Turfput wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Turfput wandelroute

Length
10,2 km
Time
2u
Terrain
28% Verhard

Donklaan 123, 9290 Berlare

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Het Donkmeer in Berlare is een van de oudste toeristische trekpleisters in Berlare, met dank aan de noeste arbeid van lokale turfstekers, zonder wie dit meer er nooit was geweest. We volgen hun spoor door Berlare Broek, een parel van een natuurgebied langs een vergeten meander van duizenden jaren geleden.

Startpunt

Onthaalpoort Donkmeer

preview_TOV_Berlare_Donkmeer-1.jpg

De Onthaalpoort aan de oevers van het Donkmeer is de ideale uitvalsbasis om het gebied rondom te verkennen. Het bezoekerscentrum maakt je op speelse wijze vertrouwd met de Berlaarse natuur en geschiedenis. Je komt er meer te weten over het ontstaan van het Donkmeer en maakt er kennis met de zeldzame vogels en vissen in en rond de oude Scheldemeander. 

Knooppunt 9-15

Berlare Broek

turfputten Berlare (1).jpg
Berlare Broek (1).jpg

Vanaf knooppunt 9 tot knooppunt 15 stap je langs een ketting van turfputten, de ene al wat groter dan de andere. De meeste werden uitgegraven vanaf de 18de eeuw en vulden zich nadien met water. Dat levert vandaag veel fotogenieke plekjes op, met lelierijke plassen. 

Knooppunt 11-10

Gratiebossen

Gratiebossen Berlare.jpg

In de 17de en 18de eeuw strekten de Gratiebossen zich uit tussen Berlare, Lokeren en Zele. Ze waren in die tijd te mijden door de roversbendes die zich er schuilhielden. Argeloze passanten werden ‘zonder gratie of genade’ beroofd, wat meteen ook de naam van het bosgebied verklaart. Vandaag is slechts een fractie van het oorspronkelijke bos bewaard gebleven, en voor roversbendes moet je er al lang niet meer vrezen.

Knooppunt 1-2

Eendenkooi

eendenkooi2-inge-van-den-heuvel.jpg
preview_Donkmeer_Berlare11.jpg

Op een eiland in het Donkmeer ligt de Eendenkooi, een bijzonder stukje geschiedenis. Tot kort na 1930 werden hier ’s winters grote aantallen eenden bijeengedreven en gevangen voor de keuken van welgestelde burgers. De Eendenkooisite werd vernieuwd en uitgebreid met een picknickplaats, een wilgentunnel, een vogelkijkhut en een pad door het natte gedeelte van het bos, waar een reigerkolonie huist die bij momenten flink van zich laat horen. 

Knooppunt 2

Donkmeer

Donkmeer.jpg
Bootjes Donkmeer Berlare.jpg

Het Donkmeer is de meest opvallende restant van de vroegere turfwinning in de streek. Het is al jaren een populaire hotspot bij dagjesmensen uit de wijde omgeving. Het toerisme kwam hier op gang bij het begin van de vorige eeuw, met dank aan de stoomtram van Gent naar Hamme die toen pas in gebruik was genomen. Je kan er bootje varen of de voeten onder tafel schuiven in een van de talrijke horecazaken voor een pannenkoek of een bord paling, de lokale specialiteit bij uitstek.
 

Vlotkamperen

foto 1 TV.jpg

Blijven logeren na je wandeling? Een gouden tip is Vlotjes Kamperen. Verspreid op het Donkmeer liggen 5 vlotten, elk ongeveer 25m2 groot met een tent en een groot terras. Je beleeft er vanop de eerste rij hoe de natuur 's avonds tot rust komt en 's ochtends weer ontwaakt. Een aanrader!

't Weiken

Berlare.jpg

Eind jaren vijftig kwam een boer op het idee om bussels stro te verhuren aan de toeristen, die zich neervleiden in zijn weide om te genieten van de zon en het Donkmeer. Gaandeweg groeide ’t Weiken uit tot een zomerbar avant-la-lettre, die al vier generaties lang in handen van dezelfde familie is. De meeste mensen kennen de plek als ‘de paraplukes’, naar de vele kleurrijke parasols op het terras. Je kan er iets drinken met zicht op het meer, en je eigen picknick soldaat maken.

Onthaalpoort Donkmeer