipperaak. Dat is een binnenvaartschip met twee grote zeilen, die ook in Nederland intensief werden gebruikt. Clotilde ligt op jou te wachten, want ze is nog in goede staat én te bezichtigen op de site. 

In de buik van Clotilde

Je kan Clotilde niet alleen bezoeken – je kan ze ook betreden. In het ruim van de boot kan je steeds veranderende tentoonstellingen ontdekken. Er is bovendien nog een ander schip aanwezig: De Aula, dat je ook van nabij kan bekijken. Steenschuit de Clotilde ligt in die expo’s de linkt tussen de schepen, de steenbakkerijen en de rivieren – meer bepaald de Rupel. Alle aspecten van rivierfuncties komen aan bod: handel, transport, verkeer, toerisme en waterrecreatie.

Geen wonder dus, dat ook Steenschuit de Clotilde zelf aan de rand van het water ligt. Je komt het ook tegen als je een van de vele leuke wandel- en fietstochten in de omgeving afwerkt. Je leert onder meer dat de rivieroevers vroeger bezaaid waren met aanlegsteigers. Daar is vandaag echter nog weinig van te merken. Alleen bij Steenschuit de Clotilde kan je nog ervaren hoe het er hier vroeger aan toe ging. Het is werkelijk het laatste maritieme baken langs de Rupelrivier.

preview_528ac560d742492195cc62b82fdb7afc5341618dc35d4ab0939e6e440f6b65fd251060fdc3d14c2e8399751d19a0c65a.jpg

Met de blik naar de rivier én de toekomst

Door de teloorgang van de industrie, kwam ook de Rupel wat in de verdrukking. Door slim beheer en degelijke waterzuivering, herleeft de rivier echter volledig. Bovendien werd hij ook herontdekt door de lokale overheden. Die legden een mooie wandelesplanade aan, die je een mooi uitzicht geeft over de rivier. 

Wil je zelf de rivier op? Dat kan, want de veerpont brengt je in een oogwenk van de Kaai in Boom tot in Klein-Willebroek, waar natuurgebied Blaasveldbroek vlakbij ligt. Als je het wat avontuurlijker wilt: wist je dat je via de binnenvaart zonder veel problemen tot aan de Middellandse Zee – en zelfs tot in Scandinavië kan varen? Als je nog eens een paar dagen de tijd hebt…

preview__D4_0129.jpg

Na je bezoek aan Steenschuit de Clotilde

Steenschuit de Clotilde ligt vlakbij provinciaal domein De Schorre, waar je kan deelnemen aan tal van activiteiten. Zo kan je er De Velodroom bezoeken, de uitdagende klimmuur opklauteren, gaan ravotten in de binnenspeeltuin of iets lekkers eten in de brasserie. 

Vergeet zeker de Rupelstreek niet te ontdekken: er zijn tal van leuke wandel- en fietsroutes beschikbaar. Tot binnenkort!